Papillon

Papillon (2017)

  • 3

Toisinto pakoelokuvien klassikosta telkeää itsensä tyrmään rutiininomaisella rankistelulla vailla oikeutusta.

julkaistu 2018-09-17 / päivitetty 27.09. klo 12:12

KUVA 3

Charlie Hunnam
Charlie Hunnam 

KUVA 2

Charlie Hunnam
Charlie Hunnam 

KUVA 1

Rami Malek ja Charlie Hunnam
Rami Malek ja Charlie Hunnam 

Papillon

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Jos se ei ole rikki, älä korjaa sitä. Tällä kertaa tarpeettomien uusintafilmatisointien vuotuinen Hollywood-ruletti osuu Franklin J. Schaffnerin ohjaamaan vankileiriklassikkoon Papillon (1973), johon Dalton Trumbo ja Lorenzo Semple Jr. laativat sittemmin kanonisoidun käsikirjoituksen.

Ottaen huomioon kuinka monesta korkean profiilin elokuvaprojektista Steve McQueen urallaan kieltäytyi, Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat (1969), Kovaotteiset miehet (1971) ja Ilmestyskirja. Nyt (1979) vain muutamina esimerkkeinä, on suorastaan ihme, että Henri Charrièren omaelämäkertaan perustuva kuvaus kurjuudessa kannattelevasta ystävyydestä koskaan toteutui. Tarina yhden miehen henkilökohtaisesta kamppailusta Ranskan vankisiirtolassa tuplasi 60-70-lukujen halutuimman ja viileimmän miestähden ikonisen roolin vuoden 1963 Suuresta pakoretkestä.

Papillon on yhtä paljon tutkielma hengen uhmavoimasta ja väsymättömästä vapaudenkaipuusta kuin testamentti lain nimessä toiseen ihmiseen kohdistetulle julmuudelle. Filosofi Michel Foucault varmasti virnistäisi kokemuksenkin tasolla elinkautista muistuttavalle mammuttiteokselle haudassaan, vaikka historiallisten valtasuhteiden analysoijan tutkimus vankilalaitoksesta yhteiskunnan syvästi kurinalaisena kuvana ilmestyikin vasta 1975 nimellä Tarkkailla ja rangaista.

Uudessa, silotellussa Papillonissa tanskalainen Michael Noer yhdistää kestävän kertomuksen molemmat puolet mukiinmeneväksi, paikoin jopa kuva kuvalta 70-luvun menestysfilmatisointia lainaavaksi väkivaltaversioksi. Taustoittava esittelyjakso tuo sentään rahtusen tuoretta tekstuuria. Liituraitapuku pykälässä, timantteja taskussa ja kaunis heila käsipuolessa kassakaappimurtaja Henri ”Papillon” Charrière (Charlie Hunnam) peuhaa ja pämppää 1930-luvun Pariisissa, kunnes katala gangsteripomo lavastaa perhostatuoidun pikkurikollisen syylliseksi sutenöörin murhaan.

Vapaus katkeaa, ja pöyhkeä nyrkkipainija passitetaan yksisuuntaiselle laivamatkalle tropiikkiin, pakovarmalle Pirunsaarelle. Atlantin ylityksellä Papillon tapaa velkakirjaväärentäjä Louis Degan (Rami Malek), omalaatuisen hiirulaisen, joka lupaa suojelua vastaan rahoittaa katuviisaan vankitoverinsa paon maanpäällisestä helvetistä.

Rangaistuskolonia Ranskan Guyanassa on läkähdyttävä, lohduton loukko ja tautipesä, jota rajaavat haita kuhiseva valtameri ja villi viidakko. Kuten odottaa saattaa, vartijat ovat raakoja, rangaistukset dehumanisoivia ja työvelvoitteet brutaaleja. Mutaa, verta sekä jätöksiä. Pahoinpitelyjä ja raiskauksia. Rahaa kätkettynä kivuliaisiin ruumiinaukkoihin. Noer ei kaihda arjen ankarien realiteettien naturalistista esittelyä.

Vaikka keinot piruparkojen eläimellisen selviytymisvietin murskaamiseksi ovat säälimättömän likaisia, Schaffnerin elokuva sentään kevensi ja elävöitti painostavaa ilmanalaa kohtauksilla krokotiileista ja spitaalisista. Nyt nuo ikimuistoiset hetket on pyyhitty pois. Sekä sadistinen vankilanjohtaja Barrot (Yorick van Wageningen) että kliseisiä käskyjä karjuvat vartijat keskittyvät korostetun maanisesti alistamaan ja nöyryyttämään vankeja, mutta kysymykseen, mikä pitää Papillonin järjissään ja toiveikkaana, tarina ei juuri suodata valoa.

Kärsimyksen syvenevät kierteet eristyssellin hiljaisessa, yksinäisessä pimeydessä eivät ikävä kyllä jätä uskottavia jälkiä sen enempää kahlehditun ja nälkiintyneen Papillonin harmaantuvaan habitukseen kuin mielenlujuuteenkaan. Papillon uhrautuu lähes sokeasti Degan puolesta. Toimintafiguurin yksiulotteiselle persoonalle motiiviksi riittää ihmisyyden puolustus, kun barbaria niittää puistattavaa satoaan.

Uskomaton tositarina sepitetyn myytin takana kasvaa ja kaatuu elettyihin hahmoihin, jotka McQueen ja Dustin Hoffman ikuistivat tähtikarismallaan isien ja poikien hikiselle iholle. Vaihtelevalla menestyksellä Hunnam ja Malek yrittävät irrottaa itsensä legendaaristen edeltäjiensä ikeestä.

Vankiladraamoihin luotu Hunnam (Sons of Anarchy) kannattelee kuihtuvilla hartioillaan murtumatonta keikari-Papia, tahattoman kiehtovaa sukulaishahmoa The Lost City of Z:n tutkimusmatkailija-arkeologi Percy Fawcettille. Malekin (Mr. Robot) älykäs mutta heiveröinen Dega kiertää lämpimänä taiteilijasieluna Hoffmanin pullonpohjamyopian, jonka takaa kuulsivat ehkä liiaksikin Inside the Actors Studion nykivät metodit. Pitkien piinavuosien kuluessa poikkeusolojen pakotettu liitto muuttuu jaloksi, elämänmittaiseksi kumppanuudeksi, joka elättää keskenään erilaisia miehiä.

Millä ansioilla ja oikeudella täysin tuntematon tekijä siis kaivaa Papillonin naftaliinista? Lukevan keski-ikäisen äijäsukupolven nostalgianälän tyydyttämiseksi kun olisi kelvannut juhlapainos pitkään vaikeasti saatavilla olleesta levyjulkaisusta, viis Hoffmaniin liitetyistä ahdistelusyytöksistä. Yrityksen ja epäonnistumisen jännittävä pakojuoni kiiruhtaa hitaasti kohti sentimentaalista päätössyleilyä, mutta kääntäessään katseensa siirtomaa-aikaan Noer tulee sivuuttaneeksi kuolemanrangaistuksen edelleen ajankohtaisena globaalina ihmisoikeusongelmana.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Jim Cummings ja Ewan McGregor

Risto Reipas ja Nalle Puh

Samu Oksanen | 13.10.

Kärpäsiä hunajapurkilla: Puolen hehtaarin metsässä podetaan keski-iän kriisiä pienillä aivoilla mutta suurella sydämellä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202