Others, The

The Others (2001)

  • 5

Miksi talon palvelijat piilottavat pihan kulmalla olevat hautakivet?

julkaistu 2002-05-20 / päivitetty 20.05. klo 21:09

KUVA 3

The Others
The Others 

KUVA 2

The Others
The Others 

KUVA 1

The Others
The Others 

Others, The

Ohjaus Alejandro Amenábar
Näyttelijät Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann, James Bentley, Eric Sykes, Elaine Cassidy
Maa Yhdysvallat / Espanja / Ranska / Italia
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Canal+ España, Cruise-Wagner Productions, Las Producciones del Escorpión S.L., Le Studio Canal+, Lucky Red, Miramax Films ja Sociedad General de Cine (SOGECINE) S.A.

Espanjalainen Alejandro Amenábar tuli tunnetuksi elokuvallaan Tesis (1996). Onnistunut jännityselokuva veti mukaansa karmealla tavallaan. Amenábar oli jo tässä vaiheessa hyvin tunnettu lupaus Espanjasta, kunnes mies ohjasi psykologisen kauhuelokuvan Los Otros – The Others (aka Les Autres). Elokuva sai kriitikot ja yleisön nousemaan pystyyn, ja se sai lähes poikkeuksetta ylistävät arvostelut.

The Others sijoittuu sumuiselle saarelle Englannin kanaalissa. Vanhassa kartanossa asuu Grace Stewart kahden lapsensa Annen ja Nicholaksen kanssa. Gracen mies on kadonnut juuri päättyneessä sodassa. Lapset kärsivät valoherkkyydestä, joten talon kaikki ikkunat on peitetty paksuilla verhoilla ja ovet pitää sulkea heti perässä. Lisäksi suuren talon palvelijat ovat kadonneet yllättäen.

Eräänä aamuna ovelle saapuu kolme ihmistä: vanha nainen, mies ja mykkä piika. Kuin sattumalta he tarjoutuvat rouva Stewartin palvelukseen. Suuri kartano ei kuitenkaan ole hyväksynyt asukkaitaan. Annelle alkaa ilmestyä nuori poika Viktor ja vanha noidan näköinen nainen. Sen enempää en uskalla paljastaa pilaamatta elokuvan nautintoa.

Nicholas: I’m scared.
Anne: Well, you shouldn’t have come then.
Nicholas: Say something.
Anne: What shall I say?
Nicholas: Anything.
Anne: My name is Anne, and I’m walking. I’m walking and my name is Anne…

Ohjaaja on kirjoittanut käsikirjoituksen, johon hän on sisällyttänyt arkisia pelottavia asioita: suuri kartano ja sen historia, huoneiden ainainen pimeys, suljettujen ovien takaiset salaisuudet, kaiken verhoava sumu ja Nicole Kidmanin esittämän äidin mielen järkkyminen. Pelko hiipii puseroon ilman limaisia mörköjä tai alieneja. Amenábarin käsikirjoitus on huolella kirjoitettu, minkä voi huomata kohtauksien rytmityksessä. Pelkoelementtejä tuodaan tarkasti oikeilla hetkillä, ja katsoja voi vain aavistaa tulevat kauhut. Myös tunnelmien vuorottelulla on saatu hienoa jännitystä kohtauksiin. Amenábarin panos näkyy ja tuntuu kautta elokuvan. Ote on tarkkaa, ja näyttelijät pääsevät näyttämään taitonsa. Lavastus on myös tukemassa tunnelmaa.

Kidamin esittämä Grace ei jää alkuasetelmiin, vaan tapahtumien edetessä kartanossa naisesta paljastuu uusia piirteitä, joilla on oma merkittävä osansa elokuvassa. Kidman itse sopii rooliinsa ja myös tekee siitä omanlaisensa. Tulkinta on ammattitaitoista. Hänen lisäkseen elokuvan muutkin näyttelijät onnistuvat rooleissaan.

The Others on pienen luokan elokuva, mutta se ei näy paljoa eikä haittaa tippaakaan. Se on omalla tavallaan kauhea kauhuelokuva. Kaiken kaikkiaan se on ohjaajansa elokuva ja ansaitsee niin kriitikoiden ylistykset kuin yleisönkin.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202