Pohjoismyrsky

The Wind (1928)

  • 5

Victor Sjöströmin viimeinen amerikkalainen mestariteos on kertomus nuoresta naisesta, jonka on käytävä läpi kova elämänkoulu ennen kuin hän löytää rakkauden elämäänsä.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 17.03. klo 13:01

KUVA 1

Lillian Gish
Lillian Gish 

Pohjoismyrsky

Ohjaus Victor Sjöström
Näyttelijät Lillian Gish, Lars Hanson, Montagu Love, Dorothy Cummings, Edward Earle
Maa Yhdysvallat
Pituus 74 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1928 Metro-Goldwyn-Mayer.

Löytääkseen rakkauden ja kyvyn rakastaa on ihmisen toisinaan käytävä läpi vaikeitakin vaiheita elämässään. Elokuva-ala on käyttänyt tätä seikkaa koko olemassaolonsa ajan ja tämän aiheen ympärille rakentuu myös Victor Sjöströmin kolmas ja viimeinen amerikkalainen mestariteos Pohjanmyrsky (a.k.a Pohjoismyrsky / Pohjantuuli). Sen päähenkilö, maailman raakuutta aiemmin kokematon nuori nainen käy läpi henkisen kärsimyksen koko kirjon ennen kuin on valmis kasvamaan uuteen elämään sekä hyväksymään ja ymmärtämään itseään.

Pohjanmyrsky valmistui samoista aineksista kuin Tulipunainen kirjainkin kahta vuotta aiemmin. Päätähti Lillian Gish valitsi aiheen, ohjaajan sekä näyttelijät. Frances Marion piti huolta käsikirjoituksesta ja Irving Thalberg toimi tuottajana. Osaavista tekijöistä huolimatta Pohjanmyrskystä tuli Sjöströmin ohjaajanuran pahin kaupallinen epäonnistuminen.

Letty Mason (Gish) on matkalla serkkunsa ranchille töihin. Junassa hän tutustuu Wirt Roddy –nimiseen miekkoseen (Montagu Love), joka iskee silmänsä tyttöön. Perille saavuttuaan heidän tiensä erkanevat, mutta Roddy jää tarkkailemaan tyttöä lähistölle. Elämä ranchilla ei ole helppoa, siitä pitää serkun mustasukkainen vaimo huolen. Kun tämä ajaa Lettyn ulos talosta, kääntyy hän Roddyn puoleen. Tämä haluaa tytöstä ainoastaan rakastajattaren, joten Lettyn viimeiseksi mahdollisuudeksi jää avioliitto villihevosenpyydystäjä Lige Hightowerin (Lars Hanson) kanssa. Suunnitelmien tuhoutuminen, olematon rakkaus miestään kohtaan sekä yksinäisyys autiomaassa alati raivoavien hiekkamyrskyjen keskellä ajavat Lettyn mielenvikaisuuden rajamaille.

Sjöström ei päästänyt näyttelijöitään helpolla ja erityisen vaikeita kuvaukset olivat hennolle Gishille, joka joutui kerta toisensa jälkeen alistumaan kuvauspaikkana pidetyn autiomaan kuumuudelle sekä hiekkamyrskyille, jotka saatiin aikaan kahdeksan lentokoneen propellin avulla. Gish kertoikin myöhemmin kuvausten olleen hänen uransa rankin ja hirvein kokemus. Sjöströmin vaatimukset kannattivat, sillä Pohjanmyrskyn näyttelijätyöskentely on kautta linjan erinomaista. Itsekin erinomaisena näyttelijänä Sjöström ymmärsi näiden sielunelämää ja sai heistä parhaat puolet esiin. Toisinaan helposti ylinäyttelevän Hansonin työskentely on tällä kertaa hillittyä ja vakuuttavaa, Love puolestaan on pätevä pirullisena ja vastenmielisenä roistona.

Elokuvan tähti on kuitenkin Gish, jonka intensiivinen tulkinta lukeutuu hänen uransa parhaimpien roolisuoritusten joukkoon. Gish ei ainoastaan näyttele rooliaan, hän elää sen joka solullaan, aivan kuten Griffithin suurissa mestariteoksissa Katkenneita kukkasia (1919) ja Läpi myrskyn (1920). Valitettavasti aika alkoi ajaa hänen ohitseen, sillä Greta Garbon salaperäisyys ja seksuaalinen magnetismi kiinnostivat katsojia enemmän kuin Gishin edustamat vanhanaikaiset hyveet.

Thalberg oli sanellut elokuvan tekoa koskevia vaatimuksia kuvausten alusta alkaen, mutta siitä huolimatta hän ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, vaan studio hyllytti elokuvan puoleksi vuodeksi. Synkän tarinan ei uskottu kiinnostavan yleisöä ja elokuvaa leikattiin uudelleen yleisöä kosiskelevammaksi. Muutokset olivat turhia, sillä Pohjanmyrsky ei menestynyt käytännössä lainkaan, eikä Sjöströmkään pitänyt näkemästään. Näin jälkikäteen moinen runtelu tuntuu käsittämättömältä, sillä Pohjanmyrsky on tasapainoinen ja kiehtova, kaikkien aikojen parhaiden mykkäelokuvien kärkijoukkoon sijoittuva suuri elokuva.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202