Nuori Hannibal

Hannibal Rising (2007)

  • 2

Matkaamme ajassa taaksepäin katsomaan, mikä Hannibalista teki niin äksyn. Kolmen hyvän osan jälkeen tämä vuoden 2007 neljäs tarina oli jo alkujaankin huono ajatus.

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 01.06. klo 15:03

KUVA 4

Nuori Hannibal
Nuori Hannibal 

KUVA 3

Nuori Hannibal (Gaspard Ulliel) pääsee vauhtiin
Nuori Hannibal (Gaspard Ulliel) pääsee vauhtiin 

KUVA 2

Lady Murasaki (Li Gong)
Lady Murasaki (Li Gong) 

KUVA 1

Nuori Hannibal (Gaspard Ulliel)
Nuori Hannibal (Gaspard Ulliel) 

Nuori Hannibal

Ohjaus Peter Webber
Näyttelijät Gaspard Ulliel, Li Gong, Rhys Ifans, Aaron Thomas, Dominic West
Maa Iso-Britannia / Ranska
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Young Hannibal Productions Ltd., Carthago Films S.a.r.l., Dino De Laurentiis Company, Ingenious Film Partners, Quinta Communications USA Inc. ja Zephyr Films Ltd..

Kolmen menestyksekkään Hannibal Lecter-elokuvan (Uhrilampaat, Hannibal, Punainen lohikäärme) jälkeen oli odotettavissa jatko-osa (tai osia), vaikka trilogia ei siihen paljon valmistusaineita jättänytkään. Luonnollinen vaihtoehto oli siis mennä ajan hengen mukaisesti vuosissa taaksepäin ja katsastaa mikäs siitä Hannibalista teki niin äksyn.

Traaginen lapsuushan se Hannibalin menneisyydessä kummittelee, kuinkas muuten. Aluksi katsoja kuljetetaan toisen maailmansodan keskelle Liettuaan katsomaan, kuinka nuori Hannibal pakenee perheensä kanssa puna-armeijaa metsämökille. Sieltä heidät kuitenkin löydetään ja huonosti siinä käy: vanhemmat kuolevat sotaisassa välikohtauksessa ja pikkusisko joutuu kauhistuttavien, nälkäänäkevien paikallisten syömäksi, jota Hannibal joutuu vieläpä sivusta seuraamaan. Ei ihme, että nuoren pojan päässä alkaa ratas heittää.

Sodan jälkeen Hannibal (jota tässä vaiheessa esittää Gaspard Ulliel) pakenee stalinistisesta Liettuasta Ranskaan setänsä luokse vain saadakseen selville, että setäkin on kuollut. Sedän leski, japanilainen Lady Murasaki Shikibu (Li Gong, Geishan muistelmat) säälii mykkää poikaa ja ottaa hänet siipiensä alle.

Aika kuluu, mutta menneisyyden haavat eivät parane. Hannibal osoittautuu poikkeuksellisen älykkääksi, mutta ikävä kyllä myös ihmisten poskia syöväksi psykopaatiksi. Siispä onkin aika käydä maksamassa vanhat kalavelat miehille, jotka söivät hänen siskon. Hannibalin mielessä onkin jo monta mielikuvituksellista tapaa murhata nuo lapsia syövät hirviöt.

Koko keitos näyttää yhtä typerältä kuin miltä se kuulostaa. Sir Anthony Hopkinsin esittämän Hannibalin hahmoon tämä elokuva ei lahjoita mitään kiinnostavaa lisämaustetta. Pikemminkin päinvastoin. Kolmea edellistä Hannibal-elokuvaa katsoessa oli mukava mietiskellä Hannibalin menneisyyttä ja pohtia mikä voi tehdä ihmisestä sellaisen hirviön. No, nyt se tiedetään. Vastaus on suoraan sanottuna niin tylsä, että olisi ollut parempi jättää väliin tämä elokuva.

Asiaa ei tietenkään paranna Thomas Harrisin (oman kirjan pohjalta kirjoitettu) pannukakkumainen käsikirjoitus, joka on kaikin puolin epäuskottava ja keskittyy fiksumman sisällön puutteessa halpoihin splatter-kikkoihin: verta lentää ja paljon. Gaspard Ullielin esittämä Hannibalkin on kaiken lisäksi lähempänä Steven Seagalin lukuisia roolihahmoja, kuin Anthony Hopkinsin esittämää kuuluisaa sarjamurhaajaa. Nuori ja kokematon ranskalaisnäyttelijä yrittää kopioida Hopkinsin luomia vanhemman Hannibalin maneereja, jolloin tulos on väistämättäkin tragikoominen. Ja kun Hannibal alkaa riehua pistoolin kanssa, tiedämme, että jotain oleellista on hukattu alkuperäisen Hannibalin hahmosta.

Vaikea löytää mitään erityisen positiivista tästä elokuvasta. Li Gong vastaa elokuvan ainoasta hyvästä roolisuorituksesta Hannibalin sedän leskenä, ja häntä kyllä kelpaa katsella. Perustrillerinä Nuori Hannibal (aka. Hannibal Rising) saattaa tarjota joitakin ilon hetkiä vähemmän kriittisille leffadiggareille, mutta Uhrilampaiden, ja jopa Hannibalin ja Punaisen lohikäärmeenkin jälkeen tämän katsominen on kyllä yhden sortin kyysoppaa.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202