Sade kuuluu meille

Tambien la lluvia (2010)

| Blu-ray
  • 4

Monitahoinen, älykäs ja kantaaottava draama kuvaa vertauksin uusliberalistien toimia Etelä-Amerikassa. Ensi-ilta 30.9.

julkaistu 2011-09-29 / päivitetty 26.01. klo 17:05

KUVA 4

Luis Tosar ja ohjaaja Iciar Bollain
Luis Tosar ja ohjaaja Iciar Bollain 

KUVA 3

Luis Tosar, Sonia Ovando ja Milena Soliz
Luis Tosar, Sonia Ovando ja Milena Soliz 

KUVA 2

Luis Tosar ja Gael Garcia Bernal
Luis Tosar ja Gael Garcia Bernal 

KUVA 1

Milena Soliz
Milena Soliz 

Sade kuuluu meille

Ohjaus Iciar Bollain
Näyttelijät Luis Tosar, Gael Garcia Bernal, Juan Carlos Aduviri, Karra Elejalde, Raúl Arévalo, Cassandra Ciangherotti,
Maa Espanja / Ranska / Meksiko
Pituus 104 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Poliittisen elokuvan erikoismies Paul Lavertyn 10 vuotta tekeillä olleesta käsikirjoituksesta syntyi Iciar Bollaínin ohjauksessa monitahoinen, älykäs ja kantaaottava draama uusliberalistien toimista Etelä-Amerikassa sekä länsimaiden suhteesta maanosaan.

Pääjuoni seuraa epanjalaiselokuvaajien kuvauksia Boliviassa. Vision ajama ohjaaja (Gael Garcia Bernal) ja uskollinen, ylimielinen tuottaja (Luis Tosar) ovat saapuneet maahan kuvaamaan eeposta Kolumbuksesta ja ensimmäisistä kolonialismin julmuuksia vastustaneista papeista. Kuvauspaikka on – ironisesti – valittu polkuhintaisen työvoiman vuoksi.

Palavasilmäinen ja tulisieluinen paikallismies Daniel (Juan Carlos Aduviri) valitaan kaoottisen casting-tilaisuuden rauhoittamiseksi, ohjaajan vaatimuksesta intiaanijohtajan keskeiseen rooliin. Tuottajan vaarallisena vastustama päätös on kuvaava: paternalistinen, pääosin itsekkäästi motivoitu ja kyvytön näkemään yksilöä sen paremmin yksilönä kuin yhteisönsä jäsenenä.

Ongelmia seuraakin pian. Elokuvassa kuvattavaa historiallista kertomusta alunperin käsikirjoittaneen Lavertyn teksti nojaa vuoden 2000 todellisiin protesteihin Bolivian Cochabambassa. IMF:n ja Maailmanpankin opein yksityistetty vesiyhtiö nosti hintojaan 300 prosenttia. Köyhät paikalliset jäivät käytännössä vailla vettä ja käynnistivät lopulta laajamittaiset mielenosoitukset.

Diegeettisessä todellisuudessa Daniel nousee yhdeksi vastarintajohtajista. Ulkopuolisina, taiteen apoliittisuuden viitan alla piilotellen, kuvausryhmä jatkaa töitään levottomuuden kasvaessa ympärillä. Idealistina esiintyvä ohjaaja on kiinnostunut vain 1500-luvun saarnaaja Bartolomé de las Casasin ihmisoikeuksien pionäärityön estetisoimisesta, siis perinteisestä valkoisen vapahtajan tarinasta.

Välinpitämättömyyden muuria ylläpitävä tuottaja tahrii lopulta kätensä halveksumalla Danielin kuullen paikkallista työvoimaa kolonialistisin sanankääntein. Kun mielenosoittajien ja pääoman intressejä puolustavan valtion välit leimahtavat, joutuu tuottaja moraalisen valinnan poltteeseen. Viimeistään siinä Sade kuuluu meille ilmaisee poliittisuutensa: valitse puolesi, ota kantaa.

Kuvakerronnallisesti elokuvantekemisen metaulottuvuutta hämmennetään filmimateriaalin laadulla. Aluksi Kolumbus-elokuvasta nähtävät otokset edustavat epiikan kuvastoa. Myöhemmin, ohjaajan mielessään näkemissä kohtauksissa peruskerronnan ylivalotettua kuvaa käytetäänkin myös 1500-luvun tapahtumien estetiikassa.

Tasoja sotketaan tarkoituksella: historiallinen vertauskohta, diegeettinen nykyhetki ja elokuvan ulkopuolinen todellisuus ovat keskenään stimuloivassa ja yksinkertaistuksilta vapauttavassa dialogissa. Näin käytetään elokuvaamisen perimmäisiä keinoja, löydetään välineen muodosta ainutlaatuinen tapa käsitellä aihetta.

Blu-ray:

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2011 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202