Once

Once (2006)

  • 4

Pienen budjetin irlantilainen musiikkielokuva hurmaa biisimateriaalillaan ja välittömyydellään.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2008-01-01 / päivitetty 13.12. klo 17:05

KUVA 1

Markéta Irglová ja Glen Hansard
Markéta Irglová ja Glen Hansard 

Once

Ohjaus John Carney
Näyttelijät Glen Hansard, Markéta Irglová
Maa Irlanti
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Bórd Scannán na hÉireann, Radio Telefís Éireann (RTÉ), Samson Films ja Summit Entertainment

Helmikuisen Oscar-gaalan aikaan moni katsoja rapsutteli päätään, kun parhaan elokuvakappaleen palkinnon vei riipaisevan kauniilla Falling Slowlylla tuikituntematon Once. Jo vuonna 2006 ensinäytöksensä saanut, 2007 laajempaan levitykseen lähtenyt elokuva on nyt saapunut myös Suomen valkokankaille. Aika hyvin pieneltä irlantilaiselokuvalta, jonka tekeminen maksoi mitättömät 130,000€.

Oncen tarina on tiivistettävissä kolmeen sanaan: poika tapaa tytön. The Framesista tutun Glen Hansardin hahmo, jota ei nimetä edes lopputeksteissä, on rakkautensa menettämistä tuskaileva imurikorjaaja, joka viettää päivänsä kadunkulmassa kitaraa soitellen. Eräänä iltana hän kohtaa nuoren yksinhuoltajaäidin (Markéta Irglová), ja kenties löytää apua yksinäisyyteensä. Tyttö soittaa pianoa, ja musiikin kautta päähenkilöt löytävät keinon lähestyä toisiaan.

Elokuvan avainsana on pelätty ja epämääräinen “elämänmakuisuus”, joka huokuu sen joka solusta, alkaen aina kuvaustyylistä – halpa digitaalinen ulkoasu kääntyy huikeaksi voimavaraksi, joka tukee luonnollista näyttelytyötä ja ihastuttavia musiikkinumeroita. Once on kuvattu oikeiden ihmisten seassa Dublinin keskustassa, laitakaduilla, busseissa. Näemme Hansardin, ei vain hänen hahmonsa, soittamassa kappaleitaan vilkkaan kävelykadun varrella.

Olennaista on, että elokuvan näyttelijät, Hansard ja Irglová, ovat musiikki-ihmisiä molemmat. Hansardilla on takanaan pitkä ura irlantilaisen alternative-yhtye The Framesin päähahmona, ja yhdessä multi-instrumentalisti Irglován kanssa hän teki vuonna 2006 loistavan The Swell Season -albumin. Yhdessä he coveroivat myös Bob Dylania I’m Not There -elokuvan soundtrackia varten. Nyt he ovat säveltäneet yhteisen elokuvansa täyteen hypnoottisen kauniita melodioita ja sanoituksia, jotka lähestyvät ikuista aihetta, rakkautta, romanttisesta mutta maanläheisestä näkökulmasta, Damien Ricen kaltaisten irkkukollegoidensa tavoin.

Once on siis musikaali, mutta ei samaan utopistis-viihteelliseen tapaan kuin Hollywoodin suureelliset spektaakkelit. Sen laulukohtaukset eivät ole eskapistisia viihdenumeroita, eivätkä edes performansseja – ainakaan yleisölle suunnattuja sellaisia – vaan yksinkertaisesti päähenkilöiden sielunmaisemien avaamista henkilökohtaisella tasolla. Katsojaa ei huomioida. Eräs elokuvan upeimmista hetkistä on alkupuolella, kun Hansard ja Irglová soittavat ensimmäisen kerran yhdessä: Hansard opettaa sävellyksensä Irgloválle, ja haparoivan alun jälkeen yhteinen sävel löytyy. Kappale kasvaa lopulta huikeisiin mittoihin – vaikka hahmot edelleen soittavat kahden kesken, toisilleen. Kappale on Oscarin voittanut Falling Slowly.

Vaikka karsastaisi Oncen kaltaisia kotikutoisia, rehellisyyteen pyrkiviä pikkuelokuvia, on elokuvaa lähes mahdoton vihata. Mikään ei vihjaa teennäisyyteen tai katsojan miellyttämiseen, ja tarina kiertää kaikki rakkaustarinoiden peruskliseet olemalla aito tavalla, johon yksikään miljoonia maksanut näennäisindie ei voisi koskaan yltää. Irgloválle Once on hänen ensimmäinen elokuvansa, Hansardille toinen – vuoden 1991 bändielokuvassa The Commitments hän näytteli yhtyeen kitaristia – mutta tämä ei näy missään. Heidän yhteispelinsä ja uppoutuminen rooleihinsa on huikean luonnollista, ja hahmojen välillä on aitoa kemiaa – kemiaa, jonka ei tarvitse ilmetä seksuaalisena ollakseen vakuuttavaa. Hansard, 38, ja Irglová, 20, alkoivatkin seurustella Oncen kuvausten aikana.

John Carneyn ohjaama ja käsikirjoittama Once on monella tapaa viime vuosien miellyttävimpiä yllätyksiä, ja malliosoitus siitä, kuinka pienelläkin rahasummalla voi saada aikaan elokuvateoksen, joka jättää ilmaisuvoimassaan ja aikaansaamassaan välittömässä tunnereaktiossa heittämällä varjoon miljoonia maksaneet kollegansa. Se lähestyy ikivanhaa tarinaa tuoreesta näkökulmasta ja kertoo sen virkistävällä tavalla.

Epäilen kummankaan pääosanesittäjän jatkavan elokuvauraansa laajemmin, mutta ainakin Once jää jonkinlaiseksi huippukohdaksi heidän toivottavasti jatkuvassa yhteistyössään. Se saa myös aikaan halun kaivaa esiin elokuvan soundtrack ja kuunnella laulut yhä uudelleen ja uudelleen. Kappaleet toimivat hienosti myös itsenäisenä albumina.

Teksti: © 2008 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202