Rocky IV

Rocky IV (1985)

  • 3

MTV3 pe 16.4. klo 23.10
Neljäs Rocky-saagan elokuvista johdattaa sankarimme (Sylvester Stallone) Neuvostoliittoon, jossa häntä vastaan nousee suuri ja mahtava lyömäkone Ivan Drago (Dolph Lundgren).

Kari Glödstaf
julkaistu 2008-04-11 / päivitetty 18.04. klo 18:06

KUVA 4

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

KUVA 3

Rocky IV
Rocky IV 

KUVA 2

Dolph Lundgren
Dolph Lundgren 

KUVA 1

Sylvester Stallone ja Talia Shire
Sylvester Stallone ja Talia Shire 

Rocky IV

Ohjaus Sylvester Stallone
Näyttelijät Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © Chartoff-Winkler Productions, Metro-Goldwyn-Mayer, United Artists

1980-luvun puolessa välissä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton tulehtuneet välit ulottivat lonkeronsa jo Rocky Balboankin elämään. Neuvostoliitto astui urheilijoineen ammattilaisaikaan ja niinpä Rockyn maailmanmestaruusvyö oli uhattuna ensimmäistä kertaa ei-yhdysvaltalaisen nyrkkeilijän taholta. Tämän kummoisempia lähtökohtia ei Sylvester Stallone tarvinnut kirjoittaessaan uuden osan Rocky Balboan saagaan.

Kolmannen osan jälkeen Rocky (Stallone) on taas sitä mieltä, että nyrkkeily saa jäädä. Ajatukset muuttuvat kuitenkin äkisti, kun neuvostoliittolainen iskumestari Ivan Drago (Dolph Lundgren) pieksää Apollo Creedin (Carl Weathers) kehässä hengiltä. Rocky ja Drago päättävät ottaa toisistaan mittaa ja niinpä mestarin tie vie vihamieliseen Moskovaan, Dragon kotikentälle.

Oikealla tavalla toteutettuna Rocky IV (1985) olisi voinut olla vakavastikin otettava elokuva, sillä varsinkin Apollo Creedin menneisyyteen epätoivoisesti takertuvassa hahmossa on mielenkiintoa. Apollolle parrasvalot ja huomion keskipisteenä oleminen ovat kaikki kaikessa – kuin pelastusrengas, josta ei voi päästää irti. Apollolle urheilu-uran jälkeinen elämä on mahdotonta ja niinpä ystävien varoittelut Dragon taidoista kaikuvat kuuroille korville, eikä Apollo selviä enää viimeisestä koitoksestaan. Jälleen kerran ylpeys muuttuu typeryydeksi.

Rocky IV on kuitenkin jotain aivan muuta kuin syvätutkielma menetetystä kunniasta ja maineesta – pikemminkin se on näin jälkikäteen koomisella tavalla täydellinen aikakautensa tuote, täysverinen reaganilaisen politiikan edustaja, jossa Neuvostoliitto on ankea paikka ja sen ihmiset erikoisia ja hieman pelottaviakin. Neljännesvuosisata sitten tämä asetelma tuntui paljon luonnollisemmalta kuin nyt, jolloin se pikemminkin huvittaa. Tähän kun lisää vielä James Brownin laulamassa Living in Americaa, ollaan mauttomuuden rajamailla, joka lopulta ylitetään Rockyn kuuluisan propagandapuheen myötä.

Ei Rocky IV kuitenkaan kelvoton elokuva ole, vaan se onnistuu edelleen viihdyttämään koko puolitoistatuntisen kestonsa ajan. Stallone on suoraviivaistanut tarinaa entisestään ja pääpaino on lopullisesti siirtynyt nyrkkeilyyn. Tämä näkyy tietenkin hahmoissa, jotka ovat paperinohuita, mutta tuskin tämän takia kukaan Rocky-elokuvia katsookaan? Varsin menestyksekäs soundtrack suoltaa ikivihreitä 80-luvun helmiä ja täydentää nostalgiatripin äärimmilleen.

Elokuvan huipentuma, parikymmenminuuttinen nyrkkeilyottelu on klassinen, mutta vieläkin paremmin on mieleen jäänyt Rockyn läpikäymä harjoittelujakso Neuvostoliiton aroilla – kukapa ei muistaisi Rockyn kahlaavan umpihangessa tukki olallaan, kun samaan aikaan Drago harjoittelee huippumoderneissa olosuhteissa (ja käyttää samalla hieman dopingiakin). Mielenkiintoista näissä Rocky-elokuvien harjoittelujaksoissa on se, että niiden mukaan todelliseksi mestariksi voi nousta vain se, joka on valmistautunut otteluihinsa aivan perusasioiden kautta – uudenaikaisella teknologialla ei näissä ympyröissä saavuta mitään. Tätä opetusta Rocky Balboa ei onneksemme unohtanut koskaan.

Rocky IV on paikoin tahattoman koominen ja mautonkin, mutta edelleen yllättävän toimiva viihde-elokuva. Ivan Dragon järkälemäinen hahmo, umpikliseinen näkemys rajanaapuristamme ja Rockyn huikea harjoittelujakso nostavat tämän osan kahta edellisosaa korkeammalle.

Lue myös:
Rocky
Rocky II – Rockyn uusintaottelu
Tiikerinsilmä – Rocky III
Rocky V
Rocky Balboa

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202