Silmänkääntäjä

The Illusionist (2006)

  • 3

Illuusionisti (Edward Norton) hurmaa kansaa esityksillään wieniläisessä teatterissa. Tämä ei ole valtaapitävien mieleen.

julkaistu 2006-03-30 / päivitetty 06.04. klo 10:10

KUVA 3

Paul Giamatti
Paul Giamatti 

KUVA 2

Edward Norton ja Jessica Biel
Edward Norton ja Jessica Biel 

KUVA 1

Paul Giamatti ja Edward Norton
Paul Giamatti ja Edward Norton 

Silmänkääntäjä

Ohjaus Neil Burger
Näyttelijät Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan, James Babson, Brian Caspe, Tom Fisher, Aaron Johnson, Erich Redman, Ellen Savaria, Jake Wood
Maa Yhdysvallat / Tsekki
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Bull's Eye Entertainment, Bob Yari Productions, Contagious Entertainment, Michael London Productions, Stillking Films ja Nordisk Film

Paul Giamattin näyttelijänura on yksi mielenkiintoisimmista seurata. Ura jakautuu karkeasti ottaen jaksoihin, ennen ja jälkeen Sidewaysin. Ennen kyseistä elokuvaa mies teki melko mitättömiä sivuosia mitättömissä elokuvissa, joista mainittakoon esim. Howard Sternin intiimit osat ja Hamekyttä. Sidewaysin jälkeen ura avautui isompien roolien suuntaan, edelleen sivumiehenä tosin. Lady In the Water, Cinderella Man ja nyt Silmänkääntäjä (The Illusionist) ovat vieneet Giamattin uraa kiitettävästi isoimmille kentille.

The Illusionistin pääosassa nähdään Giamattin rinnalla yksi oman sukupolvensa lahjakkaimmasta näyttelijöistä, Edward Norton (Fight Club, Pride and Glory). Elokuva kertoo ajasta jolloin taikurit olivat yhtä aikaa Jumalan ja tieteen pilkkaajia, mystikkoja ja velhoja.

Eisenheim (Norton) on Wienissä toimiva taikuri, jonka kyvyt ja temput hakevat vertaistaan. Huolimatta ihastuksestaan miehen kykyihin, Poliisipäällikkö Uhl (Giamatti) ja kruunun prinssi Leopold (Rufus Sewell, The Holiday) yrittävät estää Eisenheimin esitykset ja myöskin estää häntä tapaamasta hänen lapsuudenrakastettuaan, herttuatar Sophieta (Jessica Biel, Kevytkenkäinen).

Elokuva tempaisee tarinan ja vangitsevien kohtaustensa avulla katsojan melko helposti mukaansa. Puutteitakin tosin löytyy. Kuvaus sortuu omaan nokkeluuteensa ja liialliseen epätarkkuuteen. Muutamissa kohdissa mustavalkoelokuvien iris–leikkauksen käyttö on mukava lisä, mutta silti melko heppoinen.

Elokuvan loppukliimaksikaan ei tarjoa mitään elämystä, vaan asia hoidetaan alta pois puolihuolimattomasti.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202