Saw

Saw (2004)

  • 4

Kaksi miestä herää hylätyssä kylpyhuoneessa seiniin kahlittuina. Keskellä makaa ruumis, jonka vieressä on ase, kasettinauhuri ja SAHA. Alkaa armoton tilanteen selvittely…

julkaistu 2008-05-10 / päivitetty 24.05. klo 11:11

KUVA 4

Saw (2004)
Saw (2004) 

KUVA 3

Saw (2004)
Saw (2004) 

KUVA 2

Saw (2004)
Saw (2004) 

KUVA 1

Saw (2004)
Saw (2004) 

Saw

Ohjaus James Wan
Näyttelijät Leigh Whannell, Cary Elwes, Danny Glover, Ken Leung, Dina Meyer, Mike Butters, Paul Gutrecht, Michael Emerson, Benito Martinez, Shawnee Smith, Makenzie Vega, Monica Potter, Ned Bellamy, Alexandra Bokyun Chun, Avner Garbi
Maa Australia / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Evolution Entertainment, Saw Productions Inc. ja Twisted Pictures.

Kuuden vuoden takaisen kauhuhitin idea on karussa yksinkertaisuudessaan pirullisen puistattava: kaksi näennäisen tavallista miestä, tohtori Lawrence Gordon ja Adam, heräävät kumpikin omalle seinälleen kahlittuna hylätyssä kylpyhuoneessa, jonka keskellä on mätänevä ruumis. Ruumiin vieressä on kasettinauhuri ja ase, ja huoneesta löytyy myös SAHA, jonka mukaan elokuva on tehokkaasti nimetty. Soitettuaan löytämänsä nauhat, miehille paljastuu tilanteen todellinen luonne: tri Gordonin on päätettävä Adamin päivät tai hänen perheensä murhataan. Aikaa julmaan tehtävään on neljä tuntia.

Toisin kuin valitettavan monet nykykauhupläjäykset, Saw (2004) ei ennakkoluuloista huolimatta sorru verellä ja suolenpätkillä mässäilyyn, vaan keskittyy psykologiseen terroriin ja klaustrofobisen tunnelman luomiseen, mitkä lopulta tekevät elokuvasta sietämättömän jännittävää katseltavaa. Samankaltainen tunnelma vallitsee myös David Fincherin mestarillisessa trillerissä Seitsemän vuodelta 1995, joka on varmasti toiminut inspiraationa niin tälle kuin monille muille, paljon epäonnistuneemmilekin yritelmille.

Tämä lukuisia jatko-osia poikinut yllätysmenestys on voimakasta kauhua, luoden aitoa pelkoa halpojen säikyttelyefektien sijaan. Myös hienot näyttelijät kuuluvat pienen elokuvan vahvuuksiin. Melkein suoraan DVD:lle joutunut leffa välttää supertähtinäyttelijät ja luottaa tuntemattomampiin kykyihin. Elokuvan kirjoittamiseenkin osallistunut aussi Leigh Whannell ja brittinäyttelijä Cary Elwes esittävät Adamia ja tri Gordonia. Nuori ja karismaattinen Whannell muistuttaa niin näyttelemiseltään kuin ulkoiselta habitukseltaankin hieman John Cusackia, ja näin ollen kantaa kylpyhuonekohtauksia harteillaan. Hieman vanhempi ja blondimpi Elwes sen sijaan saa toisinaan aikaan tahatonta komiikkaa ylinäyttelemisellään ja huonolla ajoituksellaan. Sivuroolit on huolella hoidettu, kun asialla ovat Lost-tähti Michael Emerson, Mel Gibsonin Tappava ase-kumppani Danny Glover ja Boston Legal-sarjan Monica Potter.

Saw on väsymättömän nokkela, karmiva ja raaka, ja järisyttäviä käänteitä piisaa loppuun saakka. Minibudjetilla ja alle kolmen viikon kuvausaikataululla valmistunut elokuva on hieno näyte psykologisen jännityksen saralla, ja on verrattavissa Seitsemään, joka on muodostunut jo lajityyppinsä klassikoksi ja esimerkkiteokseksi. Elokuvissa onkin paljon yhteisiä piirteitä, ja vaikka Saw ei ehkä edeltäjänsä tasolle ylläkään, on se silti onnistunut tavoitteessaan viedä katsoja unohtumattomalle matkalle ihmismielen pimeyteen.

Tiivistunnelmainen Saw on parasta kauhua pitkään aikaan. Leffa toimii samalla myös muistutuksena siitä, miten hienoa jälkeä Hollywoodin ulkopuolellakin saadaan aikaan ilman miljoonia dollareita ja supertähtiä. Ohjaaja-käsikirjoittaja James Wanin ja käsikirjoittaja-näyttelijä Leigh Whannellin alkuperäinen elokuva lienee myös monin verroin tehokkaampi pakkaus kuin sen ylikaupalliset jatko-osat.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202