Shoplifters - perhesalaisuuksia

Manbiki kazoku (2018)

  • 5

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

julkaistu 2018-12-27 / päivitetty 01.02. klo 15:03

KUVA 3

Sakura Ando, Miyu Sasaki ja Lily Franky
Sakura Ando, Miyu Sasaki ja Lily Franky 

KUVA 2

Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Miyu Sasaki, Kairi Jyo ja Lily Franky
Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Miyu Sasaki, Kairi Jyo ja Lily Franky 

KUVA 1

Lily Franky ja Kairi Jyo
Lily Franky ja Kairi Jyo 

Shoplifters - perhesalaisuuksia

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Kun George Santayana kirjoitti perheen olevan yksi luonnon mestariluomuksista, amerikkalais-espanjalainen filosofirunoilija tuskin tarkoitti tokaisuaan painettavaksi aksiomaattiseksi aforismiksi onnittelukortteihin ja jääkaappimagneetteihin. Tolstoita tapaillen: jokainen maksiimiperhe on puutteellinen omalla tavallaan.

Tulevaisuustutkijat ja yhteiskuntasuunnittelijat ovat jo kauan ennustaneet sekä pitkiä perinteitä että ylihistoriallisia sukupolvivelvoitteita säilyttävän suojasataman surkastumista, mutta perheen peruspilarille yhteiskuntarakenne edelleen paaluttuu. Suhtaudumme härskin sentimentaalisesti pohjimmiltaan konservatiiviseen ihmisoikeuskonseptiin; tutusta ja turvallisesta kotiinpaluusta on tullut tunteiden nostalgista pikaruokaa.

Heti ensiminuuteillaan Shopliftersin bressonilais-dickensiläinen tokiolaistarina todistaa, että Kultainen palmu päätyi Cannesissa aivan ansaitusti Hirokazu Kore-edalle – hiljaisten ja hienovaraisten ulkopuolisuuden perhedraamojen modernille mestarille – sydämen satavarmasti varastavasta 21. vuosisadan Oliver Twististä, jonka naturalistisessa dialogissa ja lakonisessa arkkitehtuurissa virtaa Mikio Narusen sekä Yasujiro Ozun verrattoman varmaotteinen verenperintö.

Ääntä ei tarvita, sillä Osamulta (Lily Franky) ja 12-vuotiaalta Shotalta (Kairi Jyo) näpistely supermarketin kuppinuudelipalatsissa sujuu kuin tanssi, kokemuksen kryptisellä käsimerkkirutiinilla, valvontakameroiden katveessa. Kilttikatseinen giiserikelmi ja tarkkaavainen esiteini eivät kuitenkaan lymyile hyllyjen välissä huvikseen, harmittomasti aikaa tappaakseen, vaan viiden sormen alennus tulee todellakin tarpeeseen rakennuksilla rehkivän isän sekä pesulassa taskuja tyhjentävän äidin niukan toimeentulon täydentäjänä.

Palkkiona odottaa lämmin ateria, eikä reppuun päädy kuin välttämätön, shampookin pojalta unohtuu. Kotimatkalla kadulta tarttuu perunakrokettien lisäksi mukaan arpeutunut ja piesty, nälissään ja kylmissään jälleen kerran kärsivä pikkutyttö Juri (emotionaalinen keskusmaskotti Miyu Sasaki). Perillä rompetta pursuavassa hökkelissä, hyvinvointivaltion ja naapuruston huomaamattomassa marginaalissa, asuvat loput Shibata-klaanin työläisköyhälistön kolmesta sukupolvesta: vaimo Nobuyo (luontaista kamerakarismaa sädehtivä Sakura Ando), tirkistelijöille seksiklubilla strippaava lukiolaissisko Aki (Mayu Matsuoka) sekä vaarivainaan eläkettä kavaltava mummo Hatsue (Kirin Kiki).

Onnellisen sijaisperheen siskonpedissä sopu sijaa antaa. Toisen turhake on toisen aarre. Vanha viisaus venyy äärimmilleen, kun ”mahdollisuuksien tasa-arvon” turvattomimmalla portaalla ponnistelevat keräilijät adoptoivat – tai tulkinnasta riippuen kidnappaavat – kaltoin kohdellun Jurin rakastavien siipiensä suojaan ryystämään ramenia ja mutustelemaan gluteenikakkua paremman elämän toivossa.

Älykkään teknologian kurinalainen talousihme sen sijaan sulkee kohteliaasti silmänsä saamattoman sosiaalihuollon ennätykselliseltä asiakasmäärältä. Läntiselle yleisölle, jolle vierailu japanilaisessa vessassa lähentelee käyntiä tähtilaiva Enterprisen komentosillalla, raskas kansallinen tabu tuskin mahtuu mielikuvien henkevään kirsikankukkamaisemaan.

Kore-edan uran humaanit tutkielmat sulautuvat Shopliftersissa idiosynkraattiseksi, sosiaaliturvan väärinkäytösten uutisoinnista inspiroituneeksi perhepotretiksi biologian ja hoivan eri puolista. Vahva sosiaalinen omatunto sekä intiimi, ohjaajan häivyttävä metodologisen myötätuntoinen tyyli tuovat mieleen yksinhuoltajaäitinsä hylkäämän, neljäksi kasvaneen Fukushiman lapsikatraan kehittyvät sisarussuhteet ja -vastuut Nobody Knowsissa (2004); vanhemmuuden dilemman Isänsä pojassa (2013) synnytyssairaalan vauvanvaihtosekaannuksen valjettua vuosien jälkeen; sekä kuolleen isän toisistaan vieraantuneiden tytärpuolien sillanrakennussauman Siskosten (2015) idyllisessä Kamakurassa.

Sosiaalisten normien saavuttamattomissa lakia rikkovat Shibatat eivät toki pääse noin vain pälkähästä koulunkäyntikieltoa myöten kestämättömäksi tiedostetulla tatamilla. Ulkokuori pettää ja haaveet aurinkoon kääntyneillä kasvoilla haihtuvat, koska vajavaisessa maailmassa perhettään ei voi valita, vaan sattuman kierteiset geeniketjut sitovat ihmisen jo syntymässä, viis kiintymyksestä tai välittämisestä.

Kore-edan suloisten synkooppien salakavalaa, perheen oletusarvoilla ovelasti pelaavaa filigraanikudelmaa kootessa ei voi olla kontemploimatta edesmenneen kriitikkolegenda Roger Ebertin kuuluisia sanoja elokuvista empatiaa tuottavina koneina. Kuvaavaa Shopliftersin kaikinpuoliselle täydellisyydelle on jo se, kuinka vaikeaa kokemuksesta on ylipäänsä kirjoittaa.

Koko elämäntunteen kirjo niin iloineen, suruineen kuin kulttuurieroineenkin kutistuu kahteen tuntiin, kun katsoja kutsutaan jakamaan laajennetun löytöperheen päivällispöytä sekä keskikesän rantaretki. Edes silloin, kun synkät salaisuudet ja autoritaariset viranomaisvarjot väriset ruudun reunoilla, autuuden hetkien alkeeminen hehku ei hiivu.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202