Päiväni murmelina

Groundhog Day (1993)

  • 5

Kuvittele, että joutuisit elämään jonkin tietyn päivän yhä uudelleen ja uudelleen pystymättä itse vaikuttamaan tilanteeseesi. Tästä herkullisesta asetelmasta on syntynyt 1990-luvun hauskimpiin komedio…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 3

Phil (Murray) ja Rita (MacDowell)
Phil (Murray) ja Rita (MacDowell) 

KUVA 2

Phil Connors (Murray) raportoi
Phil Connors (Murray) raportoi 

KUVA 1

Bill Murray ja murmeli
Bill Murray ja murmeli 

Päiväni murmelina

Ohjaus Harold Ramis
Näyttelijät Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Brian Doyle-Murray, Stephen Tobolowsky
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Columbia Pictures Corporation.

Jokainen ihminen on varmasti joskus toivonut saavansa elää jonkin päivän tai hetken uudelleen. Mutta miltä tuntuisi, jos se päivä tulisi yllättäen, ilman omaa tahtoa eikä siitä pääsisi eteenpäin? Mitä tahansa tekisikin, niin seuraavana päivänä kaikki olisi ennallaan. Ja sama toistuisi uudelleen ja uudelleen…

Phil Connors (Bill Murray, Haamujengi) on ylimielinen ja itsekeskeinen meteorologi, joka saa tehtäväkseen raportoida pienen Punxsutawneyn jokavuotisesta murmelinpäivästä, jossa kesyn murmelin väitetään ennustavan loppukevään sään. Vähemmän innostuneena hän lähtee matkaan yhdessä työryhmänsä, tuottaja Ritan (Andie MacDowell, Neljät häät ja yhdet hautajaiset) sekä kameramies Larryn (Chris Elliott, Abyss – syvyys) kanssa. Paluumatkalla seuruetta odottaa ikävä yllätys; lumimyrsky on tukkinut tien ja heidän on palattava takaisin Punxsutawneyhin odottamaan sään lauhtumista. Mutta kun Phil seuraavana aamuna herää, on taas murmelinpäivä…

Harold Ramis (Haamujengi, Terapian tarpeessa) on ohjannut mielenkiintoisen komedian, jonka keskeisiksi teemoiksi nousee toisen huomioon ottaminen ja oman itsensä kehittäminen. Ennen kuin Phil Connors ymmärtää muuttua sympaattisemmaksi ja ystävällisemmäksi, ei hänellä ole mitään mahdollisuuksia selvitä murmelinpäivästä. Ramis itse vilahtaa pienessä roolissa aivokirurgina.

Bill Murray tekee loistavan roolin Phil Connorsina. Hänen työskentelemisensä läpi elokuvan on hauskaa katsottavaa, ja parhaimmillaan hän on silloin, kun hän ymmärtää epätoivoisen tilanteensa kykenemättä tekemään sille mitään. Andie MacDowell on myös mainio. Hänen ja Murrayn kemiat toimivat hyvin läpi elokuvan. Sen sijaan Chris Elliott ei vakuuta ketään. Hän tyytyykin (onneksi) jättäytymään taka-alalle ja virnistelemään läpi elokuvan. Elliottin kökkö näytteleminen ei onneksi vaaranna muuta elokuvaa.

Päiväni murmelina on veikeä ja mielenkiintoinen elokuva, joka jaksaa hauskuttaa ja naurattaa vielä lukuisten katselukertojen jälkeenkin, ja jossa meno säilyy vauhdikkaana alusta loppuun.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202