Poseidon

Poseidon (2006)

  • 2

Uuden vuoden aatto. Loistoristeilijä Poseidon taittaa matkaansa leppoisissa tunnelmissa. Mukana on juhlakansaa 2000 ihmisen verran ja siihen miehistö vielä päälle. Vuosi saadaan vaihdettua, mutta sitt…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 11.06. klo 14:02

KUVA 2

Emmy Rossum ja Kurt Russell
Emmy Rossum ja Kurt Russell 

KUVA 1

Kurt Russell, Richard Dreyfuss ja Josh Lucas
Kurt Russell, Richard Dreyfuss ja Josh Lucas 

Poseidon

Ohjaus Wolfgang Petersen
Näyttelijät Kurt Russell, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum, Kevin Dillon, Josh Lucas, Mía Maestro, Mike Vogel, Jacinda Barrett
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Warner Bros. Pictures, Radiant Productions, Next Entertainment, Irwin Allen Productions, Synthesis Entertainment ja Virtual Studios.

Uuden vuoden aatto. Loistoristeilijä Poseidon taittaa matkaansa leppoisissa tunnelmissa. Mukana on juhlakansaa 2000 ihmisen verran ja siihen miehistö vielä päälle. Vuosi saadaan vaihdettua, mutta sitten musiikki loppuu kuin seinään: Jättiläismäinen hyökyaalto ilmestyy avomerellä kuin tyhjästä ja keikauttaa Poseidonin katolleen. Eloonjääneet aloittavat epätoivoisen kamppailun kohti ulkoilmaa tietäen, että pelastusjoukot ovat vielä kaukana.

Wolfgang Petersen on mies paikallaan kun etsitään ohjaajaa meriaiheiselle elokuvalle. Aina vain parempi jos siihen liittyy hivenen katastrofia. Ilmeisesti meriaiheiset teemat oli koluttu loppuun kun Paul Gallicon kirjaan perustuva, vuonna 1972 alun perin filmattu The Poseidon Adventure kelpasi kierrätettäväksi. Meritragediahan on aina vedonnut maksavaan yleisöön, kestäen jopa Titanicin hömpötykset. Täytyisihän konseptin toimia nytkin. 150 miljoonaa dollaria tuottajiensa rahaa kastelleen Poseidonin varaan laskettiin todella paljon ja sen piti olla hailean elokuvakesän pelastusköysi. Lippuluukuilla oli kuitenkin kylmää. Syykin on selvä: Poseidonissa mennään asiaan lähes alkutekstien jälkeen ja osin mielenkiintoisetkin ihmiskohtalot saavat jäädä sivuun kun tsiljoona litraa merivettä syöksyy käytäville. Mistä ja miksi aalto tulee on täysin epäolennaista. Se vain tulee. Sitten räpiköidään.

Poseidon on kaiken muun ihmeellisyyden lisäksi täynnä karmeita lapsuksia. Niitä on ihan mukava laskea aikansa kuluksi. Jos nyt unohdetaan käsikirjoituksen puute niin lavastus on todella paksua soopaa, varsinkin kun pitää mielessä, että laiva on ylösalaisin suurimman osan ajasta! Suuresti arvostamani kuvaaja John Seale (Harry Potter ja viisasten kivi) ei hänkään löydä hätkähdyttäviä kuvakulmia sitten millään. Harmi, sillä tästä olisi voinut repiä irti muutakin kuin tanssisalin pianokohtauksen. Mitä tulee sitten niihin ”huikeisiin” tehosteisiin, niin hoh hoijaa. Grafiikkavelhot ovat taas kerran unohtaneet, miten tehdään aidon näköistä vettä. Petersenin edellisessä kalastusfilmissä (Meren raivo) pärskeet olivat huomattavasti realistisempia. Nyt suuri valkokangas on liian armoton näyttämö. Laiva onneksi saadaan kumoon vähintäänkin näyttävästi. Ilman sitä Poseidon olisi ollut suurempi pettymys.

Näyttelijöihin tämä meriseikkailu ei karahda. Kurt Russell (Ratkaisun hetket) on oma itsensä perheenisänä, Kevin Dillon ärmyilee totutusti ja Emmy Rossumkaan ei (onneksi) tällä kertaa laula. Parhaimmassa vedossa on kuitenkin Richard Dreyfuss, joka ottaa kaiken irti homppeliroolistaan. Tottakai mukaan on mahdutettu myös pakollinen merihädässä oleva äiti-poika yhdistelmä (Jacinda Barrert ja Jimmy Bennett).

Ei ollut Poseidon nimensä veroinen elämys, lopun yllättävästä juonenkäänteestä huolimatta. Risteilijä painuu meren pohjaan yhdessä Supermanin, Karibianmeren Piraattien ja muiden kesäpätkien kanssa. Todellisempaa draamaa kaipaavat voivatkin edelleen kelailla Estonia-dokumenttejaan.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202