Sotaisa ja aikuisempi Star Wars -esiosa väsyttää katsojan tempoilevine käänteineen.
Oikeudet ostanut Disney on uusilla irto-osillaan muuttamassa George Lucasin avaruusmaailman Marvel-universuminsa kaltaiseksi tarinoiden hiekkalaatikoksi. Idea on sikälikin luonteva, että Tähtien sota on aina edustanut laveaa avaruusoopperaa ja postmodernia tarina-ainesten kaleidoskopiaa, joille kaikenlainen sekoittelu sopii ominaisesti.
Vuonna 2015 ilmestyi Force Awakens, joka aloitti kolmannen trilogian. Rogue One pääanavaa nyt päätarinoista itsenäiset Star Wars -elokuvat, joskin kytkös osoittautuu vielä tällä kertaa vahvaksi. Pääosissa ei kuitenkaan nähdä Skywalkereita.
Elokuva-ajassa hieman ensimmäisen Star Warsin (1977) tapahtumien edelle sijoittuva sotaisa esiosa tuo Tähtien sodan maailmaan aikuista ryppyotsaisuutta, kuten tiedonantajaansa selkään puukottavan sankarin ja hulluksi tulleen kapinallisjohtajan. Vahvat viitteet Lähi-idän kaupunkisotiin ja terrorismiin kuorruttavat.
Uutisten mukaan jälkituotantovaiheessa voimakkaasti muokattu tarina on tarkemmin katsoen kovin pakotettu. Hätäiset siirtymät miljööstä toiseen vaivaavat elokuvan alkua, loppua taas loppumaton taistelu, ja vain keskivaiheella kerronta saavuttaa jonkinlaista luontevaa painokkuutta.
Rogue One on kuin viesti Vaarallisessa tehtävässä. Kun pakollinen informaatio on välitetty, se itsetuhoutuu mielestä viidessä sekunnissa. Sarkastinen robotti (Alan Tudyk) jää harvoiksi iloiksi. Visuaalisesti elokuva on taidokas, mutta geneerinen.
Eksrat:
• The Stories – A Rogue Idea, Jyn: The Rebel
• Cassian: The Spy, K-2SO: The Droid
• Baze & Chirrut: Guardians Of The Whills
• Bodhi & Saw: The Pilot & The Revolutionary
• The Empire
• Visions Of Hope: The Look of Rogue One
• The Princess & The Governor and Epilogue: The Story Continues
• Rogue Connections
Teksti: 2016 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA