Shadow Dancer

(2012)

  • 4

Dokumentaristi James Marsh ohjasi pienellä budjetilla järkevän jännärin Ml5:n tiedonantajaksi ryhtyvästä lRA:n jäsenestä.

julkaistu 2012-12-18 / päivitetty 10.01. klo 10:10

KUVA 3

Domhnall Gleeson, Andrea Riseborough ja Brid Brennan
Domhnall Gleeson, Andrea Riseborough ja Brid Brennan 

KUVA 2

Clive Owen ja Andrea Riseborough
Clive Owen ja Andrea Riseborough 

KUVA 1

Andrea Riseborough
Andrea Riseborough 

Shadow Dancer

Ohjaus James Marsh
Näyttelijät Andrea Riseborough, Clive Owen, Aidan Gillen, Domhnall Gleeson, Gillian Anderson
Maa Iso-Britannia / Irlanti
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Alkuun kerrattakoon historiaa:
Irlannin tasavaltalaisarmeija (IRA) taisteli itsenäisen Irlannin puolesta brittejä vastaan 1900-luvun alkupuolelta aina 1990-luvun lopulle asti, vaikka sen rivit jakautuivat useaan otteeseen jo ennen sitä. Väliin mahtuu mm. Irlannin itsenäisyyssota ja sisällissota, Verinen sunnuntai ja muita väkivaltaisuuksia.

MI5, Britannian tiedustelupalvelun kotimaan jaosto, otti kiinni 60-90-luvuilla useita IRA:n jäseniä terrorismista ja väkivallanteoista epäiltynä.

Shadow Dancer ei kertaa historiaa, eikä käy seikkaperäisesti läpi tapahtumia, jotka ovat johtaneet tarinan alkupisteeseen. Lyhyt, vuoteen 1972 sijoittuva avausepisodi antaa lähinnä häilyvän selityksen siitä, mikä on sysännyt tarinan keskushahmon myöhempiin tekoihinsa.

On vuosi 1993 kun MI5 ottaa kiinni IRA:n aktiivijäsenen Collette McVeigh´n (Andrea Riseborough). Colletten kiinnijääminen ei ole sattumaa, sillä hänet pakotetaan vakoilemaan perhettään ja etenkin veljeään, joka kuuluu myös IRA:n aktiiveihin.

Shadow Dancerin maailma on avara ja aidon oloinen.
Ajankuva on uskottava, mutta sitä ei nosteta jalustalle, joten mm. ulkokohtauksissa eroja nykypäivään ei aina ole. Pieni budjetti ja nopea tuotantoaikataulu eivät ole nähtävissä kuin valaistuksessa ja kameratyöskentelyssä.

Ohjaaja James Marsh aloitti uransa ohjaamalla dokumentteja, mikä näkyy myös Shadow Dancerissa – kamera pysyttelee tiukasti olkakorkeudella eikä eri kuvakulmiin leikata tiheään.

Yhdistelmä vahvistaa jännitettä ja pelkkä Colletten kiinnijäämisen mahdollisuus on ajoittain hermojaraastavaa seurattavaa. Jännitys ei laukea kovaääniseen toimintaan, eikä juonenkäänteitä pudotella tiuhaan tahtiin. Verkko kiristyy hiljalleen, ajatuksen kanssa.

Andrea Riseborough kannattelee tarinaa vähäsanaisena Collettena. Clive Owen on roolissaan vakuuttava, mutta saa tilaa vasta loppupuolella. Shadow Dancer onkin ennen kaikkea henkilökuva ihmisestä, joka vakaalla harkinnalla tahtoo murtaa epäilyksen kahleet.

Marshille soisi suurempia budjetteja, vaikka toistaiseksi hän onkin näyttänyt, ettei raha elokuvaa tee. Shadow Dancerin kaltaisia jännäreitä ei usein näe.

Teksti: 2012 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202