Olipa kerran Kiinassa

Wong Fei Hung (1991)

  • 4

Jos et ole katsonut koskaan yhtään kung fu -elokuvaa niin Once Upon a Time in China on sopiva vaihtoehto.

julkaistu 2000-05-20 / päivitetty 20.05. klo 20:08

KUVA 2

Wong Fei Hung
Wong Fei Hung 

KUVA 1

Wong Fei Hung
Wong Fei Hung 

Olipa kerran Kiinassa

Ohjaus Hark Tsui
Näyttelijät Jet Li, Rosamund Kwan, Biao Yuen, Jacky Cheung
Maa Hong Kong / Kiina
Pituus 132 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1991 Film Workshop Ltd.

Idästä tulee välistä ihmeitä, kuten nyt tämä Jet Li. Miehellä on sellainen body, että jotkin aerobikkaajat voivat hyvinkin laskeutua laudoiltaan ja poistua suihkuun. Ohjaaja Tsui Hark ja joukko ammattitaitoisia näyttelijöitä tekevät elokuvasta kung fu-elokuvien aatelia useilla pitkillä taistelukohtauksilla. Kohtauksien sisällöstä voisi tehdä vaikka pienen puheen, se missä mielikuvitus loppuu monelta jatkuu taistelut aivan absurdeissa ympäristöissä ja mitä hankalammilla ja hienoimmilla liikkeillä.

Olipa kerran Kiinassa (aka. Once Upon a Time in China, Wong Fei Hung) perustuu kiinalaiseen historiaan, jossa 1800-luvulla eli lääkäri ja mestari kung fu -taituri Wong Fei-hung (Jet Li, Tappava ase 4). Kiinassa miehestä on pelkästään tehty reilut 100 elokuvaa, siis miehellä voisi olla melkein oma genre. 1800-luvulla Kiinan kaupunkeja ja satamia alkoivat asuttaa ulkomaalaiset, britit ja amerikkalaiset. Elokuva kuvaa tätä tilannetta, jossa erikulttuurit kohtaavat ahtaalla satama-alueella. Erinäiset klaanit ja liigat kokevat tilan ahtaaksi ja siksi tulee myös erinäisiä yhteenottoja jenkkien ja brittien kanssa vastaan kiinalaiset. Wong Fei-hung yrittää aluksi sopeutua tilanteeseen, mutta tulee huomanneeksi, että maailma muuttuu ja sitä kautta myös hänen kotimaansa Kiina.

Elokuvassa on ainutlaatuisia (eurooppalaisessa mittapuussa) kung fu -kohtauksia, joita ei olla nähty “idän” ulkopuolella kuin satunnaisesti. Monesti kiinalainen elokuvatyyli eroaa muista sen verran, että se ei toimisikaan muualla kuin kotimaassaan tai jossain muualla Kauko-Idässä. Olipa kerran Kiinassa tarjoaa kung fu:n lisäksi vanhoillista komiikkaa, paikoin jopa Chaplinin aikaista. Vaihteeksi tällainen yksinkertainen lämmin huumori uppoaa hienosti, samanlaista romantiikkaa se myös tarjoaa. Romantiikassa kylläkin paistaa hiukan länsimainen tyyli, likainen ja tuttua kaavaa noudattava tyyli.

Jos et ole katsonut koskaan yhtään kung fu -elokuvaa niin Once Upon a Time in China on sopiva vaihtoehto. Älä valitse koskaan jenkkiversioita, joista puuttuu aate ja todella tyylikkäät liikkeet (yms.). Tsui Harkin elokuva sisältää ainakin neljänneksen pelkkää kung fu:a, lopussa on varmaan 15 minuutin mittainen hyvä-vastaan-paha -taistelu, joka rikkoo lähes luonnonlakeja virtuoosimaisilla tempuilla. Elokuva on kuin sirkus, jonka olet vain vuokrannut kotiisi.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202