Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

The Chronicles of Narnia: The Voyage of The Dawn Treader (2010)

| Blu-ray
  • 2

C. S. Lewisin teksteihin pohjaava seikkailu toimii kirjojen kuvituksena, muttei itsenäisenä elokuvana.

julkaistu 2011-04-06 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 4

Liam Neeson, Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes ja Will Poulter
Liam Neeson, Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes ja Will Poulter 

KUVA 3

Narnian tarinat III
Narnian tarinat III 

KUVA 2

Georgie Henley
Georgie Henley 

KUVA 1

Skandar Keynes, Georgie Henley ja Ben Barnes
Skandar Keynes, Georgie Henley ja Ben Barnes 

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

Ohjaus Michael Apted
Näyttelijät Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Gary Sweet, Bruce Spence, Arthur Angel, Shane Rangi, Tilda Swinton ja Liam Neeson
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Narnia III poster

Kristillisen voimafantasiasaagan kolmas filmatisointi keskittyy Lucyn (Georgie Henley), Edmundin (Skandar Keynes) ja Eustacen (Will Poulter) meriseikkailuun Prinssi Kaspianin (Ben Barnes) laivalla. C.S. Lewisin Narnia-sarjaan pohjaava nuorisoseikkailu toimii kirjojen kuvituksena, muttei itsenäisenä elokuvana.

Työteliään, Bond-sarjaankin osallistuneen monitoimiohjaaja Michael Aptedin ote on ammattimainen ja ulkokohtainen. Tapahtumat alkavat tyylikkäästi sota-ajan Englannista ja liukuvat nopeasti Narniaan, tapahtumien keskelle. Hitusen vanhanaikaiseen, viattoman tuntuiseen komiikkaan ja seikkailuhenkeen luottava tyyli toimii, muttei säväytä. Pienempi budjetti ja viieleämpisävyiseen digikuvaukseen siirtyminen on syönyt osan sarjan aiemmista osista tuttua sadunomaisuutta.

Esimerkiksi Sormusten herra -trilogiaa selvästi sadunomaisempia teemoja ovat kateuden, ahneuden ja pelkuruuden voittaminen. Aiheita käsitellään varsin alleviivaavissa, yksittäistä luonteenpiirrettä korostavissa episodeissa. Opetukset ovat toki kannatettavia, mutta elokuvaan turhan didaktisia.

Hassuja ja hurjia hirviöitä vikkelästi katalogisoiva käsikirjoitus vaatii Lewisin maailman perustuntemuksen toimiakseen, omavaraisena se jää etäiseksi. Kaspianin matka on silti tyydyttävä kokonaisuus. Etenkin taitavat nuoret näyttelijät pitävät inhimillisen tason elossa tehostevyörytyksen rinnalla.

Pääkolmikko Henley, Kenes ja Poulter onnistuu mainiosti. Poulterin kaikkitietävä purnaaja tuo kerrontaan mukavasti huumoria, Henley on herkkä ja ulottuva. Toiminta tehosteineen on vauhdikasta ja kodikkaan perinteistä. Läpi kuultaa kuitenkin perikisiantamisen tunnelma; kaikki tämä on viime vuosien spektaakkeleissa nähty suurempana ja dramaattisesti vahvemmin ladattuna.

Blu-ray: FS Filmin julkaisussa on 1080p 1.78-laajakuva, mikä on mielenkiintoista, sillä elokuva esitettiin valkokankaalla 2:39:1-suhteessa. Reunoja ei kuitenkaan ole leikattu levyjulkaisuun, päinvastoin. Blu-ray-versiossa kuva-alaa on enemmän ylä- ja alapuolella. Kuva on huippulaadukas, ajoittain kontrasti on kuitenkin heikohko. 5.1 DTS-HD MA -ääniraita hyödyntää tilavaikutelmaa terävästi.

Lisämateriaali on järjestetty epäkätevästi Narnian kartalle ja sitä on todella paljon. Osa materiaalista on mielekkäämpää taustoittavaa elokuvantekokuvausta, osa tavanomaista promomateriaalia. Sisältää myös ohjaajan kommenttiraidan.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202