Orca - tappajavalas

Orca (1977)

  • 1

Orca on heikkotasoinen kertomus ihmisiä syövästä miekkavalaasta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-05-01 / päivitetty 08.10. klo 09:09

KUVA 3

Orca hyökkää
Orca hyökkää 

KUVA 2

Orca - tappajavalas
Orca - tappajavalas 

KUVA 1

Charlotte Rampling ja Richard Harris
Charlotte Rampling ja Richard Harris 

Orca - tappajavalas

Ohjaus Michael Anderson
Näyttelijät Richard Harris, Charlotte Rampling, Bo Derek, Will Sampson, Keenan Wynn, Robert Carradine
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1977 Dino de Laurentiis Cinematografica, Famous Films

Elokuvahistorian tunnetuin ja varmasti myös suosituin miekkavalas on Keiko, joka seikkaili menestyksekkäästi kolmessa Free Willy –elokuvassa 1990-luvulla. Keikon kohtalo ei lopulta ollut kovinkaan mukava, sillä koko ikänsä vankeudessa eläneestä miekkavalaasta ei ollut sopeutumaan vapauteen. Keiko kuoli vuonna 2003 ja jätti taakseen monia surevia eläinten ystäviä.

Hieman erilainen miekkavalaselokuva nähtiin kahta vuosikymmentä aikaisemmin aikana, jolloin Tappajahain (1975) menestys innoitti elokuvantekijöitä tuomaan valkokankaille mitä omituisimpia ihmissyöjäeläimiä. Vuonna 1977 valmistunut Orca – tappajavalas kertoo jo nimessään kaiken oleellisen, mutta onhan tällainen kalkkunaklassikko kuitenkin katsastettava, kun kerran mahdollisuus siihen on. Elokuvan järkyttävä huonous tosin yllättää, sillä tekijöiden joukossa on ollut muutama varsin tunnettukin nimi.

Orcan päähenkilö on leskeksi jäänyt kalastaja (Richard Harris), joka leipätyönsä ohessa pyydystää eläimiä vesipuistoihin. Saatuaan tietää, että miekkavalaista maksetaan suuria summia, hän päättää pyydystää sellaisen verkkoonsa. Yritys kuitenkin epäonnistuu, sillä hänen vangitsemansa naaras kuolee, eikä sitä voi tämän miekkavalaspuoliso sulattaa. Niinpä kalastaja saakin miekkavalasuroksen vihan päälleen.

Orca on omituinen kyhäelmä. Olkoonkin, että sen juoni on typerä ja mitäänsanomaton kliseenippu, on siinä kuitenkin yritystä vähän joka suuntaan. Se yrittää olla jännittävä seikkailuelokuva, jossa kovia kokenut kalastaja käy elämänsä kovimman kamppailun säälimätöntä meripetoa vastaan. Se yrittää olla myös dramaattinen kertomus miehestä, joka on menettänyt elämässä kaiken ja jolle meri suo enää ainoana lohtuaan. Näiden lisäksi Orca yrittää myös tarjota luonnontietoa miekkavalaiden elämästä ja elintavoista. Tähän kun lisätään vielä se, että miekkavalaasta on tehty älykkäin koskaan elokuvissa näkemäni ihmissyöjäpeto, on melkoinen paletti jo koossa. Mieleen painuvimmassa kohtauksessa Orca polttaa koko kalastajakylän sataman.

On Orcassa sentään jotain kehumistakin, sillä ulkoasultaan se on varsin miellyttävää katsottavaa. Merimaisemista otetaan kiitettävästi tehoja irti, vaikka paikoin mennäänkin naurettavuuden puolelle. Sen sijaan sävellyksestä vastanneen Ennio Morriconen mielessä lienee ollut vain palkkashekki, sillä mitään mainittavaa hän ei ole tähän elokuvaan saanut loihdittua.

Richard Harris ei ole koskaan ollut tae laatuelokuvasta, mutta silti täytyy ihmetellä miten hänen kaltaisensa niminäyttelijä on saatu houkuteltua tähän elokuvaan mukaan. Tosin eipä Harriskaan näytä olevan vakavissaan, niin heikosti mies näyttelee. Sen parempaan eivät pysty muutkaan keskeisissä rooleissa olevat henkilöt, ainoastaan meribiologia esittävä Charlotte Rampling yrittää saada jotain aikaiseksi. Sivuosassa olevan Bo Derekin tehtävänä on joutua Orcan popsimaksi.

Orca – tappajavalas on köyhä yritys ratsastaa Tappajahain maineella. Muutama korea kuva ei paranna sitä tosiseikkaa, ettei tämä meripetoelokuva pysty haastamaan edes Tappajahai-saagan viimeistä osaa. Kierrä kaukaa.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202