Rocky II - Rockyn uusintaottelu

Rocky II (1979)

  • 2

Ensimmäinen Rocky-elokuva oli hieno kertomus amatöörikehien kasvatista, joka sai mahdollisuuden maailmanmestaruusotteluun. Rockyn uusintaottelu jatkaa tarinaa, mutta tekee se hölmösti ja viitoittaa sa…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 1

Sylvester Stallone ja Carl Weathers
Sylvester Stallone ja Carl Weathers 

Rocky II - Rockyn uusintaottelu

Ohjaus Sylvester Stallone
Näyttelijät Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith
Maa Yhdysvallat
Pituus 119 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1979 Chartoff-Winkler Productions.

MM-ottelu Apollo Creediä vastaan päättyy pistetappioon ja vakavan silmävamman saanut Rocky Balboa päättää jättää nyrkkeilykehät ja aloittaa uuden, normaalin elämän. Hän menee naimisiin tyttöystävänsä Adrianin kanssa, ostaa asunnon ja auton ja ottelupalkkion huvetessa alkaa etsimään työtä. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Työtä kouluttamattomalle Rockylle löytyy sangen niukasti ja pikkuhiljaa alkaa miehen veri vetää takaisin nyrkkeilykehään. Ja kun Apollo haastaa Rockyn uusintaotteluun, on homma selvä.

Stallonen ensimmäinen Rocky -elokuva vuodelta 1976 oli melkoinen menestys ja se nappasi itselleen kolme Oscaria (paras elokuva, käsikirjoitus, leikkaus), joten kysyntää jatko-osalle siis oli. Tällä kertaa Stallone hoiti käsikirjoittamisen lisäksi myös ohjauksen – eikä lainkaan huonosti.

Mukana elokuvassa ovat ykkösosastakin tutut Carl Weathers (Apollo Creed), Talia Shire (Adrian, Kummisetä -trilogia), Burt Young (Paulie) sekä Burgess Meredith (Mick), joka äityy elokuvan selvästi parhaimpaan roolisuoritukseen Rockyn vaativana ja vihaisena valmentajana.

Elokuvan ensimmäinen tunti on hienosti tehty ja syventää Rockyn tarinaa. Kuinka vaikeaa on elää ilman koulutusta ja työtä, kun ainoa mitä osaa tehdä on vetää toisia turpaan ja ansioluettelossa saavutuksena on vain hävitty MM-ottelu. Mikäli elokuva olisi tehty samaan malliin loppuun saakka, olisi se noussut kenties jopa pienoiseksi klassikoksi.

Mutta. Valitettavasti sinänsä hieno ja hyvin rakennettu tarina pilataan kliseemäisyyksillä. Rockyn juoksulenkki halki Philadelphian satojen ihmisten juostessa hänen perässään on suorastaan ärsyttävän yliampuvaa, mutta kaiken kruunaa MM-ottelun ratkaisuhetket. Miksei tällaisia elokuvia tehdä koskaan ennalta-arvaamattomammin?

Elokuva ei onnistu nousemaan ykkösosan tasolle, vaikka potentiaalia olisi ollut vaikka kuinka paljon. Mutta tällaisenaankin se kannattaa katsoa mikäli sattuu olemaan nyrkkeilyelokuvien ja lihaksikkaiden miesten ystävä.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202