Särkynyt

Broken (2012)

| DVD
  • 5

Rufus Norris avaa elokuvaohjaajan uransa mestarillisella pienen tytön kasvukertomuksella.

julkaistu 2013-08-19 / päivitetty 30.08. klo 19:07

KUVA 3

Eloise Laurence
Eloise Laurence 

KUVA 2

Eloise Laurence ja Tim Roth
Eloise Laurence ja Tim Roth 

KUVA 1

Skunk (Eloise Laurence) ja Archie (Tim Roth)
Skunk (Eloise Laurence) ja Archie (Tim Roth) 

Särkynyt

Ohjaus Rufus Norris
Näyttelijät Eloise Laurence, Tim Roth, Cillian Murphy, Robert Emms
Maa Englanti
Pituus 90 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

“Haluan vain hyvyyttäsi.” Entinen näyttelijä ja brittiläisen teatterin kiitetty tekijä Rufus Norris otti pöydälle Daniel Clayn romaanin Särkynyt ja ohjasi siitä ensimmäisen kokopitkänsä. Norris haluaa ravistella ihmisiä näkemään ympärilleen ja arvioimaan tekojensa seurauksia. Ihan heti ei tule mieleen elokuvaa, joka olisi yhtä vahvasti yrityksessään onnistunut.

Särkynyt ei ole psykologinen trilleri tai edes mysteeri. Tarinan keskiössä on nuori tyttö, joka varhaisen teini-iän kynnyksellä joutuu arvioimaan uudelleen maailmankuvaansa.

Norrisin tarinankuljetus on mestarillista ja leikkaus on tässä suurena apuna. Välillä hypitään pieniä pätkiä ees taas, mutta kokonaisuus ei hajoa vaan saa tuijottamaan jokaista kohtausta herkeämättä. Särkynyt on realistinen kuvaus lontoolaisen kadunpään arjesta tässä päivässä. Uskottavuus ei horju edes loppupuolella.

Nuoren tytön sielunmaiseman syväluotaus on kuvattu filmille ja alkuun 35 millimetrin pehmeys ja tummissa sävyissä vallitseva erittäin voimakas rakeisuus kiinnittävät huomion. Pian tarina vie mennessään, eikä teknisiä seikkoja tule enää edes ajatelleeksi.

Näyttely on ensiluokkaista ja varsinkin nuoret, joiden ympärillä Särkynyt pääosin pyörii, tekevät huikeita suorituksia. Sokeritautia sairastavaa Skunkia näyttelevä Eloise Laurence hallitsee kohtauksiaan intensiteetillä, jollaista ei ole totuttu usein näkemään.

Onkin hienoa, että valkokankailla nähdään yhä enemmän vahvoja roolisuorituksia myös lapsinäyttelijöiltä – viimeksi Quvenzhané Wallis Beasts of the Southern Wildissa.

Vasta 13-vuotiaalla Laurencella on varmasti ovet auki suurempiin tuotantoihin ja Särkynyt säilyy mainiona avauksena hänen näyttelijänuralleen.

Robert Emms on Rick Buckleyn roolissa koskettava. Emmsin hintelä vartalo selkeine kasvonpiirteineen ja hörökorvineen herättää suurta myötätuntoa hänen vastoinkäymisilleen. Viime aikoina keskinkertaisia roolisuorituksia tehnyt Tim Roth näyttelee tällä kertaa rennosti ja vailla maneereja.

Sivuosissa esiintyvät lapset ovat niin vakuuttavia, että välillä veri kuohuu heidän kielenkäyttöään ja valheitaan kuunnellessa. Norris on saanut jokaisesta näyttelijästä irti ehdotonta parasta.

Vaikkakin Särkynyt on osin rankka, ei se ole ahdistava elokuva. Väkivalta ei kannattele tarinaa eikä sillä ole haluttu shokeerata. Juuri tästä syystä henkilöiden välisiä kohtauksia ja Skunkin edesottamuksia seuraa ajoittain hengitystä pidätellen.

Joukkoon on tiputeltu myös sympaattista huumoria ja aimo annos hyvyyttä, jota rapistuvat ihmiset tarvitsevat selvitäkseen. Toisille sitä vain on tarjolla enemmän kuin toisille.

Teksti: 2013 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202