Nykistä sekaisin

The Out-of-Towners (1999)

  • 2

Ohjaaja Sam Weisman on kuvannut elokuvaa suurimmaksi osaksi aidoilla tapahtumapaikoilla New Yorkissa.

julkaistu 2001-01-04 / päivitetty 22.08. klo 13:01

KUVA 2

Steve Martin
Steve Martin 

KUVA 1

Steve Martinin ja Goldie Hawnin matka ei mene hyvin...
Steve Martinin ja Goldie Hawnin matka ei mene hyvin... 

Nykistä sekaisin

Ohjaus Sam Weisman
Näyttelijät Steve Martin, Goldie Hawn, John Cleece, Mark McKinney
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Cherry Alley Productions, Cort/Madden Productions, Paramount Pictures ja The Cort/Madden Company.

Steve Martinin komediat ovat olleet epävarmoja menestyksiä 90-luvulla. Toisinaan mies onnistuu hienosti, kuten elokuvassa Vauhdilla Chicagoon ja hänen debyytissään Superhulttio, mutta toisaalta hänen uralleen mahtuu lukuisia ei-niin-hauskoja-elokuvia kuten Morsiamen isä 1-2, Sgt. Bilko jne. Valitettavasti tämänkertainen Nykistä sekaisin (The Out-of-Towners, 1999 USA) kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Henryllä (Martin) ei mene kovin hyvin. Hän on saanut potkut töistään, mutta ei uskalla kertoa siitä vaimolleen Nancylle (Goldie Hawn), hänen tyttärensä on lopettanut opiskelunsa ruvetakseen näyttelijäksi, ja poikakin on muuttamassa Lontooseen, mikä tarkoittaa sitä, että talo jää vain hänen ja vaimon jaettavaksi kahdestaan. Lisäksi Henryn ja Nancyn avioliitto alkaa rakoilla. Henry saa hankittua työpaikkahaastattelun New Yorkista ja nyt hän matkustaa vaimonsa kanssa paikan päälle.

Kaikki ei kuitenkaan suju kuin rasvattu. Ensin heidän lentokoneensa joutuu laskeutumaan Bostoniin huonon sään takia (deja vu-ilmiö elokuvasta Vauhdilla Chicagoon!), jonka jälkeen he hukkaavat matkatavaransa ja sen sellaista pientä hauskaa. Kohta pariskunta vuokraa auton ja lähtevät matkaamaan sillä kohti New Yorkia. Ongelmat eivät kuitenkaan lopu tähänkään, sillä elokuvan kuluessa heidät ryöstetään, eivätkä he näin ollen pääse edes hotelliin yöksi. Tämän jälkeen Henry ja Nancy yrittävät keinolla millä hyvänsä selvitä matkastaan, yrittävät saada ruokaa mitä kummallisimmilla keinoilla, yöpyvät mitä hassummissa paikoissa yms. Kaiken tämän lisäksi Henryn työpaikkahaastattelu lähenee.

Elokuvan dialogi on suhteellisen sujuvaa ja vitsejä on yritetty tunkea vähän turhankin tiuhaan, sillä osa niistä menevät täysin ohi. Elokuvan huumori ei yksinkertaisesti jaksa naurattaa kuin joskus harvoin. Tarina itsessään on sellainen mikä on jossain muodossa nähty moneen kertaan, eikä sekään tarjoa siis mitään uutta. Perus farssia siis.

Miellyttävän värin elokuvaan tuo kuitenkin se, että ohjaaja Sam Weisman on kuvannut elokuvaa suurimmaksi osaksi aidoilla tapahtumapaikoilla, eli New Yorkin kaduilla, hotellien auloissa ja puistoissa. On mukavaa välillä nähdä elokuva, jonka taustalla liikkuu oikea kaupunki.

Näyttelijät Steve Martin ja Goldie Hawn pystyvät kokemuksellaan kannattelemaan hahmojaan loppuun saakka, vaikka eivät saakaan välillensä sellaista kemiaa mitä tällainen tarina olisi kenties tarvinnut. Elokuvan ehdoton pelastus on cameo-roolin tekevä John Cleese. Hän esittää hotellin johtajaa Mr. Mersaultia, joka nauttii naisten hepeniin pukeutumisesta. Rooli on hyvin samankaltainen kuin hänellä oli omassa TV-sarjassaan Pitkän Jussin majatalo ja myös siksi hän sopii siihen hyvin.

Elokuvan positiivisiin puoliin kuuluu myös se, että Hollywood on kerrankin uskaltanut iskeä päärooleihin kaksi vanhemman ikäluokan näyttelijää. Yleensä tällaisissa komedioissa, ja elokuvissa yleensäkin, pitää olla silmänruokaa alle keski-ikäisille ihmisille, mutta Sekaisin Nykistä uskaltaa jättää kaiken Martinin, Hawnin ja Cleesen varaan.

Nämä seikat eivät kuitenkaan valitettavasti onnistu pelastamaan elokuvaa. Komedioissa juonen ja tarinan yksitoikkoisuuden voi antaa anteeksi jos se saadaan korvattua tarpeeksi hyvällä huumorilla. Nykistä sekaisin ei kuitenkaan onnistu siinä ja siksi elokuva tuntuu laahustavan eteenpäin. Sillä on toki hetkensä, mutta jälkeensä tämä komedia jättää hyvin väliinpitämättömän muistikuvan.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202