Pitch Perfect

Pitch Perfect (2012)

| Blu-ray
  • 3

Pieniä ongelmia, helppoja ratkaisuja, osuvaa huumoria ja asenteellisuutta eli sanalla sanoen laatuviihdettä.

julkaistu 2013-07-11 / päivitetty 31.07. klo 22:10

KUVA 3

Anna Kendrick & co.
Anna Kendrick & co. 

KUVA 2

Skylar Astin ja Anna Kendrick
Skylar Astin ja Anna Kendrick 

KUVA 1

Anna Kendrick & co.
Anna Kendrick & co. 

Pitch Perfect

Ohjaus Jason Moore
Näyttelijät Anna Kendrick, Skylar Astin, Rebel Wilson
Maa Yhdysvallat
Pituus 112 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat Brownstone Productions, Gold Circle Films

Stereotypiat täyttävät poika ja tyttö selaavat Netflixin listoja ylös ja alas. Poika haluaa uimaan testosteronilta lemuavaan hylsykasaan, tyttö pehmeään romantiikkaan. Tyttö, kuinka ollakaan, saa tahtonsa läpi. Tässä kohtaa pojan kannattaa toivoa, että parempi puolisko valitsee vaikka Pitch Perfectin (2012). Se on täynnä hauskan utopistista yliopistoelämää, eikä masenna viuluromansseillaan.

Becan (Anna Kendrick) tuntee jokainen elokuvanystävä. Hänessä yhdistyy DJ-viileys ja nykypäivän standardeilla nörtihtävä etäisyys. Jälkimmäisen tittelin kun saa tänään jos on edes hieman normia kiinnostuneempi kolmion kokkaus-lastenhoito-siivous -ulkopuolella tapahtuvista aktiviteeteistä. Sarjakuvat ovat jo puhdasta epätoivoa.

Ajoittain Mickey Rapkinin kirjaan pohjaava Kay Cannonin naputtelema komedia on löysä kädenojennus kärryiltä tippuneille. Päähenkilö kieltämättä on jonkin sortin freelancer, mutta hyvin elokuvamaisesti. Ei tästä syrjäytymistarinaa saa millään keitettyä, vaikka dialogi siihen suuntaan muutaman kerran näyttävästi sohiikin.

Yliopistoon marssiva Beca törmää opinahjoon, joka jatkaa college-leffojen perinteitä. Kampuksella ei opiskella kuin montaaseissa, mutta aktiviteettejä, villejä bileitä ja railakkaita kasvutarinoita riittää. Taustalla soi parisataatuhatta levyä myynyt indierock ja kaikilla on hauskaa. Myös katsojalla. Kuvien letkeään tunnelmaan on helppo ja mukava antautua.

Kunnon viihteen tapaan Pitch Perfect on herkullisen asenteellinen. Täysin sattumalta elokuvan molemmat aasialaiset tytöt ovat niitä kaikkein oudoimpia tapauksia. Muitakin hahmoja läpsytellään, mutta aasialaiset ovat ainoita, joita nöyryytetään ja halveksutaan isolla moukarilla.

Sukupuoliroolit, check. Naiset ovat traditioon jämähtäneitä häviäjiä, joiden lauluryhmää bassokurkut pitävät pilkkanaan. Tämä lasikatto on hameväen itsensä rakentama. Jos Jason Mooren ohjausta on uskominen, menestyksen valtatiellä suositaan minihametta ja näyteikkunallista toppia. Naiset eivät kuitenkaan varsinaisesti keksi mitään uutta, sillä ideologia on pitkälti mieslaulajilta lainattu.

Seksikkyyden ratkaisuvoiman ohella toinen päällimmäiseksi pakattua viestiä vastaan sotiva seikka on yliopiston sulatusuunimaisuus. Toisaalta yliopisto nähdään yksinäisiä ihmisiä yhteen saattavana paratiisina. Mutta jos kavereita ja menestystä haluaa, niin valtavirtaan on sopeuduttava, vaikka se sitten tarkoittaisikin unelmien unohtamista. College karsii mieliteot, haihattelut ja lannistaa loputkin nenäkorukapinasta.

Hollywoodissa on ilmeisesti menossa vaihe, jossa The Breakfast Clubin (1985) nähneet kiukkuteinit pääsevät työstämään yhä taajemmin elokuvia. Sekä Easy A:ssa että Pitch Perfectissa John Hughesin klassikko on enemmän kuin vain nimike. Se on tieviitta, jonka ikoniseen loppukuvaan niin miehet kuin naiset haluavat päätyä. Se on päämäärä.

Pitch Perfect virittelee sukupuolten sotaa hyväntahtoisesti. Kärhämät pidetään pinnan alla, eikä elokuva itsessään ole niistä kovinkaan kiinnostunut. Tarina rullaa ilman kasvukipuja ja popcorn myy. Kaksimielisyyksiä viljelevä selostajapari (Elizabeth Banks, John Michael Higgins) pitää rytmin reilassa rämpivienkin esitysten aikana.

Blu-ray: Universalin julkaisussa on 1080p 1.85:1 -laajakuva ja Dolby Digital 5.1 -ääniraita.

Teksti: 2013 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202