Oliver Twist (2005)

Oliver Twist (2005)

  • 4

Orvoksi jäänyt yhdeksänvuotias Oliver Twist karkaa maaseudulta suurkaupungin vilinään.

julkaistu 2006-05-20 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 3

Oliver Twist
Oliver Twist 

KUVA 2

Oliver Twist
Oliver Twist 

KUVA 1

Barney Clark esittää Oliver Twistiä
Barney Clark esittää Oliver Twistiä 

Oliver Twist (2005)

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Barney Clark, Jeremy Swift, Ian McNeice, Richard Durden, Ben Kingsley, Mark Strong
Maa Iso-Britannia / Tsekki / Ranska / Italia
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Runteam II Ltd., ETIC Films, Medusa Produzione, R.P. Productions ja Runteam Ltd.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Roman Polanskin elokuvaversiointi Charles Dickensin romaanista Oliver Twist onnistui ohittamaan kotimaiset valkokankaamme täysin. Seikka on sinänsä mielenkiintoinen, kun kyseessä on kuitenkin yksi arvostetun ohjaajan parhaista myöhäiskauden töistä. Tuo vuonna 1933 syntynyt mestariohjaaja ei todellakaan näytä laantumisen merkkejä. Raskaamman puoleisen Pianistin jälkeen Polanski tarttui hieman kevyempään materiaaliin. Hän halusi tehdä jonkun elokuvan nimenomaan lapsilleen ja tuloksena syntyi elokuvaversio Charles Dickensin Oliver Twististä.

Tekijät ovat joutuneet karsimaan Dickensin alkuperäisteoksesta todella paljon tavaraa. Vaikka Twistin orpokoti–jakso sivuutetaan todella nopeasti, on jokaiseen kuvaan saatu juuri tarvittava määrä informaatiota ettei tarina kärsisi. Myös runsaat sivuhenkilöt ja –juonikoukerot on typistetty Twistin näkökulmaan ja yhden tarinan seuraamiseen. Itse Twistiä esittää nuori lupaus Barney Clark ja hänen poikaporukkansa suojelijaa Ben Kingsley (Gandhi, Schindlerin lista). Muut osat on täytetty englantilaisilla luonnenäyttelijöillä ja avustajilla.

Oliver Twistissä yhdistyy Polanskin vuosien varrella kerätyt vahvuudet ja tunnistettava tyyli. Vuoden 2002 Pianisti on antanut kyvyt hallita suuria joukkoja ja lavasteita, kun taas alkuaikojen elokuvien kameraliikkeet ovat pysyneet vahvasti mukana. Polanski ei ole ikinä niin sanotusti pelännyt kameraa, vaan ottanut sen selkeäksi apuvälineeksi tarinan kertomisessa. Oliver Twistissä ei kuitenkaan mennä liiallisuuksiin eikä Repulsionin tai Rosemaryn painajaisen kaltaiseen kikkailuun sorruta. Tällä kertaa pääosassa on tarina ja sen kuljetus.

Mielenkiintoista elokuvassa on Twistin asema, ei niinkään ihmisenä, vaan objektina. Twistillä on elokuvassa melkein vähiten repliikkejä ja useimmiten hän vain seisoo sivustakatsojan asemassa, tarkkaillen muita. Twist on myös elokuvan johtomotiivi ja asia johon jokainen haluaa iskeä kyntensä. Kaikki haluavat onnea ja naivia pyhyyttä jota tuo pikkupoika edustaa ja heti kun sen menettää se halutaan takaisin. Tästä syntyy lukuisia juonenkäänteitä, jotka pitävät tarinan elossa ja liikkeessä. Polanski kuvaa Twistin ympärille kehkeytyvät ihmiskiemurat ja sivujuonet hyvin. Tarina kiehtoo ja pitää katsojan mukanaan koko elokuvan ajan.

Suosittelen lämpimästi niin isoille kuin pienillekin.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202