Patrioottinen toiminta 9/11:n varjossa

G.I. Joe: Kosto / Olympos on valloitettu (2013)

| Blu-ray
  • 1

Yhden tähden isänmaallisten jenkkifloppien välillä on yllättävän isoja eroja.

julkaistu 2013-08-14 / päivitetty 30.08. klo 18:06

KUVA 2

Blockbuster (Dwayne Johnson) ja Snake Eyes
Blockbuster (Dwayne Johnson) ja Snake Eyes 

KUVA 1

Selvästi vähemmän huono: G. I. Joe: Kosto
Selvästi vähemmän huono: G. I. Joe: Kosto 

Patrioottinen toiminta 9/11:n varjossa

Ohjaus Antoine Fuqua / Jon M. Chu
Maa Yhdysvallat
Ikäraja 12 vuotta / 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Hasbron leluihin ja sarjakuviin perustuva G.I. Joe: Kosto ja Antoine Fuquan (Training Day) Die Hard -klooni Olympos on valloitettu julkaistiin Blu-Rayna viikolla 33.

Teattereihin tetsasi keväällä yhdysvaltalaisyleisölle suunnattua toimintaa. Poikien sotilasnukke G.I. Joe:n toinen tuleminen on fantastista ninja-scifiä, Olympos on valloitettu umpimielistä turpakäräjöintiä. Molemmissa Yhdysvaltain väkivaltakoneiston valioyksilöt pelastavat siepatun presidentin ja kotimaansa.

G.I. Joen mieltenmuokkaus on dieettiversio: ex-showpainija Dwayne Johnson kuvitteellisena eliittisotilaana maailmanvalloittajaninjoja vastassaan. Kliimaksissa kaikkien ydinasevaltioiden päämiehet Pohjois-Koreaa myöten toimivat maailman edun mukaisesti. Yhdysvaltain kidnapattu presidentti – jota päähenkilön sanotaan äänestäneen – on diplomatian ja – gasp! – veronkorotusten kannattaja. Asepornoa ja lipunpalvomista silti riittää.

Olympoksen nuori presidentti – roolinsa kovin sattumanvaraisesti valitseva Aaron Eckhart – nyrkkeilee ja puhuu vieraiden valtojen uhasta kotimaalle. Kaappareina ovat Pohjois-Korean erikoisjoukot, jotka valtaavat Valkoisen talon. Alun näyttävän verilöylyn kliimaksissa fallinen Washington-monumentti sortuu kuin WTC-torni ja Yhdysvaltain riekaleinen lippu viskataan maahan.

Olympos on valloitettu. Kuva: Millennium Films / Nu Image Films / West Coast Film Partners

Syyskuun yhdestoista vaikutti Hollywoodiin näkyvästi. Kansallista traumaa käsiteltiin fiktioelokuvassa viiden vuoden viiveellä Paul Greengrassin tyyliltään dokumentaarisessa United 93:ssa ja Oliver Stonen pompöösissä World Trade Centerissä. Molemmat olivat tavallisten ihmisten pieniä sankaritarinoita.

Kathryn Bigelow’n Hurt Lockerissa ja Zero Dark Thirtyssä käyttämä yksilöllinen, “apoliittinen” kerrontatapa edustaa hyvin sitä varovaisuutta, joka leimasi Hollywoodin sota- ja toimintaelokuvia 2000-luvun ensimmäisellä terrori-iskuja seuranneella vuosikymmenellä.

Varsin eriskummallisesti, Olympos on valloitettu -ohjaaja Antoine Fuqua sanoo nyt halunneensa elokuvallaan kuvata sitä ilmapiiriä, joka Yhdysvalloissa 9/11:n jälkeen vallitsee. Mihin edelliset 10 vuotta katosivat?

Valloitetun Olympoksen maailmankuva on kuin Air Force One:sta, mutta sen verisessä mässäilyssä ja avoimessa ksenofobisuudessa on jotain erityisen atavistista ja ilkeää. Ikään kuin Fuqua ryhmineen olisi seurannut G.W. Bushin ajan yletöntä reaktiota terroritekoihin ja päättänyt tuplata panokset. Pääosan soolosankari Gerard Butler opettaa meille, että Amerikka on polvillaan, koska se ei iskenyt takaisin riittävän armottomasti. Historiaa tuskin voisi tulkita virheellisemmin.

G.I. Joe: Kosto tekee suuresta tavanomaisuudestaan huolimatta – seikkailuna se on tylsempi, huonommin kuvattu ja näyttävyydessä ruipelu pikkuveli ensimmäiselle G.I. Joelle – jotain oikein. Sen mainittu internationalismi, ninja Storm Shadow’n puolenvaihto uusien todisteiden vakuuttamana, uhitteleva kaapparipresidentti – syväluettuna mieleen juolahtaa jopa Bush/Cheney-viittaus – puhuvat ajatusmaailmasta, joka, jos nyt ei kyseenalaistakaan Yhdysvaltain asemaa maailmanpoliisina, kykenee muokkaamaan toimintaseikkailun kliseitä tälle päivälle sopiviksi.

Ole siis moderni ja valitse leluteolisuuden sotapropagandan ja äklön tuplatoyetismin vesa G.I. Joe: Kosto!

Blu-ray: G.I. Joe: Koston julkaisussa on 1080p 2:40:1 -laajakuva ja 7.1 Dolby True HD -ääniraita.

Olympos on valloitettu -blurayllä on 1080p 2:40:1 -laajakuva ja 5.1 DTS-HD MA -ääniraita.

Teksti: 2012 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202