Piin elämä

Life of Pi (2012)

| Blu-ray
  • 4

Ang Lee on tavoilleen uskollisesti tehnyt erinomaisen filmatisoinnin Yann Martellin eksoottisesta uskon allegoriasta.

julkaistu 2013-04-27 / päivitetty 27.04. klo 01:01

KUVA 2

Pi ja bengalintiikeri Richard Parker
Pi ja bengalintiikeri Richard Parker 

KUVA 1

Pi (Suraj Sharma) huutaa Jumalalle
Pi (Suraj Sharma) huutaa Jumalalle 

Piin elämä

Ohjaus Ang Lee
Näyttelijät Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spall, Gérard Depardieu
Maa Yhdysvallat / Kiina
Pituus 127 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Life of Pi poster

Piin elämä vaikuttaa siltä harvinaiselta elokuvalta, joka on sekä riittävän kepeäliikkeinen suuren yleisön suosikiksi että tyylitajuinen ja rikas harrastuneemmille. Tapahtumiltaan se sijoittuu avomerellä ajelehtivalle soutuveneelle kuin eksistentialistinen haiku, mutta on kuviltaan ilotulitus kirpeänä kevätiltana.

Yann Martellin palkitun romaanin filmatisoinnin ruorimiehenä on eittämättä suveereeneimmilla genrejaloilla siunattu nykyohjaaja, taiwanilaissyntyinen Ang Lee. Filosofisesti pohdiskelevan kirjan muoto on muuta kuin ilmeisen elokuvallinen, mutta sen värikkäät yksityiskohdat ovat tarjonneet stimuloivan lähtöpisteen.

Setänsä unelmien uimalan mukaan nimetty intialaispoika Piscine Molitor Patel eli Pi, kasvaa eläintarhaa pitävän ja Intian modernisaatiota rationalismin voimin kannattavan isän sekä uskontoon avomielisesti suhtautuvan äidin välissä. Isän viileän vakuuttavista argumenteista huolimatta lahjakas poika kiinnostuu uskontojen “buffet-pöydästä” muodostaen niistä oman yleishengellisen vakaumuksensa.

Perheen taloudellisten olojen pakossa tekemä nooanarkillinen laivamatka Kanadaan päätyy visuaalisesti sykähdyttävän myrskyn silmässä katastrofiin, jossa Pi jää bengalintiikerin kanssa kaksin soutuveneelle, keskelle Tyyntä valtamerta. Kehystarinassa – joka ei muodostaan huolimatta ole konventionaalisesti, vaan temaattisesti motivoitu – aikuinen Pi kertoo tarinansa journalistille, joka on Martellin tai katsojan paikanpitäjä.

Yhtäältä on haaksirikkoutuneen pirskahteleva, uskomaton selviytymistarina avomeren, nälän ja bengalintiikerin kynsistä. Lee loihtii kankaalle taianomaisia, eksoottisia näkyjä, jotka shokeeraavan pikakuvatulituksen sijaan saavat arvoisensa kestoisten ja selkeästi hahmotettavien otosten muodon. Maalauksellinen kuvakieli on kertakaikkisen juovuttavaa.

Piin elämän kaunis stereoskopian käyttö – eritoten mieleen piirtyy uimarin siluetti lasinkirkkaan veden syvyyksissä – vahvistaa ilmeiseksi käyneen totuuden, jonka mukaan 3D:n mielikuvituksekas käyttö kulkee käsi kädessä muun elokuvallisen näkemyksellisyyden kanssa. Lee liittyy siihen tekniikalla onnistuneiden ohjaajien joukkoon, johon lukeutuvat ainakin Herzog, Wenders, Spielberg ja Branagh.

Kirjailija Martell on todennut elokuvan alkuperäisteosta hieman maallisemman, yksiselitteisemmän tulkinnan olevan kunnianhimoltaan matalampi. Leen Piin elämä ei kuitenkaan säästele vähääkään kuvittaessaan sitä, kuinka hyvä tarina “Jumala” on. Ateistin näkökannalta siirto uskonnollisuudesta “henkisyyteen” on täysin tervetullut.

Teksti 2012: Aleksi Salonen

Blu-ray: FS Filmin monipuolinen ja laadukas julkaisu tarjoaa useita katselumahdollisuuksia: elokuva on samoissa kansissa niin DVD:nä, blu-rayna kuin 3D blu-raynakin. Näiden lisäksi levyiltä on mahdollista tehdä elokuvasta digitaalinen kopio. Blu-ray on varustettu 1080p teräväpiirtokuvalla ja 1.85:1 kuvasuhteella. Ääniraitana DTS-HD MA 7.1. Kuva on jopa teräväpiirtostandardeilla poikkeuksellisen värikylläinen, eläväinen ja tarkka.
Levyjen lisämateriaalipuoli on myös laadukas ja kattava. Minidokumentit ”A Filmmaker’s Epic Journey”, ”A Remarkable Vision” ja ”Tiger, Tiger Burning Bright” antavat puolentoista tunnin edestä mielenkiintoista katsottavaa. Mukana ovat lisäksi myös ne pakolliset storyboardit ja galleriat. Paketin 3D-versiolla myös poistettuja kohtauksia, katsaus visuaalisiin tehosteisiin sekä traileri, kaikki elokuvan tavoin kolmiuloteformaatissa.

Blu-ray teksti 2013: Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202