Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

| Blu-ray
  • 1

Ylipitkä vuoristorata-ajelu nykii niin, että kyydissä saa esteettisen piiskaniskuvamman.

julkaistu 2011-10-12 / päivitetty 13.02. klo 15:03

KUVA 4

Sam Claflin ja Astrid Berges-Frisbey
Sam Claflin ja Astrid Berges-Frisbey 

KUVA 3

Penelope Cruz, Johnny Depp ja Ian McShane
Penelope Cruz, Johnny Depp ja Ian McShane 

KUVA 2

Johnny Depp ja Geoffrey Rush
Johnny Depp ja Geoffrey Rush 

KUVA 1

Johnny Depp
Johnny Depp 

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Ohjaus Rob Marshall
Näyttelijät Johnny Depp, Penelope Cruz, Ian McShane, Kevin R. McNally, Astrid Berges-Frisbey, Sam Claflin, Geoffrey Rush
Maa Yhdysvallat
Pituus 138 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Huvipuistolaitteeseen pohjaavan sarjan pöhöttynyt kolmiulotteinen ja neljäs osa on tuskastuttava antielokuva. Viisihenkisen komitean kirjoittama ylipitkä vuoristorata-ajelu nykii niin, että kyydissä saa esteettisen piiskaniskuvamman.

Jack Sparrow (Johnny Depp) on kai saamassa kuolemaantuomion Lontoossa tai etsimässä miehistöä, mutta se onkin silmänkääntöä. Oikeastaan Kuningas Yrjö kaappaa hänet etsimään nuoruuden lähdettä vanhan vihollisen kapteeni Barbossan (Geoffrey Rush) komennossa.

Jottei kapteeneista olisi pulaa, hamuavat ikuista elämää myös kapteeni Mustaparta (Ian McShane) ja tämän Sparrow’ksi rekrytointitapahtumissa tekeytyvä tytär Angelica (Penélope Cruz). Varmuuden vuoksi jahdissa on vielä Espanjan laivasto.

Vaikka Gore Verbinskin kipparoima Bruckheimer-trilogia huononi tasaisesti loppua kohden, on uusi ruorimies Rob Marshall jo täysin hukassa. Suvantoja ja myrskyjä vuorotellaan mekaanisissa tasaerissä eikä draaman kaarta synny. Lopussa saavutaan apaattisen käsikirjoittamisen aalloille, jossa joka seitsemäs uusi käänne pilkkaa katsojan älyä edellistäkin pahemmin.

Orlando Bloomin ja Keira Knightleyn poistuminen merkitsee lisääntynyttä kangasaikaa Deppille. Midaksen kosketuksen 2000-luvulla saaneen näyttelijän Sparrow tuo oudosti mieleen Bridget Jones -filmatisoinnin jatko-osan; päähenkilö on loputtomasti itseään toistava karikatyyrin karikatyyri.

Deadwoodista lähtien Hollywood-uraa luonut Ian McShane on seikkailufantasian harvoja iloja. HBO-sarjassa täydellistetty synkkä presenssi erottuu siinä, ettei se kanssanäyttelijöiden suoritusten tapaan tunnu pelkältä vitsiltä. Cruz on Hollywood-uran linjassa lähinnä eksoottinen kaunotar, tuore Oscar-ehdokas Rush ei säväytä.

Hans Zimmerin musiikki on rasittavaa sahaamista, hätäinen leikkaus ja konservatiivinen kuvakieli Hollywoodin laadukkaan mitäänsanomattomuuden rautaisen lain tuotosta. Vaativat lavastukset, maskeeraukset ja valaistukset eivät niiden vuoksi juuri pääse oikeuksiinsa.

Ilman yksiselitteisesti rumentavaa 3D-himmennystäkin Vierailla vesillä on jättiluokassa melko vaatimattoman näköinen. Disney-pomo Rich Rossin sanotaan ajaneen budjettiin kolmanneksen leikkaukset. Kuriositeettina mainittakoon myös, että imagonpehmennyksen Disneyn piirrosanimaatiossa aikanaan saaneet merenneidot tekevät nyt verisen paluun.

Huvipuistoelokuva muistuttaa raadollisessa kaupallisuudessaan jopa 2000-luvun kauhukomediaa Pienin painajainen perheessä. Ajanhukkaa.

Blu-Ray:Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS-HD 7.1 Master Audio -ääniraita. Lisämateriaalina ohjaaja Marshallin ja tuottaja John DeLucan kommenttiraita, gag reel, ja Lego Pirates Of The Caribbean -esittely.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202