Ota kiinni jos saat

Catch Me If You Can (2002)

  • 3

Steven Spielbergin elokuva perustuu tositarinaan nerokkaasta nuoresta mestarihuijarista Frank W. Abagnale nuoremmasta (DiCaprio) ja häntä jäljittävästä FBI:n agentista (Hanks).

julkaistu 2003-05-20 / päivitetty 14.07. klo 18:06

KUVA 4

Tom Hanks
Tom Hanks 

KUVA 3

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio 

KUVA 2

Tom Hanks
Tom Hanks 

KUVA 1

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio 

Ota kiinni jos saat

Ohjaus Steven Spielberg
Näyttelijät Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Amy Adams, James Brolin, John Finn, Jennifer Garner
Maa Yhdysvallat
Pituus 139 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Amblin Entertainment, Bungalow 78 Productions, DreamWorks SKG, Kemp Company, Magellan Filmed Entertainment, Parkes/MacDonald ja Splendid Pictures Inc

Steven Spielberg ei ollut alun alkaen suunniteltu ohjaamaan Frank W. Abagnale nuoremmasta, 60-luvun suurimmasta rahahuijarista kertovan elokuvan. Ohjaajan olikin tarkoitus vain olla yksi nimituottaja elokuvan takana, kuten lopputulos osoittaa, joutui hän suunnitelmien muuttuessa ottamaan kameran käteen. Miljoonien dollarien edestä vain muutamassa vuodessa huijannut Abagnalen rooliin valittiin lapsenkasvoinen Leonardo DiCaprio (Titanic). Ota kiinni jos saat sisältää myös muita tunnettuja suuria miesnäyttelijöitä: Tom Hanks (Pelastakaa sotamies Ryan) pelaa kissa-hiiri-leikkiä Abagnalen kanssa ollen tätä jahtaava petostutkija, Christopher Walken (Pulp Fiction) esittää Abagnalen eronnutta sotaveteraani-isää ja pienessä sivuosassa tulkitsee Martin Sheen (Ilmestyskirja. Nyt) Abagnalen tulevaa appiukkoa. Komea joukko eri ikäisiä näyttelijöitä.

Käsikirjoitus mukailee Stan Reddingin Abagnalesta kirjoittamaa kirjaa. Nykyään FBI:ssa itsekin petostutkijana ja asiantuntijana toimiva Abagnale osallistui myös elokuvan käsikirjoittamiseen yhdessä Jeff Nathansonin kanssa. Käsikirjoitus haiskahtaa pahasti laimennetulta, josta puuttuu moniulotteisuutta ja jännitystä. Reddingin kirjan uskoisi valottavan Abagnalea henkilönä paremmin.

DiCaprio Abagnalen roolissa ei loista, joka syö ison palan elokuvan kokonaisuudesta. Toinen huono hahmo on FBI:n petosten tutkija-agentti Carl Hanratty (Hanks). Kissa-hiiri-leikki ei kasva missään vaiheessa vauhdikkaaksi ja jännittäväksi, kun konttorirotta Hanratty aikailee ja pölyttyy arkistojen keskellä. Tom Hanks taitaa olla mukana vain rahasta ja ystävänsä Spielbergin pyynnöstä. Koko elokuvaa vaivaakin pintakiiltoisuus ja tekovaiheessa tehdyt kompromissit. Koko yleisöä yritetään miellyttää ja viihdyttää, joka ajatustasolla kuulostaa hyvältä, mutta lähes aina lopputulokseksi saadaan vain Hollykylän suuren rahan persoonattomia massaelokuvia. Spielberg on varmasti hyvä bisnesmies, jospa hän vielä pystyisi samalla ohjaamaan yhtä mallikkaita elokuvia mitä Schindlerin lista.

Vain muutamassa vuodessa Abagnale ylti opettajaksi, asianajajaksi, lääkäriksi ja lentäjäksi. Rahaa mies kulutti miljoonia dollareita ja matkusti ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa. Kotoaan nuorukainen lähti aikuistuttuaan, mutta elokuva viittaa löyhästi hänen paenneen eronneita vanhempiaan. Käytännössä aikuistuminen tapahtui vasta vuosien päästä miehen siirtyessä FBI:lle asiantuntijaksi. Viaton 1960-luku kuvataan elokuvassa huomattavasti helpommalta paikalta huijata väärennetyillä shekeillä mitä nykymaailma. Liiankin helpoksi. Tätä tukee Hanrattyn järjestämät yllätyspidätykset, jotka päättyvät aina epäonnistumiseen. Oliko FBI vielä 1960-luvulla kyläpoliisin vertainen pikkukonttori, jossa ihasteltiin James Bondin urotekoja?

-“You know why the Yankees always win, Frank?
-“Cause they have Mickey Mantle?
-“No, it’s ‘cause the other teams can’t stop staring at those damn pinstripes.”

Ota kiinni jos saat on puhdasta viihdehuttua: kevyttä rikosdekkaria, takaa-ajoja, rahaa ja nimekkäitä näyttelijöitä. Tietenkin tarinalle on myös tosipohja. Harmittamaan jäi ettei mehukkaalta tuntunutta huijariveijaritarinaa oltu kirjoitettu enemmän henkilödraaman ja jännityksen suuntaan. Vaikkei elokuva ole täysverinen komedia, sisältää se muutamia huvittavia hetkiä ja on perustunnelmaltaan Spielbergin iloinen.

Kuten sanottu on jo: Osaa Spielberg ohjata vieläkin paremmin. Tätä elokuvaa ei sovi pitää läheskään hänen parhaimpien elokuvien veroisena sen verran särmätön hattara se on.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202