Narc

Narc (2002)

  • 4

Jason Patricin esittämän peitetutkimusta tekevän huumepoliisin suunnitelmat menevät pahasti pieleen Joe Carnahanin väkevässä trillerissä. Pääkaksikon vastakkainasettelu muistuttaa Training Dayta, tyyl…

julkaistu 2010-08-15 / päivitetty 06.10. klo 13:01

KUVA 2

Jason Patric
Jason Patric 

KUVA 1

Ray Liotta
Ray Liotta 

Narc

Ohjaus Joe Carnahan
Näyttelijät Jason Patric, Ray Liotta, Busta Rhymes, Alan Van Sprang
Maa Yhdysvallat / Kanada
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Cruise-Wagner Productions, Cutting Edge Entertainment, Emmett/Furla Films, Lions Gate Films Inc., Narc LLC, Paramount Pictures, Splendid Pictures ja Tiara Blu Films

Joe Carnahanin ohjaama elokuva Narc alkaa vaikuttavalla kohtauksella. Jason Patricin esittämän peitetutkimusta tekevän huumepoliisin suunnitelmat menevät pahasti pieleen, kun hän joutuu ampumaan karkuun lähteneen narkkarin ja samalla haavoittaa kuolettavasti sivullista. Kohtaus on kuvattu kirjaimellisesti vauhdista, kun kamera kulkee juoksevan kaksikon perässä heiluen ja väistellen aitoja tai muita esteitä. Kohtauksen intensiivisyys vie katsojan mukanaan. Tapahtumat vilisevät silmien edessä, kunnes yllättäen huumepoliisi makaa maassa verta vuotavan ammutun päällä, ja kaikki on ohi.

Huumerikollisuutta tutkinut rikostutkija Nick Tellis (Patric) hyllytetään tehtävistään tapauksen tutkinnan ajaksi. 18 kuukauden jälkeen hänelle tarjotaan mahdollisuutta palata hommiin, kun Detroitin kaduilla ammutaan toinen huumepoliisi. Vaimo ei halua päästää miestään. Murhaa tutkimaan otetaan myös Henry Oak (Ray Liotta) kiivasluonteinen ja kovia kokenut hämärät taustat omaava rikostutkija, joka tunsi kuolleen huumekytän perheen. Kaksikko haluaa tutkia murhan perusteellisesti, mutta ylemmät portaat haluavat lopettaa tutkimukset mahdollisimman pian.

Joe Carnahan on sekä ohjannut että kirjoittanut juonen elokuvalle. Alex Nepomniaschy (Kohtalokas laukaus) on toiminut kuvaajana. Alkukohtauksen väkevyys ja voima antavat odottaa jotain todella hyvää. Mustan puhuva maailma ja veriset tapahtumat tukevat hyvin elokuvan henkeä. Huumemaailman vaikutus poliisin työssä on kuvattu raadolliseksi, kun poliisille ei anneta välttämättä mahdollisuuksia huutaa pysähtymään, koska pakeneva narkkari saattaakin ampua sekunnissa kymmeniä luoteja syöksevällä uzilla. Pääosanesittäjät Patric ja Liotta näyttelevät roolinsa hienosti. Jason Patrick on näytellyt poliisia myös Rushissa (1991) ja tekee nyt maukkaan suorituksen pipopäisenä epäonnistujana. Liotta on vanhentunut arvokkaasti. Roolihahmon harmaaparta kuin puku tekevät rikostutkija Oakista mieleen jäävän, kun tätä kaikkea varjostaa Liottan päällekäyvä raivo.

Dark Blue kuin myös Training Day kuuluvat samaan sarjaan Narcin kanssa. Elokuvat kertovat synkkiä rikostarinoita suurkaupungin kujilta. Training Dayn vahvin puoli oli asetelmat nurinpäin kääntävässä juonessa ja pääkaksikon Washington-Hawke työskentelyssä. Narc tarjoaa melkein samantasoista vastakkainasettelua Patrickin ja Liottan välillä. Elokuva mainitsee rikostutkinnan leväperäisyydestä. Usein syylliseksi lavastetaan myyttinen “musta mies”. Paikoin elokuvan tunnelma nousee kutkuttavan hikiseksi eikä se päästä katsojaa helpolla. Kaiken kaikkiaan laatukyttätrilleri.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202