Arviossa Luc Bessonin suuri avaruusooppera ja Charlize Theronin tähdittämä ultraväkivaltapommi ala John Wick.
Eurooppalainen jättituotanto antaa teknisillä osa-alueilla kovan vastuksen Hollywoodille, mutta Luc Bessonin huonosti jäsennelty käsikirjoitus ja mitäänsanomattomat pääosat (Dane Dehaan ja Cara Delevigne) vesittävät kunnianhimoisen avaruusoopperan.
Valerian and the City of a Thousand Planets on värikästä story-ridea alusta loppuun. Esimerkiksi Avatariin verrattuna se kärsii selkeän motivaation ja syy–seurausten puutteesta. Pääparin romanttisen kujeilevaksi tarkoitettu, ja harmittavan laiskasti kirjoitettu sanailu ei riitä; pitäisi tietää minkä puolesta taistellaan. Se kerrotaan kuitenkin vasta puhkiselittelevässä loppuhuipennuksessa.
Koomisen suuntaan viritetyissä toimintakohtauksissaan Valerian rullaa yhä liukkaasti Bessonin edellisen avaruusoopperan Fifth Elementin tapaan.
Stunt-näyttelijästä -koordinaattoriksi ja ohjaajaksi kohonneen David Leitchin Atomic Blonde tasapainottelee nipin napin onnistuen rouskuvan ultraväkivallan ja tympeän nihilisminsa välillä. Charlize Theron perii Keanu Reevesin (John Wick) saappaat venäläisten, tai nyt neukkujen päärusikoijana.
Tarina sijoittuu Berliiniin, muurin murtumisen aatolle, aikaan jolloin Kylmän sodan agentit pelaaavat enää joko vanhasta tottumuksesta tai omaan pussiinsa. Miljöö antaa elokuvalle sen rouhean betoniromanttisen, neonsävyisen estetiikan, ei mitään suuria geopoliittisia vaikuttimia.
Jos haluaa kritisoida Coldest city -sarjakuvaan perustuvan Atomic Blonden maailmankuvaa, pääsee helpolla. Se on ruman machistinen, Theronin erinomaisen antaumuksellisesta pääosaroolisuorituksesta huolimatta. Elokuvaväkivalta on kuitenkaan harvoin näin rajun fyysistä ja tyydyttävää. Lopun pakokohtauksessa ei voi olla virittymättä tappamisen taajuudelle, jolta Atomic Blonde löytää oman perverssin kauneuden tajunsa.
Teksti: 2017 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA