Ronin

Ronin (1998)

  • 4

Robert De Niron tähdittämä laadukas toimintatrilleri säväyttää kerta toisensa jälkeen. Jo edesmenneen John Frankenheimerin ohjaamasta elokuvasta löytyy syvyyttä.

julkaistu 2001-01-05 / päivitetty 22.08. klo 14:02

KUVA 4

Stellan Skarsgård
Stellan Skarsgård 

KUVA 3

Natascha McElhone
Natascha McElhone 

KUVA 2

Jean Reno
Jean Reno 

KUVA 1

Robert De Niro
Robert De Niro 

Ronin

Ohjaus John Frankenheimer
Näyttelijät Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Stellan Skarsgård, Sean Bean
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 FGM Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer ja United Artists.

John Frankenheimerillä oli aina trilleriosaajan maine. The Manchurian Candidate (1962) on ollut hänen ansionaan jo kauan. Sen jälkeen jo yli 70-vuotias ohjaaja teki muitakin laatuelokuvia, mutta listaan on kertynyt joitakin hieman mitään sanomattomiakin teoksia, kuten Reindeer Games – Pelin henki (2000) ja The Island of Dr. Moreau (1996). Näiden välissä ilmestyi kuitenkin Ronin, joka on Frankenheimerin omalla tasolla.

Elokuva on kuvattu aidoilla paikoilla mm. Pariisissa ja Nizzassa, jotka antavat hyvin eurooppalaisen tunnelman elokuvalle, ja vie sen myös hieman kauemmaksi Amerikkalaisesta valtavirrasta. Vaikka Ronin kertookin pätevästi tyhjiöstä, jonka kylmän sodan päättyminen on luonut tiettyjen ihmisten elämään, se ei kuitenkaan ole poliittisesti kantaa ottava elokuva. Ronin kuvaa ihmisiä, kylmä sota jää kontekstiksi.

Feodaaliaikaisen japanilaisen myytin mukaan Ronin oli samurai, jonka isäntä oli saanut surmansa. Vailla isäntiä, nämä kunniattomat samurait liikkuivat ympäri maata tehden mitä tahansa heidän taidoilleen sopivaa työtä, muuttuen palkkasotilaiksi ja murhaajiksi. Tämä vertaus sopii elokuvan päähenkilöihin hyvin. IRA on palkannut monikansallisen ryhmän varastamaan heille tärkeän salkun: ryhmässä on Sam (Robert De Niro), joka on ilmeisesti vanha CIA-agentti, toinen amerikkalainen Larry (Skip Sudduth), joka hallitsee autot, ranskalainen Vincent (Jean Reno), joka tuntee kaupungit, saksalainen Gregor (Stellan Skarsgård), joka on velho tietokoneiden kanssa ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä Spence (Sean Bean), joka on armeijan miehiä. Heitä johtaa Deidre (Natascha McElhone), joka on myös ryhmän linkki IRA:han. Nyt kuusikko alkaa huolellisesti suunnittelemaan operaation toteutusta, mutta taaskin homma on helpommin sanottu kuin tehty. Lisäksi Samin kyselyistä huolimatta Deidre ei suostu paljastamaan mitä salkku sisältää. Pian ryhmä joutuu huomaamaan, että he eivät ole ainoita, jotka halajavat salkun sisältöä.

Taas kerran Frankenheimer on luonut trillerille sellaiset visuaaliset puitteet, että voit melkeinpä aistia Nizzan ja Pariisin sivukujien kosteuden ja kulmakapakoiden tunkkaisuuden. Suurin osa tapahtumista ottaa paikkansa yöllä tai illan hämärässä, joka lisää vanhojen kaupunginosien mystistä tunnelmaa entisestään. Tapahtumapaikoista ja tarinasta saamme kiittää J.D. Zeik‘iä ja Richard Weisziä (ja “salaista yhtiökumppania” David Mametia), jotka ovat luoneet periaatteessa hienon käsikirjoituksen. Hienon siinä mielessä, että dialogi ja hahmojen väliset suhteet muotoutuvat elokuvan kantavaksi voimaksi loppua kohden mentäessä, mutta toisaalta elokuvan juoni harhailee jossain määrin.

Hienosti kirjoitettuja henkilöhahmoja tukee läpi elokuvan keskitasoa parempi näyttelijätyö. De Niro on jälleen voimissaan amerikkalaisena ex-CIA-agenttina ja Jean Reno antaa elokuvan hienoimman ja inhimillisimmän roolisuorituksen. Renolla on ollut ennenkin taipumus varastaa kohtaus kohtauksen jälkeen, melkeinpä sama kenen kanssa hän näyttelee.

Muutamat vauhdikkaat toimintakohtaukset tuovat ryminää valkokankaalle siinä määrin, että elokuvaa voi halutessaan kutsua toimintaelokuvaksi. Näihin kohtauksiin lukeutuu yksi elokuvahistorian näyttävimmistä ja vauhdikkaimmista takaa-ajokohtauksista, jossa De Niro ja kumppanit kaahaavat henkilöautoilla Pariisin ahtailla sivukujilla ja tunneleissa. Kohtaus on kuvattu ja leikattu niin taidokkaasti, että se tulisi näyttää jokaiselle elokuvia opiskelevalle.

Teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202