Nimet marmoritaulussa

Nimed marmortahvlil (2002)

  • 2

Viron vapaussodasta ei varmastikaan ole kovin monella katsojalla paljoakaan tietoa, joten tässä mielessä elokuva on varmasti katsomisen arvoinen.

julkaistu 2003-05-17 / päivitetty 17.05. klo 12:12

KUVA 2

Nimet marmoritaulussa
Nimet marmoritaulussa 

KUVA 1

Nimet marmoritaulussa
Nimet marmoritaulussa 

Nimet marmoritaulussa

Ohjaus Elmo Nüganen
Näyttelijät Priit Voigemast, Indrek Sammul, Hele Kore, Alo Korve, Ott Aardam, Karol Kuntsel, Anti Reinthal, Ott Sepp, Mart Toome, Peter Franzèn
Maa Viro / Suomi
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 OÜ Taska Productions, Eesti Filmi Sihtasutus, MRP Matila Röhr Productions Oy ja Taska Film

Viron itsenäistymisestä ensimmäisen maailmansodan jälkeen kertova sotaelokuva seuraa vapaaehtoisesti maataan puolustamaan lähtevistä koululaisista. Armoton sota koulitsee pojista hiljalleen kuolemaa pelkääviä miehiä. Mukaan mahtuu rakkaustarina kuin isänmaallista sanomaa. Elokuva on osittain suomalaisin voimin tuotettu elokuva (Matila & Röhr). Rukajärven tiestä tuttu Peter Franzèn esittää elokuvassa Suomesta saapunutta vapaaehtoisupseeria.

Nimet marmoritaulussa perustuu virolaisen kirjailijan Albert Kivikasin romaaniin. Suomessa elokuvaa on verrattu jopa Edwin Laineen Tuntemattomaan sotilaaseen.

Ohjaaja Elmo Nügasen sotaelokuva Nimet marmoritaulussa ei ensisilmäyksellä tunnu Suomeakin piskuisemmassa elokuvamaassa kuin Virossa valmistetulta. Sotaelokuvaksi se painii komeasti kotimaisten vastaavien teosten kanssa. Jo mainittu Rukajärven tie tai kotirintamaa kuvannut Hylätyt talot, autiot pihat ovat hyvinkin samantasoisia sotakuvauksia. Pyrotekniikka, vaikka se ei elokuvassa massiiviseksi tulimyrskyksi räjähdä, toimii kohtauksien voimana oivallisesti. Aikalaistapahtumapaikat ovat huolella lavastettuja, joka myös osoittaa ettei valmistusvaiheessa ole jouduttu nuukailemaan.

Sotatarinat voidaan jakaa yleensä kahteen ryhmään. Toisen ryhmän elokuvat pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman realistista kerrontaa, jossa ei suvaita epätodellisuuksia ja suoranaisia historiallisia virheitä. Näiden tarkoituksena on vain kuvata sodan julmuutta ja armottomuutta. Toiset taas haluavat tarjota enemmänkin elämyksiä suurien ja koskettavien tarinoiden kautta. Mukaan voidaan tällöin ottaa isäänmaallisia sankarihahmoja urotekoineen kuin myös sodan keskellä syttyvä rakkaus. Tietenkin olemassa on enemmän välimuotoja mitä täysverisiä ääripäitä.

Nimet marmoritaulussa lasken muistuttavan jälkimmäistä kuvausta. Päähenkilö koulupoika-Ahaksesta (Priit Võigemast) kasvaa sotaa pelkääväksi sotilaaksi, joukkueensa johtajaksi ja löytää myös rakkauden (Karol Kuntsel). Elokuva seuraa sotaa nuoren miehen silmien kautta, välillä jopa koko hirveyden unohtaen. Kahden nuoren ihmisen rakkaus on kuvattu tässäkin elokuvassa liian romanttisena ja huolettomana. Tämä taas syö tunnelmaa samalla käydystä sodasta. Tapahtumien konstrasti ei toimi. Suhde muihin koulu- ja sotapoikiin ei missään vaiheessa tunnu luonnolliselta, vaikka ohjaaja Nüganen sitä selvästi onkin yrittänyt. Koko homma saa koomiset piirteet elokuvan lopussa, kun Ahakselle annetaan tilaisuus pelastaa ystävänsä tulituksen keskeltä.

Sotaelokuvana Nimet marmoritaulussa on kehno, varsinkin kerronnan osalta. Puitteet olisivat suoneet huomattavasti paremman lopputuloksen. Viron vapaussodasta ei varmastikaan ole kovin monella katsojalla paljoakaan tietoa, joten tässä mielessä elokuva on varmasti katsomisen arvoinen. Muuten kyseessä on keskiluokkainen tai alhaisempi raina.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202