Scoop

Scoop (2006)

  • 3

Vaikka Scoopia ei voikaan laskea Allenin parhaisiin elokuviin, se on silti nykypäivän tasoon nähden ihan kelvollinen pikkuhauska komedia

julkaistu 2008-01-08 / päivitetty 28.09. klo 16:04

KUVA 3

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

KUVA 2

Scarlett Johansson ja Hugh Jackman
Scarlett Johansson ja Hugh Jackman 

KUVA 1

Hugh Jackman, Scarlett Johansson ja Woody Allen
Hugh Jackman, Scarlett Johansson ja Woody Allen 

Scoop

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Woody Allen, Ian McShane
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 BBC Films, Ingenious Film Partners, Phoenix Wiley, Jelly Roll Productions

2000-luvun alku ja suurin osa 90-luvusta oli melkoisen vaikeaa aikaa legendaariselle Woody Allenille. 90-luvun skandaali-otsikot veivät amerikkalaiselta mestariohjaajalta niin kriitikoiden tuen kuin myös yleisön suosion.

Henkilökohtaiset ongelmat heijastuivat myös Allenin työhön, sillä suurimmasta osasta hänen tuon kauden elokuvistaan puuttui terävin kärki, se jokin, joka oli aikoinaan tehnyt hänestä ylistetyn amerikkalaisen elokuvantekijän.

Pari vuotta sitten Allen palasi kuitenkin huipulle elokuvallaan Match Point. Siirtyminen Allenille niin rakkaasta New Yorkista Lontooseen tuntui piristäneen vanhaa elokuvantekijää, sillä Match Point poiki taloudellisen menestyksen ja kriitikoiden ylistyksen lisäksi ohjaajalle uuden muusan, Scarlett Johanssonin.

Scoop on 72-vuotiaan Allenin 38. ohjaustyö, eikä se ole Match Pointin tai esim. Annie Hallin veroinen elokuva, mutta ei myöskään sitä huonointa mahdollista Allenia.

Scarlett Johansson esittää tällä kertaa Sondra Pranskya, nuorta toimittajan planttua, joka saa edesmenneen toimittajan haamulta (Ian McShane) vihjeen: erääseen brittiläiseen herrassukuun kuuluva Peter Lyman (Hugh Jackman) on pahamaineinen tarot-korttimurhaaja, joka on viime aikoina kylvänyt kauhua Lontoossa. Pransky ymmärtää, että tällaisen jutun selvittäminen olisi hänen lippunsa journalismin huipulle. Mukaan juttua selvittelemään hän ottaa Sidin (Woody Allen), vanhan taikurin ja koomikon, jolla on vaikeuksia pysyä nuoren Sondran kintereillä.

Sid: You know, I don’t know… They have a class system. He’s an aristocrat and, you know, we’re… we’re commoners. In fact according to his system, we’re… I think we’re probably classified as scum.

Woody Allen on tällaisten kevyiden komedioiden mestari, ja tälläkin kertaa tulos on täysin mukiinmenevä. Ikävä kyllä ihan parhaimpien Woody Allen-komedioiden joukkoon Scoop ei kylläkään yllä.

Scarlett Johansson ja Woody Allen muodostavat yllättävää kyllä varsin hyvän tutkaparin. Allen tykittää vitsiä edelleen ihan yhtä sujuvasti kuin nuoruudessaankin, materiaali itsessään on kuitenkin hieman rajoittuneempaa. Hugh Jackman on oma jöyhä itsensä, hänestä ei montaa ilmettä irtoa. Ian McShane on loistava näyttelijä, mutta ikävä kyllä pieni sivurooli ei anna hänelle paljoakaan työstettävää.

Vaikka Scoopia ei voikaan laskea Allenin parhaisiin elokuviin, se on silti nykypäivän tasoon nähden ihan kelvollinen pikkuhauska komedia, jolle voi uhrata hyvällä omatunnolla yhden illan.

Sondra: You are a cynical crapehanger who always see the glass half-empty!
Sid: No, you’re wrong. I see the glass half full, but of poison.

Teksti © 2008: Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202