School of Rock

The School of Rock (2003)

  • 3

Rokkarille (Jack Black) tarjoutuu tilaisuus päästä ala-asteen opettajaksi, vaikkakin kämppäkaverinsa meriiteillä. Mies opettaakin lapsille minkä parhaiten taitaa…

julkaistu 2003-08-28 / päivitetty 07.09. klo 11:11

KUVA 3

Jack Black
Jack Black 

KUVA 2

Jack Black
Jack Black 

KUVA 1

Jack Black opettaa rokkia
Jack Black opettaa rokkia 

School of Rock

Ohjaus Richard Linklater
Näyttelijät Jack Black, Mike White, Joan Cusack, Miranda Cosgrove
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Paramount Pictures, Scott Rudin Productions, MFP Munich Film Partners GmbH & Company I. Produktions KG, New Century, Sor Productions

School of Rock on moottoriturpa / komedianaama Jack Blackin rock-musiikilla leikkivä irrottelu. Miekkonen oli vielä vuonna 2003 nouseva tähti. Edelliset elokuvat Hal ja iso rakkaus ja Orange County olivat sarastus tulevasta koomikosta. School of Rock rajaa Blackin roolihahmon sopivasti omalle alueelleen, joten suoranaisesti mistään Jim Carreyn selättäjästä ei ole kyse.

Dewey Finn (Black) kepittää rock-bändissä ja asuu ystävänsä Nedin (Mike White, myös käsikirjoittaja) kustannuksella tämän asunnossa. Bändin breikkausta ja stadionkeikkoja odotellessa Deweyta hiillostetaan maksamaan vuokransa. Samaan aikaan myös bändi potkaisee miehen ulos orkesterista. Ennen kuin Dewey kerkiää myymään Henrix-kitaransa rahapulassaan, tarjoutuu hänelle tilaisuus päästä ala-asteen opettajaksi, vaikkakin kämppäkaverinsa Ned Schneeblyn nimellä. Mitä muutakaan rokkari osaisi opettaa kuin rockin lyhyen oppimäärän?

School of Rock keräilee irtovitsejä erilaisista väärinkäsityksistä, joita syntyy opettajan roolista kuin kouluprojektiksi naamioidusta bändikisasta. Blackin hahmo ei onneksi jämähdä ensimmäisen kohtauksen tasolle, vaan hahmosta kasvaa anteeksiantava ja jopa lapsia kunnioittava. Elokuvan tarina ei sisällä kovin härskejä vitsejä, joten kohderyhmänä voidaan pitää myös nuorempia katsojia. Samoin sanoma ja opetukset ovat selvästi nuoremmalle yleisölle kohdistettuja. Tämä toisaalta syö elokuvan rock-imagoa, kun rosoisuus ja kapinointi puuttuvat tunnelmasta eikä rock-trivialla paljoakaan herätellä vanhempien katsojien muistoja. Hieman vaisua tunnelmaa eivät pelasta edes tutut rokkibiisit The Clashiltä, Kissiltä, The Doorsilta ja AC/DC:ltä.

Jack Black onkin elokuvan pelastus. Mies ei esiinny samanlaisella raivolla mitä Jim Carrey, vaan on enemminkin sympaattinen laukoessaan oppeja näsäviisaille lapsille. Musiikkikohtaukset toimivat elokuvassa erinomaisesti, joissa Black pääsee irrottelemaan tosissaan. Nyt School of Rock viihdyttää pituutensa verran ollen selvästi keskitasoinen komedia.

Teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202