Pussikaljaelokuva on rosoinen, herkkä ja humoristinen kertomus kolmen ystävyksen yhteisestä päivästä Kalliossa.
Pussikaljaelokuva on rosoinen, herkkä ja humoristinen kertomus kolmen ystävyksen yhteisestä päivästä Kalliossa. Elokuva kuvaa Kallion siivottomimpia katuja liikoja romantisoimatta, mutta onnistuu silti samalla olemaan kaunis ja koskettava elokuva ystävyydestä.
Marsalkka (Jussi Nikkilä), Henninen (Eero Milonoff) ja Lihis (Ylermi Rajamaa) viettävät vapaapäivää Kalliossa ja tapaavat ”nuorisolaisia”, poliiseja, kivijalkaliikkeiden omistajia sekä sekalaisen joukon laitapuolen kulkijoita. Jossain vaiheessa lähdetään käymään keskustassa, mutta jo Hakaniemen tienoilla miesten ja kotikylän välinen napanuora käy liian kireäksi. Sen kummempaa juonta Pussikaljaelokuvalla ei ole, eikä tarvitsekaan.
Ohjaaja Ville Jankeri on yhdessä kirjailija Mikko Rimmisen kanssa muokannut käsikirjoituksen Rimmisen Finlandia-ehdokkuudellakin huomioidun Pussikaljaromaanin pohjalta.
Romaaniin perustuvassa Pussikaljaelokuvassa dialogilla on huomattavan suuri rooli ja elokuvan suomia mahdollisuuksia on käytetty säästeliäästi. Se ei haittaa, sillä Rimmisen kieli on rikasta ja hauskaa, ja pääroolien näyttelijät tulkitsevat tekstiä elävästi.
Myös elokuvan harvat dialogittomat jaksot toimivat hyvin. Hieno on esimerkiksi kohtaus, jossa kuvataan vartijan ja näpistelevän nuorisolaisen henkistä mutta sanatonta taistelua kaljalaatikosta.
Näyttelijät tekevät elokuvassa hyvää työtä. Milonoff on mainio sarkastisena Hennisenä, Nikkilä kroonisesti hermostuneena Marsalkkana ja Rajamaa aina iloisena Lihiksenä. Elokuvassa nähdään runsaasti myös onnistuneita sivurooleja, kuten Kaarina Hazardin vihaisenen kirpputoriyrittäjä.
Pussikaljaelokuva ei romantisoi Kallion katuja tai pyri tekemään syrjäytymisestä hohdokasta. Silti elokuvan jälkeen mieli on kevyt ja olo onnellinen. Ei silläkään niin väliä, että seuraavaa kesää joutuu odottamaan vielä melkein vuoden.
Lisämateriaalina traileri, tv-spotti, kuvagalleria ja kooste erään kohtauksen epäonnistuneista otoksista.
Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta
Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2011 Espoo Ciné- sekä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleja .
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA