Norwegian Wood

Noruwei no mori (2010)

| DVD
  • 5

Tran Anh Hung sovittaa Haruki Murakamin huippusuositun romaanin valkokankaalle.

julkaistu 2011-11-15 / päivitetty 15.11. klo 15:03

KUVA 4

Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama, Reika Kirishima
Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama, Reika Kirishima  

KUVA 3

Kiko Mizuhara ja Kenichi Matsuyama
Kiko Mizuhara ja Kenichi Matsuyama 

KUVA 2

Kenichi Matsuyama, Rinko Kikuchi
Kenichi Matsuyama, Rinko Kikuchi 

KUVA 1

Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama
Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama 

Norwegian Wood

Ohjaus Anh Hung Tran
Näyttelijät Rinko Kikuchi, Kenichi Matsuyama, Kiko Mizuhara, Kengo Kôra
Maa Japani
Pituus 133 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Norwegian Wood
Filmgoer julkaisi elokuvasta poikkeuksellisesti kaksi arviota. Lue Aleksi Salosen arvio täältä.

Japanilainen bestseller-kirjailija Haruki Murakami ei ole ollut kovin innokas antamaan teoksiaan elokuvaohjaajien tulkittaviksi. Onneksi ohjaaja Tran sai käännettyä Murakamin pään, ja nyt elokuvateattereissa nähdään Tranin sovitus Murakamin läpimurtoromaanista Norwegian Wood.

Norwegian Wood on visuaalisesti häikäisevän kaunis ja koskettava kertomus yksinäisyydestä ja rikkinäisestä rakkaudesta. Tran Anh Hungin ohjaus on herkkää ja tarinaa viedään harppauksittain eteenpäin pienten kuvallisten vihjeiden avulla.

Nuoret rakastavaiset Naoko (Rinko Kikuchi) ja Kizuki (Kengo Kôra) ovat kasvaneet yhdessä Kizukin parhaan ystävän Watanaben (Kenichi Matsuyama) kanssa. Kizukin tehtyä itsemurhan vain 17-vuotiaana Watanabe haluaa paeta muistoja ja muuttaa Tokioon opiskelemaan. Kun Naoko ja Watanabe kohtaavat sattumalta uudelleen, huomaavat he rakastuvansa. Kaipuu menetettyä ystävää kohtaan toisaalta yhdistää ja toisaalta erottaa paria.

Watanabea repivät tunteet kahteen suuntaan. Herkkä ja lyyrisen kaunis mutta itsemurhan järkyttämä Naoko asuu mielisairaalassa, ja pari pääsee tapaamaan toisiaan vain harvoin. Yliopistolla Watanabe viettää aikaansa suloisen, hauskan ja mutkattoman Midorin (Kiko Mizuhara) kanssa.

Tulisiko Watanaben valita epätoivoinen rakkaus vai yksinkertainen onni? Vai satuttaako rakkaus aina?

Tran Anh Hung kertoo traagista tarinaa herkästi pienten yksityiskohtien avulla. Oman merkittävän roolinsa elokuvassa saa maisemakuvaus. Upeat metsäiset vuoristot ja karut kalliot kertovat katsojalle päähenkilöiden mielentilasta siinä missä vaihtuvat säätilatkin. Ajanmukainen sisustus ja puvustus sijoittavat tarinan aikaan ja paikkaan. Norwegian Woodin 60-luku ei näytä hiukkaakaan kornilta vaan kauniilta ja uskottavalta.

Musiikkiraidalla vuorottelevat jouhevasti saksalaisen Can-yhtyeen kokeellinen rock sekä Johnny Greenwoodin herkät kitarasävellykset ja jousiorkesterimusiikki. Greenwoodin kauniit musiikit tukevat tarinaa, mutta elokuvassa ollaan myös kiitettävän paljon hiljaa. Nimensä elokuva on saanut The Beatlesin Norwegian Wood -kappaleesta.

Hienovarainen kerronta, vähäinen dialogi ja hiljaisuus eivät vaimenna dramatiikkaa – päinvastoin. Kun kuvassa näytetään kalliolla huutava mies, mutta ääniraidalla kuullaan vain satunnainen korahdus ja myrskyävän meren kohina, on näky vaikuttava. Hiljaisuus nostaa kuvakerronnan entistä merkittävämpään osaan ja pienet yksityiskohdat saavat niiden ansaitseman arvon.

Murakamin Norwegian Wood on kaikkien aikojen myydyin japanilainen romaani. Se on helppo uskoa, mikäli alkuperäisteos pääsee lähellekään elokuvasovituksen tasoa.

DVD: Pan Visionin julkaisussa kuvaformaattina anamorfinen laajakuva 2.35:1 ja äänenä laadukas Dolby Digital 5.1. Lisämateriaalina DVD:llä on kooste Venetsian elokuvajuhlilta, kuvamateriaalia elokuvan kulisseista sekä tekijöiden haastatteluja ensi-illasta.

Lisämateriaalia on runsaasti, mutta festivaaleilla ja juhlissa kuvatut haastattelut jäävät pinnallisiksi. Kulissien takana -dokumentti sen sijaan on kiinnostava katsaus elokuvan tekoon, jossa ääneen pääsevät ohjaajan ja näyttelijöiden lisäksi myös Norwegian Woodin teknisestä toteutuksesta vastanneet tekijät.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Lue myös Aleksi Salosen arvio elokuvasta»

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202