Piraija

Piranha (1978)

  • 3

Verenhimoiset ihmissyöjäpiraijat popsivat kesätapahtumien osanottajia tässä vauhdikkaassa b-luokan kauhuelokuvassa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 17.11. klo 22:10

KUVA 4

Piraija
Piraija 

KUVA 3

Heather Menzies ja Barbara Steele
Heather Menzies ja Barbara Steele 

KUVA 2

Keenan Wynn
Keenan Wynn 

KUVA 1

Heather Menzies ja Bradford Dillman
Heather Menzies ja Bradford Dillman 

Piraija

Ohjaus Joe Dante
Näyttelijät Bradford Dillman, Heather Menzies, Barbara Steele, Kevin McCarthy, Keenan Wynn, Dick Miller
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 New World Pictures

“Jos Tappajahai sai sinut karttamaan merenrantoja, ei Piraijan jälkeen uskaltaudu jokeenkaan.” Videokasetin mainosteksti.

Vuonna 1978, kolme vuotta ensimmäisen Tappajahain jälkeen ja samana vuonna kun suuri ihmissyöjähai palasi Amityn rantakaupunkiin syömään kesävieraita, uiskenteli elokuvamaailmaan uusi verenhimoinen peto. Tai pikemminkin lauma, sillä kyseessä oli erikoiseksi kasvatettu piraijalauma, joka pystyy elämään niin suolaisessa kuin makeassakin vedessä ollen siten täydellinen tappokone Yhdysvaltain armeijalle. Joe Danten kengännauhabudjetilla ohjaamasta Piraijasta (Piranha, 1978) muodostui varsin kelvollinen kassamenestys, joka on ansainnut paikkansa eläinkauhun keskeisten teosten joukossa.

Elokuva alkaa, kun kaksi nuorta retkeilijää katoaa salaperäisesti. Heitä saapuu etsimään nuori nainen (Heather Menzies), joka saa hieman vastentahtoisesti apua paikalliselta yksineläjältä (Bradford Dillman). Retkeilijöiden jäljet vievät armeijan käyttämälle hylätylle kalanjalostuslaitokselle. Löytääkseen ruumiit etsijät tyhjentävät suuren vesialtaan, jossa on kasvatettu verenhimoista piraijalaumaa. Tappajakalat huuhtoutuvat läheiseen jokeen, jonka varrella ollaan järjestelemässä jos jonkinlaisia kesätapahtumia.

Kuulostaako tutulta? Sitä se nimittäin onkin, sillä Piraija on alusta loppuun asti tuttua ja turvallista eläinkauhua. Siitä huolimatta sen parissa on helppo viihtyä, sillä Dante ei ole missään vaiheessa tehnyt teoksestaan ryppyotsaista, vaan meno valkokankaalla on rentoa ja vauhdikasta. Piraijalauma on kieltämättä hieman halvanoloisesti tehty – varsinkin sen saapuessa kulloiseenkin ruokapöytään – mutta sen enempää toiminnassa tai sen määrässä ei valittamista olekaan. Loppua kohden meno muuttuu melkoiseksi goreiluksi piraijalauman hyökätessä keskelle vesijuhlia. Valitettavasti vain lopullinen kliimaksi jää puuttumaan, sillä tekijöiden mielessä on selvästi ollut jo mahdollinen jatko-osa, joka valitettavasti valmistuikin muutama vuosi tämän jälkeen.

Yllättävää kyllä, vaikka kyseessä onkin b-luokan kauhuelokuva, ovat näyttelijäsuoritukset aivan kelvollisia. Hahmot ovat luonnollisestikin paperinohuita, mutta kukapa tällaisia elokuvia katsoisi heidän takiaan. Piraijoiden perässä rynnistävät Dillman ja Menzies ovat luonnollisesti keskeisissä osissa, mutta sivurooleista voi bongata kauhutäti Barbara Steelen, joka näyttelee kylmäkiskoista kalatieteilijää, Stanley Kubrickin Tri Outolemmessä (1964) ja Sergio Leonen Huuliharppukostajassa (1968) näytelleen Keenan Wynnin tai Tunteita ja tuoksuja –saippuasarjassa vaikuttavan Melody Thomas Scottin.

Joe Danten ohjaama Piraija on aivan kelvollinen kauhuelokuva. Taiteellisia arvoja tästä on turha etsiä, mutta toiminta- ja viihdyttävyysarvot ovat varsin korkeat. B-kauhuelokuvaklassikko, jonka hölmöä jatko-osaakaan ei sovi jättää katsomatta – vastaahan sen ohjauksesta mies, joka on tänä päivänä tunnettu varsin erilaisista elokuvista.

Teksti © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202