Rio 3D

Rio (2011)

| DVD
  • 2

Ohjaaja Carlos Saldanha ja Blue Sky Studios ovat tehneet jälleen kerran hyvää työtä.

julkaistu 2011-09-13 / päivitetty 13.09. klo 11:11

KUVA 4

Rio
Rio 

KUVA 3

Rio
Rio 

KUVA 2

Rio
Rio 

KUVA 1

Rio
Rio 

Rio 3D

Ohjaus Carlos Saldanha
Näyttelijät Antti Lang, Kiti Kokkonen, Raili Raitala, Jasper Pääkkönen
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rio ratsastaa Ice Age -animaatioiden maineella. Ohjaaja Carlos Saldanha ja Blue Sky Studios ovatkin tehneet jälleen kerran hyvää työtä. Mutta miksei mainoksissa kehuskella käsikirjoittaja Don Rhymerin ansiolistalla? Sieltä löytyvät Mitä tapahtui joulupukille 2 ja molemmat Hamekytät.

Riossa on jotain hyvää. 3D-tekniikka toimii ja animaattoreiden jälki runsaine väreineen on kaunista. Erityisen hienoa katsottavaa ovat elokuvan alku- ja loppukohtaukset, joissa sambaavat ja musisoivat kilpaa mitä upeimmat linnut, munat ja vastakuoriutuneet. Juuri tätä kaipaa animaatiolta, jonka tapahtumapaikkana on sambakarnevaalien täyttämä Rio de Janeiro ja pääosassa upeista soidintansseistaan tunnetut paratiisilinnut.

Valitettavasti ensimmäisen ja viimeisen kohtauksen välissä leffateatteriin erehtynyt joutuu kuitenkin katsomaan puolitoista tuntia mitäänsanomatonta tarinaa.

Lintuvauvana Minnesotaan lemmikiksi salakuljetettu siniara Blu (äänessä Antti Lang) on lentotaidoton kotilintu. Helppo elämä keinahtaa päälaelleen, kun selviää, että Blu on maailman viimeinen siniarauros. Niinpä on hylättävä tuttu kotikaupunki ja lähdettävä tapaamaan kaunista Jewelia (Kiti Kokkonen) Brasilian sykkeeseen. Mukaan lähtevät Blun emäntä Linda (Raili Raitala) ja ornitologi Tulio (Jasper Pääkkönen). Jännitystä kosiomatkalle luovat salakuljettajat, joiden silmissä siniarojen harvinaisuus on vain lisännyt niiden houkuttelevuutta.

Sitten siinä lennellään pakoon, rakastutaan puolin ja toisin ja lopulta kaikki päättyy juuri niin kuin nyt kuvitteletkin.

Tylsyyden täydellistävät geneeriset hahmot. Tottakai elokuvan ainoa ruma lintu on pahis ja molemmat lihavat ihmiset vähän hölmöjä. Rumat nyt vaan on ilkeitä ja läskit tyhmiä. Rhymer hei, ihan oikeasti? Erityisesti tällaiset stereotypiat ärsyttävät lapsille suunnatussa elokuvassa.

Angry Birdsin ja Rion yhteistyötä on hehkutettu pitkään. Rion hahmoista jotkut muistuttavatkin etäisesti Angry Birdsejä, mutta mielipuolisen vihaisten lintujen hengestä ei elokuvassa näy jälkeäkään. Nämä säyseät lintusetko murskaisivat irvailevien possujen puolustuksen? Tuskinpa.

Samban syke ja musikaali-ilottelu puuttuvat elokuvasta lähes kokonaan. Ne on korvannut tylsä tarina, jota kuljetetaan aivan liikaa dialogin keinoin.

Loputtomiin höpötteleviä lintuja katsoessa tulee ikävä Wall-E:tä ja Ice Agen Jyrsistä. Onko kokoajan pakko puhua niin paljon? Eikö eleillä voi kertoa mitään? Ja erityisesti, miten voi puhua noin pitkään sanomatta mitään hauskaa?

Olisivat jo hiljaa ja tanssisivat!

DVD: FS Filmin julkaisun kuvan- ja äänenlaatu ovat erinomaisia. Kuvasuhde anamorfinen 2.40:1, äänenä Dolby Digital 5.1. Alkuperäiskielen lisäksi elokuva on DVD:llä suomeksi ja ruotsiksi dubattuna. Lisämateriaalina musiikkivideo ja raakaversio yhdestä poistetusta kohtauksesta.

Teksti: © 2011 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202