Poikani Kevin

We Need To Talk About Kevin (2011)

  • 4

Kauhuelokuva tutkailee vanhemman vastuuta lapsen pahuudesta äidin näkökentästä.

julkaistu 2012-04-20 / päivitetty 28.06. klo 18:06

KUVA 3

Ezra Miller ja Tilda Swinton
Ezra Miller ja Tilda Swinton 

KUVA 2

Jasper Newell ja Tilda Swinton
Jasper Newell ja Tilda Swinton 

KUVA 1

Rock Duer ja Tilda Swinton
Rock Duer ja Tilda Swinton 

Poikani Kevin

Ohjaus Lynne Ramsay
Näyttelijät Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly,
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 112 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Poikani Kevin tutkailee vanhemman vastuuta lapsen pahuudesta äidin näkökentästä. Kerronta herkuttelee, mässäileekin, lapsi-vanhempi-suhteeseen liittyvilllä kauhuelementeillään. Kysymykset perimän ja kasvatuksen suhteesta kelluvat pirstaloidun narratiivin yllä.

Vuosituhannen vaihteen elokuvistaan palkittu ja tunnettu Lynne Ramsay liikuttaa Lionel Shriverin romaaniin pohjaavaa tarinaa limittyvien takaumien ja nykyhetken vaihtelulla. Kuten kirjassa, katsojalle ei täsmällisesti paljasteta mikä on tuhonnut päähenkilö Eva Khatchadourianin (Tilda Swinton) elämän, mutta jotenkin se liittyy poikaan, Keviniin (pikkupoikana Jasper Newell ja nuorena Ezra Miller).

Syntymästä on selvää, ettei suunnittelematon lapsi ole elämysmatkaaja-kirjailijalle toivottu. Äiti vastustelee kun pitäisi ponnistaa. Kiintymystä koliikkiseen vauvaan ei muodostu. Isä (John C. Reilly) kieltää ongelman, eikä lääkäri näe pojassa vikaa.

Murhamysteeriä muistuttavan rakenteensa ohella Poikani Kevin on kauhuelokuva äitiydestä. Kevin on Evalle muukalainen, syöpäläinen, jonka koko olemus on vastenmielinen: irvistyksiä, ulostetta ja pureskeltuja kynsiä.

Käänne psykologiseen realismiin pyrkivässä jutussa on Kevinin psykopatia, ilmeisen synnynnäinen kyvyttömyys empatiaan ja moraaliin. Poika osoittaa jo pienenä inhonsa äitiään kohtaan avoimesti, kun muut eivät näe.

Psykopatia on geneettistä. Biologista sidettä korostetaan muun muassa leikkauksella Swintonin ja Millerin samanmuotoisten kasvojen välillä. Synnyttämälläkin saa jo palan vastuuta kannettavakseen, kuinka paljon?

Kiintoisasta aiheesta ei pyritä lopullisiin johtopäätöksiin, mutta kuvassa on selvästi annos fatalismia ja maailmaan sisäänkirjattua epäoikeudenmukaisuutta. Se herättänee individualismin ja vapaan tahdon lähettiläissä vastustusta. Siinä on myös kertomuksen todellinen käyntivoima, vanhemmuuden voimattomuuden ja vastuun traaginenkin liittolaisuus.

Elokuva käyttää paljon äänikoukkuja kohtausten ristihäivytyksiin, millä luodaan unenomaista epätodellisuutta. Leikkaus on assosiatiivisen intuitiivista, se imitoi shokista sekavaa mieltä.

Äänen terävän materiaaliset yksityiskohdat toimivat kauhun diskordeina. Myös värimaailmalla enteillään pahaa. Keviniin liitettyjä punaisia roiskeita olisi sentään voitu säästellä, kuten myös tyylikästä kerrontaa häiritseviä, b-tyylisiä ruoka-aiheisia kauhutehosteita.

Swintonin roolityötä on syystä kehuttu. Nuori Ezra Miller loistaa, uhkaava presenssi ja epätavallisen syvä ääni eivät ole ainoa rekisteri, vaan lopun avainkohtaukseen Miller tuo poikkeuksellisen realistiselta vaikuttavaa epävarmuutta ja sielussa ammottavaa tyhjyyttä.

Teksti: © 2012 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202