Saving Mr. Banks

Saving Mr. Banks (2013)

| Blu-ray
  • 3

Tosipohjainen Saving Mr. Banks on realistinen kurkistus Maija Poppasen kulisseihin, jos Disneyn taikaan riittävästi uskoo.

julkaistu 2014-07-25 / päivitetty 25.07. klo 18:06

KUVA 4

Colin Farrell on Travers Goff
Colin Farrell on Travers Goff 

KUVA 3

Emma Thompson on P.L. Travers
Emma Thompson on P.L. Travers 

KUVA 2

Walt Disney ja P.L. Travers
Walt Disney ja P.L. Travers 

KUVA 1

Tom Hanks on Walt Disney
Tom Hanks on Walt Disney 

Saving Mr. Banks

Ohjaus John Lee Hancock
Näyttelijät Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Colin Farrell
Maa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia
Pituus 125 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Maija Poppanen -lastenkirjasarjan luonut P.L. Travers vastusti kahden vuosikymmenen ajan lapsilleen lupauksen tehneen Walt Disneyn kosintoja sovittaa kuvitteellisen lastenhoitajan seikkailut valkokankaalle. Kun Traversin rahat loppuivat, Disney sai toiveensa läpi ja kirjoista tehtiin musiikaali, jossa piirretyt pingviinit tanssahtelivat Dick Van Dyken tahtiin.

Traversin kerrotaan kyynelehtineen pettymyksestä Maija Poppasen ensi-illassa vuonna 1964 nähtyään luomuksensa ensimmäistä kertaa. Tuotantoyhtiö ei huomioinut hänen toiveitaan kirjojen synkemmästä visiosta ja taiteelliset erimielisyydet Disneyn kanssa olivat valtaisat – Travers ei voinut sietää musikaaleja, Dick Van Dykea eikä varsinkaan piirrettyjä.

Saving Mr. Banks kertoo Traversin tarinan jaksottain kahdessa osassa: elokuva hyppii ajassa tämän lapsuuden ja Maija Poppasen esituotannon välillä. Jälkimmäinen valottaa elokuvan tekemiseen liittyneitä kiemuroita ja itse suurmiehen luonnetta kulissien takana. Walt Disney Studiosin tuottama Disney-kuvaus kun on kyseessä, itse herran imago säilyy putipuhtaana.

Tom Hanks yritti autenttisuuden hengessä tuoda esille Disneyn ketjutupakoinnin, mutta tuotantoyhtiö ei pitänyt sitä sopivana perhe-elokuvaan. Traversin isän rajua alkoholismia elokuva ei sen sijaan kaunistele, päinvastoin. Travers Goffin vajoaminen pullon syövereihin on uskaliaasti kuvattu, verisiä yksityiskohtia säästelemättä. Isän ja tyttären suhde 1900-luvun alun Australiassa on taustoitusta tarinan emotionaalista kliimaksia varten, mutta vasten odotuksia myös Saving Mr. Banksin parasta antia.

Sujuvan kerronnan kera elokuva onnistuu kauttaaltaan viihdyttämään ja viimeisessä näytöksessä liikuttamaan, joskin jälkimmäinen syyllistyy perihollywoodimaiseen todellisuuden vääristelyyn. Tosipohjainen “itkukohtaus” on rekonstruoitu uudelleen, ainoastaan kyynelten motiivi on käännetty päälaelleen. Kohtaus muistuttaa Kauniin mielen tahrannutta loppua, jossa Nobel-gaala peilaa Oscareiden hohtoa; taustoja tuntemattomat liikuttuvat, tietävät hymähtävät.

Vahvasta näyttelijäkaartista ja erityisen onnistuneesta roolituksesta valovoimaisin on Colin Farrell alkoholisoituneen isän roolissa. Emma Thompsonin valinta Traversin pippurisen naishahmon osaan oli varmasti roolittajille itsestäänselvyys, eikä syyttä: palkittu naisnäyttelijä kanavoi karismaa kiisteltyyn persoonaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Lisämateriaali:
• Poistetut kohtaukset
• The Walt Disney Studios: From Poppins to the Present
• “Let’s Go Fly a Kite”

Teksti: 2014 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202