Nousukausi

Nousukausi (2003)

  • 3

Nousukausi tarkastelee työttömyyttä omalta kantiltaan mielenkiintoisesta näkökulmastaan. Ehdottomasti katsomisen arvoinen komedia.

julkaistu 2003-05-17 / päivitetty 17.05. klo 13:01

KUVA 4

Tiina Lymi ja Petteri Summanen
Tiina Lymi ja Petteri Summanen 

KUVA 3

Juha Veijonen, Kari-Pekka Toivonen ja Petteri Summanen
Juha Veijonen, Kari-Pekka Toivonen ja Petteri Summanen 

KUVA 2

Kari-Pekka Toivonen ja Tiina Lymi
Kari-Pekka Toivonen ja Tiina Lymi 

KUVA 1

Petteri Summanen ja Tiina Lymi
Petteri Summanen ja Tiina Lymi 

Nousukausi

Ohjaus Johanna Vuoksenmaa
Näyttelijät Petteri Summanen, Tiina Lymi, Antti Virmavirta, Juha Veijonen, Kari-Pekka Toivonen, Katja Kukkola, Hannu-Pekka Björkman
Maa Suomi
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Kinotar

Johanna Vuoksenmaan Nousukausi on ohjaajan ensimmäinen kokopitkäelokuva. Ennen tätä Vuoksenmaa on ohjannut televisioon tunnettuja sarjoja. Elokuvan käsikirjoittajana on hänen avomiehensä Mika Ripatti, jonka päättötyönä valmistui vuosia sitten Nousukauden ensimmäinen käsikirjoitusversio. Elokuva kertoo nuoresta juppipariskunnasta, joka hakee kokemuksia erikoisen matkatoimiston kautta, ja muuttaa asumaan Jakomäkeen työttömiksi. Elokuvan pääosissa esiintyvät Petteri Summanen ja Tiina Lymi. Upean musiikin komediaan on tehnyt entinen Ultra Brasta tuttu Kerkko Koskinen.

Katri ja Janne päättävät cocktailjuhlien jälkeen tutustua paremmin Ilpo Heinoksi esittäytyneen matkatoimistoyrittäjän mieltä kutkuttavaan tarjoukseen. Roolimatkailu kuulostaa sellaiselta mitä muut ystävät eivät varmasti ole kokeilleet, ja niinpä pariskunta tarjoutuu vaihtamaan ylellisen elämänsä Espoossa Jakomäen betonilähiön työttömyyteen. Edessä on hauskoja tilanteita Jannen ja Katrin sopeutuessa elämään lähes rahattomina uusien naapuriensa kanssa.

Komeasti menestynyt kotimainen komedia on aika harvinainen näky. Nousukauden menestykseen on varmasti vaikuttanut suotuisa kohderyhmä, nuoret kaupunkilaiset. Sana on kiertänyt. Eikä komedia aliarvioi katsojiaan, kuten osa niistä tuppaa tekemään. Kaupunkielokuvaksi tarina sijoittuu sopivasti omalle alueelleen. Työttömyydestä, merkittävästi yhteiskunnallisesta ongelmasta, kun ei olla elokuvia tehty montaa. Bad Luck Love ja Mies vailla menneisyyttä valottavat tätä omista näkökulmistaan. Nousukausi tarkastelee asiaa omalta kantiltaan mielenkiintoisesta näkökulmastaan. Se tuo ylemmät luokat alas työttömien tasalla eikä tässä valossa ajatellen pidä näitä tahoja kaukaisina haamuina.

Elokuvan ongelmana on kuitenkin sen kepeä komediallinen asenne työttömyyttä kohtaan. Naapurin pikkurikolliset alkoholistit kuvataan hauskoina ja huolettomina. Päähenkilöt Katri ja Janne ovat kirjaimellisesti turisteja Jakomäessä. He ovat vain “seikkailemassa” hetkellisesti työttömien puuhamaassa ja lopussa palataan – vaikkakin monien mutkien kautta – takaisin Espooseen omaan taloon. Tietenkin riippuu katsojasta paljonkin mitä elokuvassa näkee, onko itse Katrin ja Jannen vai Juha Veijosen ja Kari-Pekka Toivosen esittämien naapurien asemessa.

Vuoksenmaan Nousukauden parasta antia on oivaltava lähtökohta. Käsikirjoitus tuntuu hiotulta kuten kirjoittaja Ripatti (Vieraalla maalla) on haastatteluissa korostanut. Petteri Summanen (Levottomat) ja Tiina Lymi (Juoksuhaudantie) päärooleissa tekevät hyviä kohtauksia kuin myös Antti Virmavirta (Poika ja ilves) Ilpo Heinona ja Hannu-Pekka Björkman (Joulutarina) poliisin osassa.

Kevyen satiirinen ja farssin piirteitä omaava Nousukausi ei kuitenkaan yllä keskiluokkaa paremmaksi komediaksi. Emämokia ei ole, mutta vaikeana pidetty komedia ei nouse missään vaiheessa hillittömäksi ilotteluksi, vaikka odottaa sopi. Silti katsomisen arvoinen!

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202