Silmänkääntäjä

The Illusionist (2006)

  • 3

Illuusionisti (Edward Norton) hurmaa kansaa esityksillään wieniläisessä teatterissa. Tämä ei ole valtaapitävien mieleen.

julkaistu 2006-03-30 / päivitetty 06.04. klo 10:10

KUVA 3

Paul Giamatti
Paul Giamatti 

KUVA 2

Edward Norton ja Jessica Biel
Edward Norton ja Jessica Biel 

KUVA 1

Paul Giamatti ja Edward Norton
Paul Giamatti ja Edward Norton 

Silmänkääntäjä

Ohjaus Neil Burger
Näyttelijät Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan, James Babson, Brian Caspe, Tom Fisher, Aaron Johnson, Erich Redman, Ellen Savaria, Jake Wood
Maa Yhdysvallat / Tsekki
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Bull's Eye Entertainment, Bob Yari Productions, Contagious Entertainment, Michael London Productions, Stillking Films ja Nordisk Film

Paul Giamattin näyttelijänura on yksi mielenkiintoisimmista seurata. Ura jakautuu karkeasti ottaen jaksoihin, ennen ja jälkeen Sidewaysin. Ennen kyseistä elokuvaa mies teki melko mitättömiä sivuosia mitättömissä elokuvissa, joista mainittakoon esim. Howard Sternin intiimit osat ja Hamekyttä. Sidewaysin jälkeen ura avautui isompien roolien suuntaan, edelleen sivumiehenä tosin. Lady In the Water, Cinderella Man ja nyt Silmänkääntäjä (The Illusionist) ovat vieneet Giamattin uraa kiitettävästi isoimmille kentille.

The Illusionistin pääosassa nähdään Giamattin rinnalla yksi oman sukupolvensa lahjakkaimmasta näyttelijöistä, Edward Norton (Fight Club, Pride and Glory). Elokuva kertoo ajasta jolloin taikurit olivat yhtä aikaa Jumalan ja tieteen pilkkaajia, mystikkoja ja velhoja.

Eisenheim (Norton) on Wienissä toimiva taikuri, jonka kyvyt ja temput hakevat vertaistaan. Huolimatta ihastuksestaan miehen kykyihin, Poliisipäällikkö Uhl (Giamatti) ja kruunun prinssi Leopold (Rufus Sewell, The Holiday) yrittävät estää Eisenheimin esitykset ja myöskin estää häntä tapaamasta hänen lapsuudenrakastettuaan, herttuatar Sophieta (Jessica Biel, Kevytkenkäinen).

Elokuva tempaisee tarinan ja vangitsevien kohtaustensa avulla katsojan melko helposti mukaansa. Puutteitakin tosin löytyy. Kuvaus sortuu omaan nokkeluuteensa ja liialliseen epätarkkuuteen. Muutamissa kohdissa mustavalkoelokuvien iris–leikkauksen käyttö on mukava lisä, mutta silti melko heppoinen.

Elokuvan loppukliimaksikaan ei tarjoa mitään elämystä, vaan asia hoidetaan alta pois puolihuolimattomasti.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202