Phone Booth

Phone Booth (2002)

  • 3

Tämä älykäs trilleri todistaa, ettei elokuva tarvitse miljoonien erikoistehosteita. Koppiin mielipuolen vangiksi jää Colin Farrell.

julkaistu 2003-04-12 / päivitetty 18.04. klo 13:01

KUVA 3

Colin Farrell, John Enos III ja Arian Ash
Colin Farrell, John Enos III ja Arian Ash 

KUVA 2

Katie Holmes
Katie Holmes 

KUVA 1

Colin Farrell
Colin Farrell 

Phone Booth

Ohjaus Joel Schumacher
Näyttelijät Colin Farrell, Kiefer Sutherland, Forest Whitaker, Radha Mitchell, Katie Holmes, John Enos III
Maa Yhdysvallat
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Fox 2000 Pictures ja Zucker/Netter

“ Do you see the tourists with their video cameras, hoping the cops will shoot you so they can sell the tape to Goriest Police Shoot-outs?”

Colin Farrell esittää newyorkilaista tiedottajaa Shu Shepardia. Mies paljastuu elokuvan aikana ylimieliseksi, työkavereille valehtelijaksi ja vaimonsa pettäjäksi. Koko elokuvan tapahtumat sijoittuvat yhteen kadun varrella sijaitsevaan puhelinkoppiin, johon mielipuolinen tarkkaa-ampuja vangitsee hänet vain yhdellä soitolla. Paikalle saapuu aluksi muita ihmisiä tarkoituksenaan soittaa. Myöhemmin myös koko kaupungin huomio keskittyy Shepardiin, joka yrittää puhumalla löytää ulospääsyä puhelinkopista.

Nerokas käsikirjoitus onkin koko elokuvan vahvin lenkki. Ahdas ja samalla paljas puhelinkoppi on erikoinen tapahtumapaikka, joka osaltaan on asettanut haastetta tekijöille, mutta myös tuonut täysin poikkeuksellista kuolemankauhua. Käsikirjoitus on hyvä tältä osin, kun taas lavastus tai kuvaus ei oikein herätä mielenkiintoa.

Myös monet muut pikkutekijät ovat ponnettomia eivätkä auta kokonaisuudessa. Esimerkiksi Shepardin suhde vaimoonsa (Radha Mitchell, Pimeän uhka) ei tunnu miltään. Samoin ampujan ja Shepardin välinen dialogi ei jokaiselta sanalta kuulosta todelliselta ja loppuunhiotulta. Eikä vakuuttavia rooleja esittänyt Forest Whitaker (Taistelukenttä maa, Ghost Dog) loista roolissaan, joka olisi voitu sekä kirjoittaa paremmaksi kuin myös ohjata. Itse en ainakaan epäile Whitetakerin osaamista tulkita poliisipäälikköä.

Phonebooth on independent-elokuvien tyylinen pikkutrilleri. Tarina seuraa kolmen ihmisen (Shepard, ampuja ja poliisipäällikkö) välistä tilannetta. Isoja sivujuonia ei ole: ei hetkessä kasvavaa mediatapahtumaa tai poliisiviranomaisten massiivista operointia ampujan jäljillä. Siinä on yksi loistava pääidea, jonka toteutus on jäänyt ikävästi heikoksi. Ehkä myös epätasaisesta filmografiastaan tunnetulla ohjaaja Joel Schumacherilla on ollut näppinsä pelissä elokuvan epätasaisuuden kanssa.

Ongelmat eivät onneksi pilaa tunnelmaa pahasti, vaan jännitys jatkuu läpi lyhyen elokuvan loppuun asti.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202