Rautahepo

The Iron Horse (1924)

  • 4

John Fordin kuuluisin mykkäelokuva on kertomus rautatien rakentamisesta. Mukaan mahtuu niin karjanajoa, biisonmetsästystä, pyssynpauketta kuin romanssiakin.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 2

Rautahepo
Rautahepo 

KUVA 1

Madge Bellamy ja George O'Brien
Madge Bellamy ja George O'Brien 

Rautahepo

Ohjaus John Ford
Näyttelijät George O'Brien, Madge Bellamy, Cyril Chadwick, Fred Kohler, J. Farrell MacDonald
Maa Yhdysvallat
Pituus 134 min. / 149 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1924 Fox Film Corporation.

Amerikkalainen lännenelokuva sai kauan kaipaamansa piristysruiskeen 1920-luvun alussa, kun James Cruzen ohjaama Karavaani (1923) osoittautui suurmenestykseksi niin kriitikoiden papereissa kuin lippuluukuillakin. Karavaanin menestyksen myötä myös muut studiot alkoivat sijoittaa lännenelokuviin. Ensimmäisten joukossa kisaan ehti Fox, joka otti aiheekseen lännen rautatien rakentamisen. Ohjaajaksi kiinnitettiin lännenelokuvilla uransa aloittanut ja runsaasti nimeä saanut monitaituri John Ford.

Rautahepo on kertomus unelmasta ja sen toteutumisesta. David Brandon haaveilee mantereen yhdistävästä rautatiestä. Hän lähtee matkalle kartoittamaan mahdollisuuksia hankkeen toteuttamiseen, seuranaan poikansa Davy. Matkalla intiaanit hyökkäävät heidän kimppuunsa ja vain Davy selviää hengissä. Vuosien saatossa isän unelmista tulee totta ja Davyllakin tulee olemaan tärkeä rooli lännen rautatien rakentamisessa.

Fordin kuuluisin mykkäelokuva ei ollut mikään pieni tuotanto, olihan sen tarkoitus lyödä Karavaani laudalta jokaisella osa-alueella. Niinpä kuvausryhmä matkusti Nevadaan aidoille tapahtumapaikoille, rooleihin kiinnitettiin oikeita intiaaneja sekä rautatietyöläisiksi irlantilaisia ja kiinalaisia – aivan kuin oli ollut kuusi vuosikymmentä aiemminkin. Loppukohtausta varten hankittiin vuoden 1869 tapahtumissa mukana olleet veturit. Kaiken kaikkiaan Fox sijoitti Rautahepoon miltei puoli miljoonaa dollaria, joka oli suuri summa varsinkin lännenelokuvista puhuttaessa.

Itse tarina on kuorrutettu toiminnalla, huumorilla sekä ripauksella romantiikkaa. Kokonaisuus ei kestä kuitenkaan aivan täysin koossa, sillä toisinaan tuntuu, että Ford on halunnut ottaa mahdollisuudestaan kaiken irti ja niinpä elokuva sortuukin paikoin yliyrittämiseen. Mukana on niin biisoninmetsästystä kuin karjanajoakin, vilahtavatpa elokuvassa myös Buffalo Bill, Wild Bill Hickok sekä Abraham Lincolnkin. Varsinkin kaksi ensin mainittua henkilöä olisi voinut jättää huoletta pois, sillä heillä ei ole elokuvalle mitään tärkeää annettavaa. Myös romanssiviritelmät tuntuvat turhalta, sillä elokuva olisi toiminut ilman niitäkin.

Hieman yllättäen Fox ei palkannutkaan menestymisen takaamiseksi ketään tähtinäyttelijää, vaan tuntemattoman George O’Brienin (1900-1985). O’Brien, entinen nyrkkeilymestari oli työskennellyt elokuvien parissa vasta pari vuotta. Hän oli aloittanut kameramiehen avustajana, josta oli sittemmin edennyt stuntiksi ja sitä kautta sivuosiin. Rautahepo oli hänen orastavan uransa suuri käännekohta. O’Brienistä tuli yksi mykkäelokuvan suurista tähdistä, jonka suosio jatkui aina äänielokuvan läpimurtoon saakka. 1930-luvulla hän jumittui B-westerneihin ja ajautui pikkuhiljaa mitättömiin sivuosiin. Nykyään häntä ei juurikaan muisteta muusta kuin Murnaun Auringonnoususta (1927).

Foxin luottamus palkittiin, kun Rautahepo osoittautui valtavaksi taloudelliseksi menestykseksi. Vaikka Ford olisi voinut hyvinkin jatkaa lännenelokuvien parissa, ei hän kuitenkaan halunnut leimautua pelkäksi western-ohjaajaksi, joten hän palasi draamojen ja komedioiden pariin. Seuraavan lännenelokuvansa Ford ohjasi kahden vuoden päästä, mutta Kolme huonoa miestä epäonnistui kaupallisesti pahoin, eikä Ford tehnyt tämän jälkeen uutta westerniä ennen vuoden 1939 Hyökkäys erämaassa –klassikkoa.

teksti: © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202