Others, The

The Others (2001)

  • 5

Miksi talon palvelijat piilottavat pihan kulmalla olevat hautakivet?

julkaistu 2002-05-20 / päivitetty 20.05. klo 21:09

KUVA 3

The Others
The Others 

KUVA 2

The Others
The Others 

KUVA 1

The Others
The Others 

Others, The

Ohjaus Alejandro Amenábar
Näyttelijät Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann, James Bentley, Eric Sykes, Elaine Cassidy
Maa Yhdysvallat / Espanja / Ranska / Italia
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Canal+ España, Cruise-Wagner Productions, Las Producciones del Escorpión S.L., Le Studio Canal+, Lucky Red, Miramax Films ja Sociedad General de Cine (SOGECINE) S.A.

Espanjalainen Alejandro Amenábar tuli tunnetuksi elokuvallaan Tesis (1996). Onnistunut jännityselokuva veti mukaansa karmealla tavallaan. Amenábar oli jo tässä vaiheessa hyvin tunnettu lupaus Espanjasta, kunnes mies ohjasi psykologisen kauhuelokuvan Los Otros – The Others (aka Les Autres). Elokuva sai kriitikot ja yleisön nousemaan pystyyn, ja se sai lähes poikkeuksetta ylistävät arvostelut.

The Others sijoittuu sumuiselle saarelle Englannin kanaalissa. Vanhassa kartanossa asuu Grace Stewart kahden lapsensa Annen ja Nicholaksen kanssa. Gracen mies on kadonnut juuri päättyneessä sodassa. Lapset kärsivät valoherkkyydestä, joten talon kaikki ikkunat on peitetty paksuilla verhoilla ja ovet pitää sulkea heti perässä. Lisäksi suuren talon palvelijat ovat kadonneet yllättäen.

Eräänä aamuna ovelle saapuu kolme ihmistä: vanha nainen, mies ja mykkä piika. Kuin sattumalta he tarjoutuvat rouva Stewartin palvelukseen. Suuri kartano ei kuitenkaan ole hyväksynyt asukkaitaan. Annelle alkaa ilmestyä nuori poika Viktor ja vanha noidan näköinen nainen. Sen enempää en uskalla paljastaa pilaamatta elokuvan nautintoa.

Nicholas: I’m scared.
Anne: Well, you shouldn’t have come then.
Nicholas: Say something.
Anne: What shall I say?
Nicholas: Anything.
Anne: My name is Anne, and I’m walking. I’m walking and my name is Anne…

Ohjaaja on kirjoittanut käsikirjoituksen, johon hän on sisällyttänyt arkisia pelottavia asioita: suuri kartano ja sen historia, huoneiden ainainen pimeys, suljettujen ovien takaiset salaisuudet, kaiken verhoava sumu ja Nicole Kidmanin esittämän äidin mielen järkkyminen. Pelko hiipii puseroon ilman limaisia mörköjä tai alieneja. Amenábarin käsikirjoitus on huolella kirjoitettu, minkä voi huomata kohtauksien rytmityksessä. Pelkoelementtejä tuodaan tarkasti oikeilla hetkillä, ja katsoja voi vain aavistaa tulevat kauhut. Myös tunnelmien vuorottelulla on saatu hienoa jännitystä kohtauksiin. Amenábarin panos näkyy ja tuntuu kautta elokuvan. Ote on tarkkaa, ja näyttelijät pääsevät näyttämään taitonsa. Lavastus on myös tukemassa tunnelmaa.

Kidamin esittämä Grace ei jää alkuasetelmiin, vaan tapahtumien edetessä kartanossa naisesta paljastuu uusia piirteitä, joilla on oma merkittävä osansa elokuvassa. Kidman itse sopii rooliinsa ja myös tekee siitä omanlaisensa. Tulkinta on ammattitaitoista. Hänen lisäkseen elokuvan muutkin näyttelijät onnistuvat rooleissaan.

The Others on pienen luokan elokuva, mutta se ei näy paljoa eikä haittaa tippaakaan. Se on omalla tavallaan kauhea kauhuelokuva. Kaiken kaikkiaan se on ohjaajansa elokuva ja ansaitsee niin kriitikoiden ylistykset kuin yleisönkin.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202