Rare Exports

Rare Exports (2010)

| Blu-ray
  • 4

Veljekset Helanderin humoristinen painajainen rikkoo surutta leppoisan Coca-cola-joulupukin imagoa.

julkaistu 2011-11-03 / päivitetty 13.02. klo 15:03

KUVA 4

Käyppä tänne, emme pelkää...
Käyppä tänne, emme pelkää... 

KUVA 3

Rare Exports
Rare Exports 

KUVA 2

Onni Tommila
Onni Tommila 

KUVA 1

Rare Exports
Rare Exports 

Rare Exports

Ohjaus Jalmari Helander
Näyttelijät Tommi Korpela, Jorma Tommila, Onni Tommila, Rauno Juvonen, Ilmari Järvenpää, Jonathan Hutchings, Risto Salmi, Per Christian Ellefsen, Peeter Jakobi
Maa Suomi / Norja / Ranska / Ruotsi
Pituus 85 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Juuso ja Jalmari Helanderin ideoima Rare Exports (2010) on paketti täynnä omintakeista kauhufantasiaa, vinksahtanutta huumoria ja Lapin lumisia maisemia. Jalmari Helanderin ohjaama elokuva toimii prequelina maailmanlaajuista huomiota herättäneille lyhytelokuville Rare Exports Inc. (2003) ja The Official Rare Exports Inc. Safety Instructions (2005), joissa joukko karpaaseja koulii villipetoina vaeltavista joulupukeista säyseitä lahjantuojia.

Veljesten neronleimaus antaa uutta pontta lapsuuden joulupukkipeloille, sillä tarina ammentaa perusideansa entisaikojen humalassa lapsia säikyttelevistä nuuttipukeista, jotka toivat risuja tuhmille lapsille. Elokuvan aluksi kaivaukset Korvatunturilla päästävät ikivanhat joulumöröt jälleen valloilleen eikä aikaakaan kun tunturit täyttyvät alastomina lumessa kirmaavista likaisista partajässiköistä, joilla on muutakin kuin piparkakut mielessä.

Tapahtumien keskelle joutuvat sekä kannattamattomuuden rajoilla kituuttavan poroteurastamon pitäjä Rauno (Jorma Tommila), hänen poikansa Pietari (Onni Tommila) että muu lähitienoon väki. Pukkijahtiin ryhtyvästä äijäkööristä erottuu erityisesti Tommi Korpelan (Harjunpää ja pahan pappi, 2010) tulkitsema Aimo, jonka puhuma finglish sopii paitsi loistavasti jäyhälle hahmolle, sisältää myös oivaltavasti kirjoitettua verbaalista hauskuutusta.

Pietari-poika on elokuvan keskeisin hahmo ja pienoisesta pökkelyydestä huolimatta Onni Tommila selviytyy urakastaan melko hyvin. Osaltaan työskentelyä varmasti helpottaa oman isän sekä aikaisemminkin vastanäyttelijänä toimineen Ilmari Järvenpään (Skavabölen pojat, 2009) läsnäolo. Isän ja pojan nuhjuinen yhteiselo on ehdottomasti elokuvan tärkein ihmissuhdekuvaus. Sen luonnissa pelataan taidokkaasti niin naishahmojen poissaololla kuin pohjoisen karuudellakin.

Panostaminen visuaaliseen puoleen näkyy muutoinkin kuin upeiden maisemakuvien hyödyntämisenä. Suomalaiselle elokuvalle yleisistä kuvaus- ja leikkaustavoista poiketen kohtauksissa on käytetty paljon lyhyitä leikkauksia ja vaihtelevia kuvakulmia, jotka ylläpitävät jännityksen tunnetta ja katsojan mielenkiintoa. Kaiken kaikkiaan ohjaaja Helander malttaa synnyttää jännitettä hitaasti kasvattaen. Tehosteidenkin osalta vaivaa on selkeästi nähty, vaikka taso ei kauttaaltaan aivan maailman parhaimmistoa olekaan.

Rare Exports on viihdyttävä elokuva. Ajoittain ennalta-arvattava, mutta otteessaan pitävä toiminta on pystytty sujuvasti yhdistämään nyrjähtäneeseen huumoriin. Keskeistä onkin elokuvan taipumus yhdistää tuttua mystiseen ja kertoa aidosti omanlaista tarinaa myyviä raameja käyttäen.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Blu-ray: FS Filmin julkaisussa erittäin hyvälaatuinen 1080p HD -kuva 2.35:1 -kuvasuhteella ja niinikään toimiva Dolby Digital 5.1 -ääniraita. Lisämateriaaleissa ohjaaja Helanderin ja Onni Tommilan kuvakommenttiraita, making of, trailereita, Helanderin elokuvaa edeltäneet lyhytfilmit Rare Exports Inc. ja Rare Exports – The Official Safety Instructions, erikoistehostekooste ja kuvagalleria.
Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202