Onnen potkuja

The Pursuit of Happyness (2006)

  • 2

Nelonen esittää sunnuntaina 28.3. klo. 21.00 Will Smithin tähdittämän draaman Onnen potkuja, jossa sitkeä yksinhuoltaja kääntää uransa uuteen nousuun. Elokuvan kantavana ideana on mitä selkeimmin ollu…

julkaistu 2009-03-21 / päivitetty 11.04. klo 23:11

KUVA 2

Will Smith ja hänen poikansa Jaden Smith
Will Smith ja hänen poikansa Jaden Smith 

KUVA 1

Will Smith unelmoi paremmasta huomisestaW
Will Smith unelmoi paremmasta huomisestaW 

Onnen potkuja

Ohjaus Gabriele Muccino
Näyttelijät Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton, Brian Howe
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Overbrook Entertainment, Escape Artists, Columbia Pictures Corporation ja Relativity Media.

Onnen potkuja (The Pursuit of Happyness, 2006 Yhdysvallat) on äärimmäisen tyypillinen ryysyistä rikkauksiin -kertomus rehdistä amerikkalaisesta miehestä, joka yrittää selvitä elämän ylämäistä. Tarina perustuu tositapahtumiin. On kummallista, että Hollywoodissa tositapahtumiin perustuvat tarinat alkavat, etenevät ja loppuvat aina samalla tavalla.

Tällä kertaa elämän kanssa kamppailevaa perusjätkää, Chris Gardneria esittää Will Smith. Hän on huonosti menestyvä kaupparatsu, jolla on vaikeuksia elättää perheensä, vaikka vaimokin puurtaa tuplavuoroa omalla työpaikallaan. Pian vaimo kyllästyykin Chrisin “saamattomuuteen” ja pakkaa tavaransa, jättäen pariskunnan pienen pojan, Christopherin (Will Smithin poika, Jaden Smith) Chrisin vastuulle. Chrisin sitkeistä yrityksistä huolimatta alamäki senkun jatkuu, ja pian isä ja poika mittailevatkin jo San Franciscon katuja asunnottomina. Onneksi Chris saa kuitenkin harjoittelijan paikan eräästä suuresta varainhoitoyhtiöstä. Työ on tosin palkatonta, joten elämä ei tästä paljon helpotu. Chris ei suostu antamaan periksi, vaan jatkaa palkatonta harjoittelua vakinaisen palkkatyön toivossa. Samaan aikaan hän yrittää keksiä keinoja elättääkseen itsensä ja poikansa, vaikka elämä tuntuukin tarjoilevan antimiaan kovalla kädellä.

Onnen potkuja on selkeästi Oscar-akatemialle suunnattu tuote, aina julkaisupäivämäärää myöten. Kantavana ideana on mitä selkeimmin ollut saada Oscar-ehdokkuus Smithille. Mutta eipä tällaiselle elokuvalle viitsisi montaa palkintoa ojentaa. Tarina, jossa huono-onninen Matti Meikäläinen nousee vaikeuksien kautta voittoon, pyrkii kyllä olemaan liikuttava ja maanläheinen, mutta koko paketti sortuu käsikirjoituksen puuduttavaan rytmiin, painavuuteen ja kliseisyyteen. Kässärin ainoa positiivinen seikka on se, että se ei esitä Chrisiä epäoikeudenmukaisen bisnes-maailman tai rasismin uhrina, vaan yksinkertaisesti epäonnekkaana perusjätkänä.

Elokuvan rakenne on hyvin samankaltainen kuin toisessa uutuudessa, Color Me Kubrick-nimisessä elokuvassa. Molemmat ovat periaatteessa kokoelmia erilaisista tilanteista, joissa päähenkilö seikkailee. Draamalla ei ole miellyttävää kaarta, vaan se toistaa itseään puuskuttaen tasaisesti kuin sähköjuna ja loppuu töksähtäen. Color Me Kubrick oli kuitenkin ajoittain kekseliään hauskaa katseltavaa ja John Malkovich onnistui roolisuorituksellaan puhaltamaan useimpiin kohtauksiin henkeä. Onnen potkuja ei puolestaan ole lainkaan kekseliäs, eikä Will Smith jaksa kannatella koko elokuvaa, vaikka tekeekin yhden uransa parhaimmista roolisuorituksista. Lisäksi elokuva on arkisen masentava. Arkinen, masentava ja ennalta-arvattava ovat ne avainsanat, joilla tämä katsojiaan manipuloiva liukuhihnadraama ammutaan nyt alas.

Kyllähän tästäkin elokuvasta voi jotain pientä positiivista löytää: Will ja Jaden Smithin yhteistyötä on ihan mukava välillä katsoa. Parhaimmillaan isän ja pojan keskusteluista voi aistia jopa ripauksen aitoa tunnetta.

Teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202