Piraija

Piranha (1978)

  • 3

Verenhimoiset ihmissyöjäpiraijat popsivat kesätapahtumien osanottajia tässä vauhdikkaassa b-luokan kauhuelokuvassa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 17.11. klo 22:10

KUVA 4

Piraija
Piraija 

KUVA 3

Heather Menzies ja Barbara Steele
Heather Menzies ja Barbara Steele 

KUVA 2

Keenan Wynn
Keenan Wynn 

KUVA 1

Heather Menzies ja Bradford Dillman
Heather Menzies ja Bradford Dillman 

Piraija

Ohjaus Joe Dante
Näyttelijät Bradford Dillman, Heather Menzies, Barbara Steele, Kevin McCarthy, Keenan Wynn, Dick Miller
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 New World Pictures

“Jos Tappajahai sai sinut karttamaan merenrantoja, ei Piraijan jälkeen uskaltaudu jokeenkaan.” Videokasetin mainosteksti.

Vuonna 1978, kolme vuotta ensimmäisen Tappajahain jälkeen ja samana vuonna kun suuri ihmissyöjähai palasi Amityn rantakaupunkiin syömään kesävieraita, uiskenteli elokuvamaailmaan uusi verenhimoinen peto. Tai pikemminkin lauma, sillä kyseessä oli erikoiseksi kasvatettu piraijalauma, joka pystyy elämään niin suolaisessa kuin makeassakin vedessä ollen siten täydellinen tappokone Yhdysvaltain armeijalle. Joe Danten kengännauhabudjetilla ohjaamasta Piraijasta (Piranha, 1978) muodostui varsin kelvollinen kassamenestys, joka on ansainnut paikkansa eläinkauhun keskeisten teosten joukossa.

Elokuva alkaa, kun kaksi nuorta retkeilijää katoaa salaperäisesti. Heitä saapuu etsimään nuori nainen (Heather Menzies), joka saa hieman vastentahtoisesti apua paikalliselta yksineläjältä (Bradford Dillman). Retkeilijöiden jäljet vievät armeijan käyttämälle hylätylle kalanjalostuslaitokselle. Löytääkseen ruumiit etsijät tyhjentävät suuren vesialtaan, jossa on kasvatettu verenhimoista piraijalaumaa. Tappajakalat huuhtoutuvat läheiseen jokeen, jonka varrella ollaan järjestelemässä jos jonkinlaisia kesätapahtumia.

Kuulostaako tutulta? Sitä se nimittäin onkin, sillä Piraija on alusta loppuun asti tuttua ja turvallista eläinkauhua. Siitä huolimatta sen parissa on helppo viihtyä, sillä Dante ei ole missään vaiheessa tehnyt teoksestaan ryppyotsaista, vaan meno valkokankaalla on rentoa ja vauhdikasta. Piraijalauma on kieltämättä hieman halvanoloisesti tehty – varsinkin sen saapuessa kulloiseenkin ruokapöytään – mutta sen enempää toiminnassa tai sen määrässä ei valittamista olekaan. Loppua kohden meno muuttuu melkoiseksi goreiluksi piraijalauman hyökätessä keskelle vesijuhlia. Valitettavasti vain lopullinen kliimaksi jää puuttumaan, sillä tekijöiden mielessä on selvästi ollut jo mahdollinen jatko-osa, joka valitettavasti valmistuikin muutama vuosi tämän jälkeen.

Yllättävää kyllä, vaikka kyseessä onkin b-luokan kauhuelokuva, ovat näyttelijäsuoritukset aivan kelvollisia. Hahmot ovat luonnollisestikin paperinohuita, mutta kukapa tällaisia elokuvia katsoisi heidän takiaan. Piraijoiden perässä rynnistävät Dillman ja Menzies ovat luonnollisesti keskeisissä osissa, mutta sivurooleista voi bongata kauhutäti Barbara Steelen, joka näyttelee kylmäkiskoista kalatieteilijää, Stanley Kubrickin Tri Outolemmessä (1964) ja Sergio Leonen Huuliharppukostajassa (1968) näytelleen Keenan Wynnin tai Tunteita ja tuoksuja –saippuasarjassa vaikuttavan Melody Thomas Scottin.

Joe Danten ohjaama Piraija on aivan kelvollinen kauhuelokuva. Taiteellisia arvoja tästä on turha etsiä, mutta toiminta- ja viihdyttävyysarvot ovat varsin korkeat. B-kauhuelokuvaklassikko, jonka hölmöä jatko-osaakaan ei sovi jättää katsomatta – vastaahan sen ohjauksesta mies, joka on tänä päivänä tunnettu varsin erilaisista elokuvista.

Teksti © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202