Paha maa

Paha maa (2005)

  • 4

Paha olo kiertää Aku Louhimiehen alakuloisessa, laatunäyttelijöitä tulvivassa draamassa.

julkaistu 2005-08-26 / päivitetty 26.07. klo 18:06

KUVA 4

Mikko Leppilampi ja Pamela Tola
Mikko Leppilampi ja Pamela Tola 

KUVA 3

Petteri Summanen ja Matleena Kuusniemi
Petteri Summanen ja Matleena Kuusniemi 

KUVA 2

Pertti Sveholm
Pertti Sveholm 

KUVA 1

Jasper Pääkkönen, Pamela Tola ja Mikko Leppilampi
Jasper Pääkkönen, Pamela Tola ja Mikko Leppilampi 

Paha maa

Ohjaus Aku Louhimies
Näyttelijät Pertti Sveholm, Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi, Pamela Tola, Matleena Kuusniemi
Maa Suomi
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Solar Films ja Yleisradio (YLE)

Saimme seurata mediassa pitkän aikaa riitelyä Paha maa (Suomi, 2005) -elokuvan viimeisestä versiosta. Riitely elvytti hieman keskustelua elokuvan ohjaajasta auteur-hahmona eli elokuvan varsinaisena tekijänä. Lopulta kiista päättyi elokuvan tuottaja Markus Selinin ja ohjaaja Aku Louhimiehen yhteisymmärrykseen, ja samalla Louhimies sai oikeuden elokuvan viimeiseen leikkaukseen.

“Syyttömänä syntymään sattui hän, tähän maahan pohjoiseen ja kylmään.” – Murheellisten laulujen maa, Eppu Normaali

Aku Louhimiehen Paha maa on episodielokuva, jossa usean suomalaisen traagiset kohtalot kytkeytyvät toisiinsa. Kuten elokuvan alussa mainitussa Leo Tolstoin kirjassa, niin tässäkin pahaa kierrätetään tiedostaen tai tiedostamatta ihmiseltä toiselle. Elokuva alkaa kun suosittu “äidin- ja isänkielen opettaja” (roolissa Pertti Sveholm) saa potkut. Se käynnistää koko ajan traagisemmaksi menevän syöksylaskun, joka pysähtyy vasta lopussa.

Elokuva on täynnä tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä, joista jokainen loistaa roolissaan, jopa Jasper Pääkkönen. Kaikki näyttelijät ovat rentoja ja kun vuorosanoja puhutaan toisten päälle, niin tilannekin välittyy paremmin. Elokuvaa säestää tyypillisten pop-biisien sijasta tasokas äänisuunnittelu ja Rauno Ronkaisen lähikuvaus. Louhimies on sisäistänyt hyvin Chaplinin lausunnon siitä kuinka “tragedia on yhtä kuin elämä lähikuvassa, komedia on yhtä kuin elämä kaukokuvassa”. Lohduttomien lähikuvien väliin mahtuu muutama kaukokuva, joka tuo sentään hieman tragikoomisuutta elokuvaan, ettei liikuta pelkän tragedian kentällä.

Elokuvan aloittaa lainaus Eppu Normaalin kappaleesta Murheellisten laulujen maa ja samasta kappaleesta nostetut sanat toimivat elokuvan väliotsikkoina. Työttömyys, viina, kirves, perhe, lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe antavat kaikki sanoina osviittaa elokuvan henkilöiden ja myöskin koko Suomen henkiseen tilaan. Sanat ovat niin suomalaisia kuin olla voi ja niiden melankolisuus on tarinoihin liitettynä kouriin tuntuvaa.

Elokuvan yhdeksi kantavaksi teemaaksi on mainittu anteeksianto. Se pienoinen vivahdus mikä elokuvassa on anteeksiantoa, ei ole paljon. Päälimmäisenä elokuvasta jää käteen elämän lohduttomuus. Sitä voisi sanoa ateistin maailmankuvaksi – mutta myös rationalistin, sillä elokuvasta puuttuu Jumalan läsnäolo kokonaan. Ihmiset joutuvat käsittelemään onnettomuuksiaan yksin, joten ongelmat kasvavat ja paha olo pahenee. Yksin ei pitäisi jäädä, mutta niin vain käy, ja se on elämää.

Loistavat näyttelijät ja kokonaisvaltainen rentous tekee elokuvasta sulavan rosoisen. Tragedia on huipussaan ja elokuvassa mennään ojasta allikkoon, mutta muutamat tragikoomiset kohdat helpottavat muuten liian raskasta kokonaisuutta. Harvinaisen raikasta uutta suomalaista elokuvaa, joka on varsin tervetullutta vaihtelua.

Teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202