Rango

Rango (2011)

  • 3

Verbinskin ja Deppin viimeisin yhteistyö on tunnelmallinen ja visuaalisesti erinomainen animaatio. Ensi-ilta 18.3.

julkaistu 2011-03-18 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 4

The Mayor (Ned Beatty)
The Mayor (Ned Beatty) 

KUVA 3

Rango ja Beans (Isla Fisher)
Rango ja Beans (Isla Fisher) 

KUVA 2

Pöllöjen mariachi-yhtye
Pöllöjen mariachi-yhtye 

KUVA 1

Rango (Johnny Depp)
Rango (Johnny Depp) 

Rango

Ohjaus Gore Verbinski
Näyttelijät Johnny Depp, Isla Fisher, Ned Beatty, Alfred Molina, Bill Nighy, Abigail Breslin, Stephen Root
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Pirates of the Caribbean -elokuvien henki näkyy myös ohjaaja Gore Verbinskin uudessa animaatiossa. Elokuva on sekoitus psykedeelistä synkistelyä, komediaa ja juonellisesti helppoa viihdykettä. Aiemmin erikoistehosteisiin keskittyneen Industrial Light & Magicin tuottama elokuva on tunnelmaltaan hienotunteisen makaaberi ja visuaalisesti taidokas.

Tarina on pohjimmiltaan suoraan lännenelokuvien ohjekirjasta. Muukalainen saapuu nuhjuiseen pikkukaupunkiin ja päätyy pelastamaan sen. Tässä elokuvassa tavalliset pyssysankarit on kuitenkin vaihdettu liskoiksi, linnuiksi ja muiksi kaikenkarvaisiksi otuksiksi. Päähenkilö on turvallisessa mutta tylsässä terraariossaan monologeja esittävä kameleontti, joka joutuu yllättäen kohtaamaan karun autiomaan lukuisine vaaroineen. Vesipulan vaivaamassa Dirtin kaupungissa lisko ottaa puolivahingossa esittääkseen sankarin roolin.

Kameleontti Rangon roolissa kuullaan alkuperäisversiossa Johnny Deppin (The Tourist, 2010, Public Enemies, 2009) ääntä. Isla Fisher (Himoshoppaajan salaiset unelmat, 2009) on Beans-liskon roolissa kuitenkin se, joka on tässä vertailussa varastaa shown. Laveaa murretta tulkitseva Fisher osoittaa muuntautumiskykynsä kun Deppin suoritus tuntuu kärsivän pienoisesta kuluneisuudesta. Matkalla vastaan tuleva eeppistä vaellustaan tekevä Roadkill (Alfred Molina) on myös hahmona sympaattisesti toteutettu.

Näyttelijöiden yhteispelissä ei ole moittimista ja poppoo pääsikin tunnelmoimaan animaation teossa poikkeuksellisella tavalla: rooliasuihin pukeutuen ja myös fyysisesti yhdessä näytellen. Motion capturesta ei kuitenkaan ole kyse. Elokuvan suomalaisessa versiossa ovat äänessä muun muassa Reino Nordin ja Elena Leeve.

Parhaimmillaan Rango on surrealistinen trippi, jossa todellisuus ja hallusinaatio sekoittuvat. Oscar-ehdokkuuksiakin niittäneen John Loganin (The Aviator – lentäjä, 2004) vastuulla oleva käsikirjoitus nojaa enemmän viittausten kanssa kikkailuun kuin todella nasevaan dialogiin tai syvälliseen sisältöön. Suorat viittaukset muun muassa western-klassikoihin ja Terry Gilliamin Hunter S. Thompson -filmatisointiin (Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa, 1998) yhdessä tarinaa kertovan mariachi-orkesterin kanssa lisäävät toki värikästä kerroksellisuutta hieman tylsään perusjuoneen.

Ajoittain elokuvassa saadaan aikaan hyvinkin pelottava tunnelma, joka yhdessä viittauksia viljelevän kerroksellisuuden kanssa selittää 11-vuoden ikärajaa. Visuaalisen syvyyden vaikutelmaa onnistutaan luomaan ilman häiritseviä 3D-kakkuloita ja etenkin kanjonin pohjalle sijoittuva takaa-ajo -kohtaus on vauhdikkuudessaan ja käänteissään tehokas esimerkki perinteisten keinojen vetovoimasta.

Teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202