Rush Hour 2

Rush Hour 2 (2001)

  • 2

Toimintakohtaukset toimittavatkin paljon perille monissa kohdissa, mutta huumori jättää toivomisen varaa.

julkaistu 2002-01-08 / päivitetty 28.09. klo 16:04

KUVA 3

Zhang Ziyi ja Jackie Chan
Zhang Ziyi ja Jackie Chan 

KUVA 2

Chris Tucker
Chris Tucker 

KUVA 1

Chris Tucker ja Jackie Chan
Chris Tucker ja Jackie Chan 

Rush Hour 2

Ohjaus Brett Ratner
Näyttelijät Jackie Chan, Chris Tucker, Zhang Ziyi, John Lone
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 New Line Cinema ja Spyglass Entertainment.

Kun Jackie Chan onnistui viimeinkin läpimurrossaan Hollywoodissa elokuvalla Rush Hour, oli varmaa, että perästä kuuluu. Ja niin kuuluu.

Laimea Rush Hour, joka ei antanut Chanille mitään mahdollisuuksia näyttää osaamistaan, teki hänestä ennen kaikkea koomikon. Tietenkin tämä oli arvattavissa jo ennen elokuvan ilmestymistä; Chan on melkein 50 vuotta, joten kiinalaisen on hidastettava vauhtia ja löydettävä uusia haasteita itselleen, halusi hän tai ei.

Rush Hour oli parhaimmillaan keskinkertainen toimintakomedia, eikä tämä kepeä jatko-osa ole sen parempi. Kun Chan on toiminnan keskipisteenä ja Chris Tucker sulkee suunsa (mikä on tosin ärsyttävän harvinaista), Rush Hour 2 toimii. Kun toiminta ja toisinaan toimiva komiikka pitävät taukoa, myös Rush Hour 2 kärsii hätää.

Ensimmäisessä Rush Hourissa Lee (Jackie Chan) saapui Amerikkaan pelastamaan kidnapattua lasta ja ystävystyi paikallisen poliisin, Carterin (Chris Tucker) kanssa. Jatko-osa on veistetty tasan samasta puusta ja samalla linkkarilla. Tällä kertaa kaksikko viettää lomaa Hong Kongissa, tutustuvat paikallisiin ravintoloihin, käyvät hieronnassa ja sen semmoista. Kukaan ei ylläty, kun loman keskeyttää räjähdys USA:n suurlähetystössä ja kaksi amerikkalaista kuolee. Kukaan ei taaskaan ylläty, kun Lee ja Carter saavat jutun hoitaakseen.

Jäljet johtavat paikallisten rikollisten suuntaan, pääjehuina paikallinen Ricky Tan (John Lone) ja amerikkalainen Mr. Big (Alan King). Pahistyttönä mukana pyörii myös Hiipivästä tiikeristä, piilotetusta lohikäärmeestä tuttu Zhang Ziyi ja naiskauneutta meille tarjoilee tällä kertaa Roselyn Sanchez, mikäli se nimi jollekin jotain sanoo.

Jackie Chan valitteli kuvauksien jälkeen, että liian tiukat turvamääräykset ja liian nopea kuvausaikataulu tekivät koreografioiden luomisen hyvin vaikeaksi. Harjaantumattoman katsojan silmissä Chanin temput saattavat näyttää vakuuttavilta, mutta vanhat Chan -fanit pudistelevat pettyneinä päätään. Siitäkin huolimatta jopa rajoitettuna Chanin toimintakohtaukset ovat elokuvan ainoa piristysruiske.

Yksi elokuvan merkittävistä heikkouksista on jälleen Chris Tucker. Hänestä ei ole hyötyä toimintakohtauksissa, hänen vitsinsä ovat nolostuttavan huonoja (joka on tosin myös käsikirjoittaja Jeff Nathansonin syytä) ja hänen jatkuva, kymmenen oktaavia lampaan ääntä korkeampi määkyminen saa katsojan ihokarvat pystyyn. Jostain syystä hänen (ja kirjoittajien) mielestä ihmisten loukkaaminen ja haukkuminen on hauskaa. Kaiken lisäksi kokemattomalla ohjaajalla Brett Ratnerilla ei ilmeisesti ole ollut aavistustakaan miten työskennellä Chanin kanssa, joten Chris Tuckerin olemus dominoi koko elokuvaa.

Fiksusta juonesta ei ole tietoakaan tällaisessa elokuvassa, joten positiivisten asioiden pitäisi kummuta huumorista ja toiminnasta. Toimintakohtaukset toimittavatkin paljon perille monissa kohdissa, mutta huumori jättää toivomisen varaa. Tilannekomiikka toimii toisinaan, pääasiassa Chanin ansiosta, mutta “viralliset” vitsit eivät naurata yli 15-vuotiaita. Toivottavasti. Niinpä Rush Hour 2 sopii aivotonta toimintaa kaipaavan katsojan ruokalistaan, mutta mitään uraa uurtavaa toimintakomediaa on turha odottaa. Sopii toivoa, että meno tästä paranee Rush Hour 3:ssa, joka on jo tekeillä. Vetoa en kyllä löisi sen puolesta, mutta aina pitää toivoa.

Teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202