Show People

Show People (1928)

  • 4

Hollywood-satiireja on sen verran vähän, että jokainen niistä on huomion arvoinen. King Vidorin kuuluisa mykkäelokuva Show People kertoo unelmakaupunkiin tulleesta nuoresta naisesta, joka saavuttamans…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 1

Show People
Show People 

Show People

Ohjaus King Vidor
Näyttelijät Marion Davies, William Haines, Dell Henderson, Paul Ralli
Maa Yhdysvallat
Pituus 79 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1928 Cosmopolitan Pictures ja Metro-Goldwyn-Mayer.

Hollywoodin kulissientakaista elämää on saatu seurata elokuvan keinoin todella vähän, vaikka aiheesta saisi varmasti irti vaikka mitä. Kuuluisin unelmakaupunkia kuvaava elokuva on ehdottomasti Billy Wilderin Auringonlaskun katu (Sunset Boulevard, 1950), jota eivät suinkaan kaikki taiteenlajin parissa elämänsä viettäneet amerikkalaiset katsoneet hyvällä.

Mykän kauden aikana aiheeseen kajottiin kahdesti. James Cruzen vuonna 1923 ohjaama Tyttö, joka tuli Hollywoodiin (Hollywood, 1923) lukeutuu valitettavasti kadonneiden elokuvien joukkoon, mutta onneksi sentään King Vidorin (Kansan mies, 1928) ohjaama satiiri Show People (a.k.a Ilveilijöitä) on säilynyt jälkipolvien tutustuttavaksi.

Georgialainen kenraali Pepper saapuu tyttärensä Peggyn kanssa Hollywoodiin tarkoituksenaan tehdä tästä tähti. Askel elokuvamaailmaan ei ole kuitenkaan niin helppo, kuin mitä Peggy on kuvitellut. Suuren draamanäyttelijän urasta haaveileva tyttö päätyy pienen Comet-studion slapstick-komediaan, joka ei todellakaan vastaa hänen käsitystään laatuelokuvasta. Elokuvan yllättävän menestyksen myötä Peggysta sukeutuu kuitenkin tähti, eikä aikaakaan, kun menestyksen huumaama tyttö on valmis unohtamaan niin menneisyytensä kuin vanhat ystävänsäkin.

Vidorin kuuluisista mykkäelokuvista vähäisimmälle huomiolle jäänyt Show People on näppärä ja hauska, elokuvamaailman tähdille ivaileva elokuva, joka pohjautuu väittämän mukaan Gloria Swansonin uraan. Elokuva yhdistelee mutkattomasti hersyvää huumoria ja laadukasta draamaa aimo annoksella elokuvamaailman glamouria. Vanhojen elokuvien ystäviä kiehtoo aidon Hollywood-maailman lisäksi myös lukuisten tähtien cameo-roolit, joista Peggyn kohtaaminen Chaplinin kanssa on kaikkein kuuluisin ja ikimuistoisin.

Pääosaa esittävä Marion Davies muistetaan nykyään parhaiten William Randolph Hearstin rakastajattarena, jolle Orson Welles irvaili menestyselokuvassaan Citizen Kane. Tämä ei tee Daviesille oikeutta, sillä jo pelkästään Peggyn rooli osoittaa hänen olleen osaava komedienne. Daviesin vastanäyttelijäksi Vidor aikoi kiinnittää Kansan miehessä edukseen esiintyneen James Murrayn, mutta tämä oli ajautunut jo sen verran syvälle kamppailussaan alkoholiongelmansa kanssa, ettei suunnitelmista tullut loppujen lopuksi mitään. Murrayn tilalle valittu William Haines suoriutuu osastaan Peggyä rakastavana Billynä kiitettävästi, eikä Murrayta lopulta jää kaipaamaan. Mykän kauden stereotyyppistä elokuvahurmuria esittävä Paul Ralli on pätevä roolissaan hänkin.

Show People on paitsi mielenkiintoinen aikamatka Hollywoodin kultaisiin vuosiin, myös laadukas viihde-elokuva kaikille elokuvamaailman menosta kiinnostuneille.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202