Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

| Blu-ray
  • 1

Ylipitkä vuoristorata-ajelu nykii niin, että kyydissä saa esteettisen piiskaniskuvamman.

julkaistu 2011-10-12 / päivitetty 13.02. klo 15:03

KUVA 4

Sam Claflin ja Astrid Berges-Frisbey
Sam Claflin ja Astrid Berges-Frisbey 

KUVA 3

Penelope Cruz, Johnny Depp ja Ian McShane
Penelope Cruz, Johnny Depp ja Ian McShane 

KUVA 2

Johnny Depp ja Geoffrey Rush
Johnny Depp ja Geoffrey Rush 

KUVA 1

Johnny Depp
Johnny Depp 

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä

Ohjaus Rob Marshall
Näyttelijät Johnny Depp, Penelope Cruz, Ian McShane, Kevin R. McNally, Astrid Berges-Frisbey, Sam Claflin, Geoffrey Rush
Maa Yhdysvallat
Pituus 138 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Huvipuistolaitteeseen pohjaavan sarjan pöhöttynyt kolmiulotteinen ja neljäs osa on tuskastuttava antielokuva. Viisihenkisen komitean kirjoittama ylipitkä vuoristorata-ajelu nykii niin, että kyydissä saa esteettisen piiskaniskuvamman.

Jack Sparrow (Johnny Depp) on kai saamassa kuolemaantuomion Lontoossa tai etsimässä miehistöä, mutta se onkin silmänkääntöä. Oikeastaan Kuningas Yrjö kaappaa hänet etsimään nuoruuden lähdettä vanhan vihollisen kapteeni Barbossan (Geoffrey Rush) komennossa.

Jottei kapteeneista olisi pulaa, hamuavat ikuista elämää myös kapteeni Mustaparta (Ian McShane) ja tämän Sparrow’ksi rekrytointitapahtumissa tekeytyvä tytär Angelica (Penélope Cruz). Varmuuden vuoksi jahdissa on vielä Espanjan laivasto.

Vaikka Gore Verbinskin kipparoima Bruckheimer-trilogia huononi tasaisesti loppua kohden, on uusi ruorimies Rob Marshall jo täysin hukassa. Suvantoja ja myrskyjä vuorotellaan mekaanisissa tasaerissä eikä draaman kaarta synny. Lopussa saavutaan apaattisen käsikirjoittamisen aalloille, jossa joka seitsemäs uusi käänne pilkkaa katsojan älyä edellistäkin pahemmin.

Orlando Bloomin ja Keira Knightleyn poistuminen merkitsee lisääntynyttä kangasaikaa Deppille. Midaksen kosketuksen 2000-luvulla saaneen näyttelijän Sparrow tuo oudosti mieleen Bridget Jones -filmatisoinnin jatko-osan; päähenkilö on loputtomasti itseään toistava karikatyyrin karikatyyri.

Deadwoodista lähtien Hollywood-uraa luonut Ian McShane on seikkailufantasian harvoja iloja. HBO-sarjassa täydellistetty synkkä presenssi erottuu siinä, ettei se kanssanäyttelijöiden suoritusten tapaan tunnu pelkältä vitsiltä. Cruz on Hollywood-uran linjassa lähinnä eksoottinen kaunotar, tuore Oscar-ehdokas Rush ei säväytä.

Hans Zimmerin musiikki on rasittavaa sahaamista, hätäinen leikkaus ja konservatiivinen kuvakieli Hollywoodin laadukkaan mitäänsanomattomuuden rautaisen lain tuotosta. Vaativat lavastukset, maskeeraukset ja valaistukset eivät niiden vuoksi juuri pääse oikeuksiinsa.

Ilman yksiselitteisesti rumentavaa 3D-himmennystäkin Vierailla vesillä on jättiluokassa melko vaatimattoman näköinen. Disney-pomo Rich Rossin sanotaan ajaneen budjettiin kolmanneksen leikkaukset. Kuriositeettina mainittakoon myös, että imagonpehmennyksen Disneyn piirrosanimaatiossa aikanaan saaneet merenneidot tekevät nyt verisen paluun.

Huvipuistoelokuva muistuttaa raadollisessa kaupallisuudessaan jopa 2000-luvun kauhukomediaa Pienin painajainen perheessä. Ajanhukkaa.

Blu-Ray:Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS-HD 7.1 Master Audio -ääniraita. Lisämateriaalina ohjaaja Marshallin ja tuottaja John DeLucan kommenttiraita, gag reel, ja Lego Pirates Of The Caribbean -esittely.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202