Niko - Lentäjän poika

Niko - Lentäjän poika (2008)

  • 4

Niko on vallaton poropoika, joka elelee Suomen Lapissa. Niko tuudittautuu usein äitinsä kertomaan tarinaan, jonka mukaan hänen isänsä on yksi Joulupukin lentävistä poroista. Tämä saa pienen Nikon usko…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 4

Niko - Lentäjän poika
Niko - Lentäjän poika 

KUVA 3

Niko - Lentäjän poika
Niko - Lentäjän poika 

KUVA 2

Niko - Lentäjän poika
Niko - Lentäjän poika 

KUVA 1

Niko - Lentäjän poika
Niko - Lentäjän poika 

Niko - Lentäjän poika

Ohjaus Michael Hegner, Kari Juusonen
Näyttelijät Olli Jantunen, Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta, Vesa Vierikko, Risto Kaskilahti
Maa Suomi / Tanska / Irlanti / Saksa
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Anima Vitae, A. Film, Animaker, Cinemaker Oy, Europool, Magma Films Ltd, TV2, Ulysses, Universum Film, YLE, ZDF Tivi ja Nordisk Film

“Se lentää joka uskaltaa!”

Mikähän mahtaa olla tähän mennessä kaikkien aikojen kallein suomalainen elokuva? Jos vastasit Niko – Lentäjän poika, olet hämmästyttävän oikeassa. Samalla Niko tekee historiaa myös toisessa kategoriassa, nimittäin levitysoikeuksien myymisessä. Lentävästä poropojasta leivotaan Suomelle vientituotetta samaan tapaan kuin Nokian kännyköistä. No, katsotaan nyt se elokuva ensin ja suitsutetaan sitten lisää.

Niko – Lentäjän poika on puhdasverinen lastenelokuva, vaikka tähän astisilla hehkutuksilla sitä äityy luulemaan jo ties miksi. Meille aikuisille tutumpia animaatioita, Keisarin salaisuutta (2006) ja tv-sarja Itse valtiaita tekemässä ollut Anima Vitaen porukka on käyttänyt ennätykselliset viisi pitkää vuotta ja 6,1 miljoonaa euroa lentäjän pojan kasvutarinan luomiseen. Hauska yksityiskohta on, että Anima Vitae on ennenkin animoinut eläimiä, tosin vain mainostarkoituksiin. Näistä muistettavin lienee läpi hankien Finnairin lentokoneen perässä juokseva, mikäpäs muukaan kuin poro. Aivan kotimaisin voimin tämänkertaista suurprojektia ei ole kuitenkaan pystytty viemään läpi, vaan virka-apua on saatu Tanskasta, Irlannista ja Saksasta. Ulkomainen leima ei kuitenkaan Nikosta paista läpi, vaan voimmekin röyhistää rintaa aivan huoletta ja puhua kotimaisesta laatutuotannosta.

Niko on siis vallaton poropoika, joka elelee oman laumansa kanssa Suomen Lapissa. Niko tuudittautuu usein äitinsä kertomaan tarinaan, jonka mukaan hänen isänsä on yksi Joulupukin lentävistä ja vaaroja uhmaavista poroista. Tämä saa pienen Nikon uskomaan, että hän itsekin osaisi lentää. Juuri lentoharjoitukset vievät Nikon pois turvallisesta suojapaikasta ja suoraan nälkäisten susien tarjottimelle. Porolauma, tai kuten elokuvassa sitä virheellisesti tokaksi kutsutaan, pakenee henkensä edestä. Saalistajien johtaja, Musta Susi, saa julman ajatuksen: päivällisen sijaan hän kävisi suoraan juhlapöytään, sillä Niko johdattaisi hukat tietämättään isänsä luokse, Korvatunturille. Nyt on jo sitten Joulupukkikin vaarassa! Niko, liito-orava Julius ja myöhemmin kolmanneksi pyöräksi liittyvä lumikkotyttö Wilma kiirehtivät varoittamaan susien aikeista…

Anima Vitaen visuaalinen jälki kestää kansainvälisen vertailun, tarkastelipa sitä mista kulmasta tahansa. Niille lapsille, jotka ovat kasvaneet Ice Age kertomusten parissa, Niko on takuuvarmasti yhtä rautaisaa katsottavaa. Perheen pienimmille suunnatuissa animaatioissa hahmot ovat erittäin tärkeä elementti ja niissä on nyt onnistuttu lähes nappiin. Ilman vekkulia dialogia hahmotkaan eivät jaksa kärsimättömiä lapsia kiinnostaa määräänsä pitempään. Nikon vahvuuksia ovatkin molemmat: vaikka poropoika Niko onkin hieman pliisu, huomion varastaa sanavalmis liito-orava, Nikon sijaisisä Julius (äänenä Hannu-Pekka Björkman) ja seikkailuja rakastava, mutta kovin yksinäinen Wilma lumikko.

Se, ettei Nikon hahmo säväytä johtuu toki siitä, että poro animaatioiden pääsankarina on yhtä outo ilmestys kuin lumisade Saharassa. Tämä ajatus vaatii totuttelua varmasti parinkin jatko-osan verran. Toinen syy on luonnollisesti se, että Björkman tekee fantastisen suorituksen Juliuksen äänenä. Ensikertalainen Olli Jantunen ei Nikon tulkitsijana mahdu mitenkään samoihin ääniraameihin. Muita ikimuistoisia äänisuorituksia kuullaan poppari Vuokko Hovatalta (Wilma) ja pitkän linjan komediamies Vesa Vierikolta, joka ottaa kaiken irti Mustan Suden ilkeilyistä.

Niko – Lentäjän poika on laadukasta kotimaista animaatiota. Se on sopivasti yksinkertaistettua katsottavaa perheen pienimmille. Niko sisältää vauhtia, viehätystä ja vaarallisia tilanteita sopivasti annosteltuna. Kohderyhmä (siis lapset) ei varmasti löydä Nikon kasvutarinasta, klassisesta hyvän ja pahan yhteenotosta mitään parannettavaa, mutta aikuisten silmään pistää muutamakin asia: itse tarina on loppuviimeksi liiankin simppeli, hahmoja on oudon niukasti ja maisemia esitellään kitsaasti. Animaation kantava taustavoimakaan, eli mahtipontinen musiikki, ei herätä katsojassa kipinää. Lopussa kuultava tunnusmelodiakin vain pyörähtää korvakäytävässä, mutta ei rekiteröidy takaraivoon.

Niko – Lentäjän poika on takuuvarma hitti lapsille ja miksei myös lapsenmielisille. Kumma kyllä, mutta Nikon parissa myös aikuiset jaksavat viettää puolitoistatuntisen lastensa kanssa. Tämä on sitä korvaamatonta laatuaikaa puhtaimmillaan. Samaan ei moni markkinoilla olevista animaatioista pysty, oli hintalappu minkä suuruinen tahansa.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202