Nemoa etsimässä

Finding Nemo (2003)

  • 3

Lapsille sekä heidän mukanaan myös meille aikuisille suunnattu kalatarina kertoo klovnikalaperheestä, joka menettää äitinsä ja kaikki syntymättömät kalanpoikaset. Ainoastaan Nemo-niminen poikakala sel…

julkaistu 2003-05-17 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 2

Nemoa etsimässä
Nemoa etsimässä 

KUVA 1

Nemoa etsimässä
Nemoa etsimässä 

Nemoa etsimässä

Ohjaus Andrew Stanton
Näyttelijät Alexander Gould, Albert Brooks, Ellen DeGeneres (suom. Samuel Anttila, Lasse Pöysti, Ona Kamu)
Maa Yhdysvallat
Pituus 99 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Walt Disney Pictures ja Pixar Animation Studios

Nemoa etsimässä oli yksi vuoden 2003 animaatio tapauksista. Pixarin ja Disneyn yhteistuotanto onkin todellinen vesiseikkailu, ja kertoo hauskan mutta myös koskettavan tarinan kalojen pinnan alaisesta maailmasta. Elokuvan tekijöistä löytyy mm. Toy Storysta tuttu animaatiosetä John Lasseter. Lasseter on tällä kertaa vain tuottajana, kun ohjaajan pallilla istuu käsikirjoittajana paremmin tunnettu Andrew Stanton (Monsterit Oy, Toy Story 2, Ötökän elämää) yhdessä Lee Unkrichin kanssa. Stanton on myös yksi elokuvan käsikirjoittajista. Tekijäporukka koostuu pitkältä samoista hepuista mitä Pixarin aikaisempien elokuvien takana on ollut. Animaatiostudion kädenjälki, vai pitäisikö sanoa, “hiirikädenjälki” on taas kerran esimerkillistä ja vedenalainen maailma on luotu todella hienoksi.

Lapsille sekä heidän mukanaan myös meille aikuisille suunnattu kalatarina kertoo klovnikalaperheestä, joka menettää äitinsä ja kaikki syntymättömät kalanpoikaset. Ainoastaan Nemo-niminen poikakala selviää isänsä huolehtivan silmän alla merevuokkokodissa. Ylihuolehtiva isä ei meinaa millään päästää poikaansa kouluun, mutta Nemon pyynnöstä hän lopulta myöntyy. Isän kielloista huolimatta Nemo karkaa koralliriutan ulkopuolelle ja jää sukeltajan haaviin ja joutuu myöhemmin hammaslääkärin akvaarioon. Isä-Marlin ei kuitenkaan halua jättää ainoaa poikaansa yksin, vaan lähtee etsimään tätä uuden huonomuistisen kalaystävänsä Doryn kanssa.

Etsintäseikkailun aikana elokuvassa tutustutaan kaladieetillä oleviin haihin, kalamaailman hippikilppareihin ja koetaan kauhun hetkiä petokalujen hampaissa. Samalla kalapoika Nemo yrittää selvitä akvaariosta takaisin valtamereen uusien ystäviensä kanssa. Elokuvassa tapahtuukin todella paljon ja tutustutaan monenmoisiin mereneläviin isoista pieneen ja piikikkäistä limaisiin. Omia suosikkejani olivat rennot virran mukana kelluvat kilpparit. Uskon myös, että lapsikatsojat löytävät suosikkinsa. Toisaalta hahmojen runsaus rikkoo hetkittäin itse tarinaa. Merenalainen sininen tunnelma saa tästä taas lisää potkua, joten elokuvaa voi myös katsoa sen enempää tarinaan keskittymättä.

Tietokoneanimointi on Nemossa hienoa ja monilla hahmoista on lajinsa tyypillinen luonne. Inhimillisesti käyttäytyvistä kaloista on lohkaistu pari oikeasti hauskaa vitsiä. Jo näiden takia elokuva kannattaa katsoa. Tietenkin tietokonekuvitus ei saa olla tärkein asia elokuvassa, vaan tärkeintä ovat samat osat mitä muissakin elokuvissa. Disney-elokuvista tutut sanomat löytyvät myös Nemosta. Ystävistä välittäminen, erilaisuuden hyväksyminen ja itseensä uskominen toistuvat oppina elokuvassa. Iloinen asia on huomata, että elokuva viestii akvaariokalojen vapauttamisen puolesta ja korostaa hienovaraisesti luonnonsuojelun merkitystä. Eri asia on, ymmärtävätkö pienimmät lapset tämän evien välistä.

Katsoin elokuvan originaaliversion, jonka ääninäyttelijöinä ovat olleet Alexander Gould (Nemo), Albert Brooks (Marlin) ja Ellen DeGeneres (Dory). Nemon ääni sopii hyvin eikä nuori 9-vuotias Gould häviä vanhemmille. Brooks ja DeGeneres ovat aikaisemmin antaneet äänensä Eddie Murphyn Eläintohtorin eläimille. Suomenkielisessä versiossa ääninäyttelevät Samuel Anttila, Lasse Pöysti ja Ona Kamu. Pöystin tulkintaa on kehuttu melkein taivaasta meren pohjiin.

Nemoa etsimässä on ainakin Walt Disney Picturesilta pitkästä aikaa hyvä animaatioelokuva, jossa on ainesta. Lisää ainesta elokuva on saanut Pixarin animaatioluojilta, jotka ovat taas kerran osoittaneet taitonsa. Kyseessä ei kuitenkaan ole Toy Storyn tai Leijonakuninkaan veroinen elokuva, joissa ovat myös loput osaset kohdallaan.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202