Oceans

Oceans (2009)

  • 3

Vuosien urakan tuloksena nähdään osoituksia valtamerten mahdista ja eliöstön haavoittuvuudesta. Ensi-ilta 8.4.

julkaistu 2011-04-06 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 4

Oceans
Oceans 

KUVA 3

Oceans
Oceans 

KUVA 2

Oceans
Oceans 

KUVA 1

Oceans
Oceans 

Oceans

Ohjaus Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Maa Ranska, Sveitsi, Espanja
Pituus 100 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © Roberto Rinaldi - Pascal Kobeh - Richard Herrmann - Yves Gladu - Hideki Abe - Fran√ßois Sarano

Siivekäs muutto -luontodokumentista (2001) tunnustusta saaneet Jacques Perrin ja Jacques Cluzaud vievät tällä kertaa katsojan matkalle maailman valtameriin. Oceansin kuvaukseen on käytetty rutkasti aikaa, rahaa ja osaamista. Tuloksena saamme näkymiä syvemmältä kuin vedenalaista ekosysteemiä on koskaan aikaisemmin onnistuttu kuvaamaan.

Upean merenalaisen kuvauksen (kuvaajina mm. ruotsalainen Eric Börjeson) ja merta vuoroin mahtipontisesti ja leikkisästi säestävän musiikin yhdistelmä voi saattaa jopa unenomaiseen tilaan. Kertojan ääntä on käytetty pääosin säästäväisesti pitkälti ilman tyyppillisten luontodokumenttien informatiivista otetta. Kertojan läsnäolossa ei tunnu tosin olevan johdonmukaisuutta, sillä paikoin selostuksen tiheys tuntuu kasvavan ilman mitään ilmeistä logiikka. Luontodokumenttien tuttuja kliseisiäkin aspekteja löytyy kuten tulevaisuutta edustava kirkassilmäinen lapsi sekä hänelle meren ihmeitä esittelevä vanhus.

Valtaosa elokuvasta keskittyy esittelemään valtamerten ihmeellisiä elämää ja luonnon kiertokulkua. Vaikka mukana ovat useimmille jo tutuksi tulleet kuvaukset rannalla kuoriutuvista kilpikonnista delfiinien hiotuneisiin metsästystaktiikoihin on kaiken kaikkiaan hämmästyttävää kuinka lukuisienkin luontodokumenttien jälkeen löytyy aina jokin otus, jota ei ole aiemmin nähnyt. Ihminen tuodaan asteittain mukaan yhtälöön merien historiikin ja kuvaston kautta.

Kun kaksi kolmasosaa dokumentista on katsottu lähtee Oceans shokkitaktiikan linjoille. Kuvaajat vievät katsojan kestämättömän kalastuksen ytimeen lähelle hengestään verkoissa taistelevia nisäkkäitä, kaloja ja lintujakin. The Cove – meren salaisuus -elokuvan (2009) tapaan raakuuksien kärsijöiksi joutuvat myös delfiinit. Tyrmistyttävintä on kuitenkin nähdä pelkkien eviensä vuoksi silvotun vielä elävän hain vajoavan suutaan haukkoen meren pohjaan.

Tällä kertaa kyse on kuitenkin irvokkaan todellisuuden jäljittelystä. Tunteisiin voimakkaasti vetoavan kohtauksen hai onkin taidokkaasti rakennettu elektroninen nukke, jonka tarkoitus on tuoda ihmisrodun raakuus ja itsekkyys esiin dramaattisen alleviivatusti. Niin naiivia kuin se kenties onkin, herättää usein vasta näkeminen suuttumusta, joka johtaa toimintaan. Herkimpiä kuvasto voi joka tapauksessa järkyttää tavalla, joka jää kalvamaan pitkäksi aikaa. Toisia lavastus kenties suututtaa tai saa epäilemään tapahtumien todellisuuspohjaa.

Loppuelokuvan yritys hienoiseen optimismiin ei enää uppoa, vaikka mursuemon ja poikasen yhteinen uinti onkin elokuvan hellyyttävintä antia. Päällimmäiseksi tunnekokemukseksi jäävät turhautuminen ja suuttumus joko niiden tapahtumien vuoksi, joihin Oceansin karmein osa perustuu tai fiktiivisen materiaalin sujauttamiseen keskelle dokumentaarista kehystä. Myös suhtautuminen itse elokuvaan voi olla lopulta hyvinkin ristiriitainen. Oceansissa yhdistyvät kiehtova ja riemastuttava meren luonnollisen sinfonian kuvaus, apokalyptiset ilmastoskenaariot graafisine esimerkkeineen sekä kliseisten oppituntidokumenttien latteudet.

Elokuvan slogan: “Näe valtameri uusin silmin” kuitenkin lunastetaan kohtalaisesti sekä esteettiseltä että ideologiselta kannalta.

Teksti: © 2011 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202